Jubileumi koncert

2021.09.21. 17:00

Ballada a szép, fehér pekulárról

A kamarazenészek jó barátságban vannak a népzenészekkel. Így születtek meg az egyedi művek.

Hegyi Erika

Fotó: Olvasónktól

Különleges lemezbemutatónak voltak tanúi nemrégiben azok, akik a diósgyőri Mária-búcsú délutáni, kulturális programjait is megnézték, meghallgatták. A 40 éves jubileumát ünneplő miskolci Reményi Ede Kamarazenekar a Szép fehér pekulár című, 2016-ban megjelent lemeze dallamait játszotta. A darabok különlegességét az adta, hogy ötvöződött bennük a népzenei és kamarazenei hangzás.

Az együttes alapítója, Kaulics-Nagy Zsófia lapunknak elmondta, régi, jó barátság fűzi őket Ács Gyulához, aki a művek szerzője. Egyébként népzenész, klarinét- és népzenetanár, valamint zeneszerző is. A Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumban és a mezőkövesdi zeneiskolában tanít.

Három művet vártak

– Annak idején azzal bíztuk meg Ács Gyulát, hogy írjon nekünk három olyan művet, amelyben népi hangszerek jutnak szólószerephez. Így született meg először a tárogatóverseny, ami a Zsok nevet kapta. A szó azt jelenti, hogy táncrend. Elek faluban, az ott élő román emberek táncrendjének dallamairól van szó. A darabban fellelhetők az eredeti dalok, kicsit átkomponálva. Ezt követően született meg a Kettős dudaverseny. Ez a két mű szerepel az első lemezünkön, plusz népdalfeldolgozások. A dalokat Török Tilla énekli a lemezen, és énekelte a diósgyőri koncerten is – sorolta Kaulics-Nagy Zsófia.

Hozzátette: várják második lemezük megjelenését, melyen ismét a népi hangszerek jutnak főszerephez, és a címe Tetratónia lesz. Sokféle népi, fúvós hangszer szólal majd meg, a kis pásztorfurulyától az okarináig. Ezt a művet már bemutatták a Művészetek Házában. Ezenkívül szintén Török Tilla énekel sok-sok szép magyar dallamot, Ács Gyula megzenésítésében.

Várjuk második lemezünk megjelenését, amelyen a népi hangszereké lesz a főszerep – Kaulics-Nagy Zsófia

– Teljesen egyedi egyébként, hogy egy kamarazenekar népzenészekkel játszik együtt. Mindenütt nagy sikere van, ahol előadjuk ezeket a műveket. Először a fővárosban, a Fonó Budai Zeneházban mutattuk be, ők is adták ki az első lemezünket. Ezenkívül játszottuk például a Mátrában is, a Muzsikál az Erdő programsorozat keretén belül – mondta Zsófia.

Végül megtudtuk tőle az első lemezük címében a pekulár szó jelentését. Mint mondta, pásztort jelent. Azt a fiatal pásztort, aki az erdélyi havasokban tereli a nyáját, és még fehér a szűre, fehér az inge, hiszen élete java még előtte áll. A Szép fehér pekulár című gyönyörű ballada is elhangzott a napokban Diósgyőrben.

(A borítóképen: A diósgyőri koncerten)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában