Egészséges életmód

2021.08.21. 13:00

A jóga számára létszükséglet

A sport szeretete alapozta meg az életformához fűződő kapcsolatát.

Apagyi Beáta

Fotó: Olvasónktól

Sütő Ágnes Kazincbarcikán él, és több évtizede elkötelezett híve az egészséges életmódnak, személyiségfejlődésnek, sokat tanult ezekkel kapcsolatban. A mozgás szeretete – amelyet a nemzeti sportváros, Kazincbarcika is rendületlenül hirdet és népszerűsít – már gyermekkorában életének részévé vált.

Eredményes szereplések

– Sportedző édesanyám már hatévesen levitt a tornaterembe, és onnantól kezdve rendszeresen és lelkesen sportoltam a Borsodi Bányász Sportegyesületben, Sajószentpéteren három éven keresztül szertornászként, aztán ritmikus sportgimnasztikásként. Sikeres szakosztály voltunk. Minden évben jó eredményeket értünk el országos szinten is. Egyéniben és csapatban is sok arany-, ezüst- és bronzérmet szereztünk. Évekig voltam korosztályos bajnok, korosztályos majd felnőtt válogatott. A válogatott tagjaként rendszeresen jártam a fővárosba edzésekre, és vettem részt nemzetek közötti versenyeken és egyszer még egy világbajnokságon is, Várnában. Pályafutásom végén, 19 évesen felnőtt országos 3. helyezett voltam. Csodás emlékek ezek, csodás emberekkel – emlékezett vissza Ágnes.

– Nagyon sok olyan dolgot tanultam meg a sport által, ami pozitívan befolyásolta személyiségfejlődésemet. Amikor tizenkilenc éves koromban pályaválasztás előtt álltam, egyértelmű volt számomra, hogy ezzel akarok foglalkozni. Nagyon szerettem a gyerekeket, nem állt tőlem távol a pszichológia, pedagógia sem, így elhatároztam: biológia–testnevelés szakos tanár leszek. Az is lettem, huszonhét évig tanítottam, majd a dolgozós éveim utolsó 16 évében sportszervezőként segítettem Kazincbarcika sportéletét. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a tanítást is, és a sportszervezést is nagyon szerettem, így egész életemben olyan munkát végezhettem, ami lényegében a hobbim volt – folytatta lelkesen.

Az életforma szeretete

– Tanulmányaim során megismertem a test-lélek-szellem egységét. Megtanultam, milyen fontos egészségünk megőrzéséhez, hogy ezt a hármast együtt, egységként kezeljük. Egyik sem lehet fontosabb a másiknál, mindegyiket „táplálnunk” kell nap mint nap. Ezen tanulási folyamat közben találkoztam a jógával. A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtve a test-lélek–szellem és tudat egyensúlyát. A jóga a testi-lelki-szellemi egészség elérésére, a belső béke megvalósítására irányuló, napjainkban a legelterjedtebb rekreációs rendszer. Nem sport és nem vallás, hanem egy több ezer éves múltra visszatekintő önmegfigyeléses tapasztalati tudomány, egy életforma, mely ugyan Indiából származik, de a test és lélek alapszükségleteiből fakad. Egészségünk, fizikai állapotunk szempontjából egy nagyon hatékony mozgásforma, de emellett, a mentális és pszichés állapotunkat erősítő hatásairól sem szabad megfeledkezni – sorolta a jóga jótékony hatásait.

– Hónapokig jógáztam egyedül. Aztán a testemre-lelkemre ható csodálatos hatása miatt elhatároztam, „elviszem” a jóga filozófiáját és mozgás­anyagát az emberekhez. Elvégeztem egy jógaoktatói tanfolyamot, és elkezdtem órákat tartani. Az én filozófiám szerint ma már kétfajta ember létezik, az egyik csoportba tartoznak azok, akik vágynak az egyéni fejlődésre, növekedésre, a másikba pedig azok, akik nem. A besorolást „jóganyelven” úgy mondhatnám, hogy az egyik csoportba tartoznak azok, akik jógáznak, a második csoportba pedig azok, akik nem. Lehet, hogy ez kicsit meredeknek tűnik, de én így gondolom. Azzal együtt is, hogy mindenkinek azt szoktam mondani: „Gyere el a jógaórámra, próbáld ki, milyen, hogy érzed magad! Ha jól, maradsz, ha nem, továbbmész. De egy próbát mindenképp megér!” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mit ad a jóga mind a testnek, mind a léleknek, így válaszolt: – A rendszeres, napi jógagyakorlás – még ha az rövid is – testi-lelki-mentális és spirituális szinten is előreviszi életünket! A jóga­ászanák és légzőgyakorlatok segítik a testünkben keringő, életet adó energiák egészséges áramlását. Ha az áramlás egyenletes, akkor a szerveink egészségesen működnek! Úgy gondolom, ha most itt leírnám az összes kedvező hatását, nagyon hosszúra nyúlna a felsorolás. Ezért a teljesség igénye nélkül csak egy párat sorolnék fel. Remélem „csak” ezeket olvasva is lesznek, akik kedvet kapnak, és elkezdenek jógázni.

Tehát, aki rendszeresen jógázik, annak javul a közérzete, könnyebben éli meg a jelen pillanatot, megtanul koncentrálni a jelen pillanatra, elkerülik a negatív gondolatok, kialakul a pozitív gondolkodásmód, növekszik az önbizalma, akaratereje, megtanul tudatosan élni, könnyebben megszabadulhat káros szenvedélyeitől, nagy eséllyel sikerülhet leküzdeni evészavarait – hangsúlyozta Ágnes.

Fejlődés, visszajelzések

– Nagy örömömre a „Jóga a mindennapi életben” rendszert már világszerte oktatják. Hazánkban is egyre népszerűbb! Minden korosztály számára alkalmas, nem igényel akrobatikus képességeket, és sporthoz nem szokott, akár fogyatékos, beteg vagy lábadozó emberek is végezhetik a gyakorlatokat. Maga az elnevezés is arra utal, hogy a jógát a mindennapi életben lehet és kell alkalmazni. Számomra a jóga létszükséglet! Általa tudom elérni, hogy életemet tudatosan, minél kevesebb stresszel, hajlékony-mozgékony testtel, pozitív életszemlélettel tudjam élni. A jógafoglalkozások alkalmából összejött közösségek, fejlődésük, visszajelzéseik, örömmel, boldogsággal töltik el szívemet, lelkemet! – mondta végezetül.

(A borítóképen: Sütő Ágnes elkötelezett híve az egészséges életmódnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában