Kertművelés

2021.07.22. 19:45

Fát a kert adottságai alapján

A gyorsan növő fák növekedésének kezdeti fázisában kell alaposan figyelni a gondozásra.

Fotó: Shutterstock

A fák jelentős mennyiségű oxigént bocsátanak ki, árnyékot adnak, felfogják a zajt, a port, élőhelyet, táplálékot biztosítanak az élőlényeknek. Ha szeretnénk az előzőleg felsorolt pozitív hatásokat minél hamarabb élvezni, érdemes gyorsan növő fákkal betelepíteni a kertünket.

Gondoljuk át

Legnagyobb előnyük, hogy az átlagosnál rövidebb idő alatt megnőnek, így hamarabb lehet kihasználni az árnyékuk alá vont területet, illetve rövidebb idő alatt érhető el velük a kert rendezettebb össz­képe. A hátrányok közé sorolják, hogy amilyen gyorsan megnőnek, olyan gyorsan el is öregednek, ezzel veszítve esztétikai értékükből.

Ha a kertünkben egyelőre nincs fa, de mindenképpen szeretnénk, akkor mérlegelni kell, hogy a szívünknek kedves példány mekkorára fog nőni, nehogy túl nagyot vagy épp meglehetősen kicsit válasszunk.

Helyének pontos kiválasztásánál nemcsak az esztétikai tényezőt kell figyelembe venni, hanem például azt is, hogy mekkora árnyékot fog vetni lombkoronája, mennyire közel kerülhet majd a saját lakóépületünkhöz, a szomszédéhoz vagy épp egy villanyvezetékhez.

Olyan fajtát érdemes választani, ami bírja a kert klímáját, a talaját, annak víztartalmát, pH-ját, illetve a kert benapozottságát is, továbbá a fagyérzékenység is fontos szempont a döntésnél.

A kiválasztott fa növekedésének korai fázisában megfelelően kell gondoskodni a növényről, ezzel alakítva annak későbbi életét. Mivel a fiatal fák sok energiát fordítanak a gyökéreresztésre, így a forróbb, aszályosabb vagy épp az esősebb időszakban kiemelten kell figyelni.

Az öntözést illetően a legtöbb fácska az állandóan nedves, de nem pangó vizes talajt kedveli. Annak érdekében, hogy törzsét ne rongálják meg az állatok, érdemes védőhálót vonni köré, a metszésére, a kártevők elleni védekezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni a fa gondozójának.

Néhány gyorsan növő

A közönséges nyír az egyik olyan fajta, ami ennek a kritériumnak megfelel. A 15 méteres magasságot is elérheti, egyszerűen nevelhető, hatékonyan ellenáll a hideg télnek, valamint a városok szennyezett levegőjének is. Hasonló tulajdonságokkal bír a magas kőris. Mivel jók az adottságai, gyakran használják az utak, a városok fásítására, ezek mellett díszfának sem utolsó. Méretét tekintve 40 méteres magasságig is nyújtózhatnak ágai.

A szívlevelű szivarfa szintén 15 méteresre nő, a kert igazi éke lehet, mivel mutatós, gömbölyded a lombkoronája, hófehér a virágzata és hosszúkás a termése.

Dekoratív választás

A kínai papíreperfa ugyancsak a 15 métert célozza meg, világos, napos helyeken érzi jól magát. Különlegessége miatt szoliterként – a kert jól látható, kitüntetett pontjára ültetett dekoratív növény – is érdemes elültetni, hiszen különleges szépségű növény. Virágait májusban hozza, melyek érdekes külsejűek, lédúsak és édesek.

A jegenyenyár 20-30 méteres magasságával kellő mennyiségű árnyékot biztosíthat a kertben. Ültetési helynek a napos részeket keressük, jó vízelvezető, ezért kedveli a nyirkos talajt. Szaporítani dugványozással lehet.

(A borítóképen: Kis fa is nőhet nagyra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában