praktikák

2021.06.07. 16:00

Kérdés, csodaszer-e a zacc

A kávézaccot alkalmazhatjuk a kertben, a mosogatáshoz, szépségápolásban. Van, aki sosem tenne ilyet.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

A kávé sok ember mindennapjainak része. Ha otthon vagy munkahelyükön főzik, előfordul, hogy naponta többször is üríteni kell a kávéfőzőt. A kávézacc, amely a főzés után megmarad, többnyire a szemetesben landol. A háziasszonyok azonban nagyon találékonyak, és ennek hasznosítására is vannak ötleteik. Azt, hogy melyik praktika milyen hatásos, csak úgy tudhatjuk meg, ha magunk is kipróbáljuk. Összeszedtük a gyakori tippeket, és cáfolatukat is.

Hangya ellen is jó

Egy állítás szerint a zacc különféle ásványi anyagokban – nitrogénben, kalciumban, foszforban és magnéziumban – gazdag, így kiváló műtrágya-alapanyag. A virágföldbe keverve, főként a savanyúbb talajt kedvelő növények (rózsa, muskátli) bőségesen meg fogják hálálni. Az ellenvélemény szerint a kávé valóban savanyú kémhatással rendelkezik, és tartalmaz bizonyos organikus savakat, ám ezek vízben oldódóak, és a főzéskor kioldódnak. A kávézaccnak semleges a pH-értéke, így a talajt sem fogja savasítani.

A kávéban található koffein és a diterpének mérgezőek a rovarokra nézve. Ha távol szeretnénk tartani a rovarokat, bogarakat, hangyákat és szúnyogokat, meg kell gyújtani egy olajmécsest, amelynek olajába korábban kávézaccot kevertünk. Létezik olyan vélekedés is, miszerint elég szétszórni a növény tövében vagy a hangyák által kedvelt területen, és könnyen megszabadulunk tőlük. Ezt a praktikát nagyanyáink is ismerik és alkalmazzák, tehát nyilvánvalóan népi megfigyelés az alapja. Ugyanakkor ennek is létezik cáfolata: a hangyáktól nehéz megszabadulni különösen, ha vegyszermentesen szeretnénk elűzni őket. Szervezett közösségben élnek és mindent, amit nem tudnak felhasználni, eltávolítanak a hangyaboly közeléből.

A kávézacc kiváló szagsemlegesítő. Ha hagymapucolás után átdörzsöljük a kezünket egy kis zaccal, vagy ha a hamutartó aljára egy keveset szórunk belőle, esetleg a hűtőszekrényben kis zsákokban elhelyezzük, akkor csökkenti a kellemetlen szagokat. Az ellenvélemény szerint a kávézacc nem szünteti meg, hanem inkább elnyomja a szagokat, és erre is csak rövid ideig képes.

Tisztításra is jó

A tisztító vegyszereket helyettesíthetjük sóval és kávézaccal. A teflonos, karcolásra kényesebb edényeket nedves kávézaccal, a kevésbé kényes edényeket pedig nedves sóval ragyogóvá lehet varázsolni. De ha a kiszárított zaccot a lefolyóba szórjuk, majd néhány perc múlva meleg vizet engedünk rá, akkor még a lefolyót is tisztítja, erről szintén az ellenkezőjét is lehet olvasni, hogy inkább eldugítja azt.

Az újrahasznosított kávézacc még a fürdőszobában is értelmet nyerhet. Ha bőrradírra vágyunk, egy kis vízzel és kókuszolajjal vagy olívaolajjal kell összekeverni a zaccot, tetszés szerint pedig különféle vitamindús anyagokkal – például uborkalével – is lehet dúsítani. Az így elkészített kávézaccos bőrradír eltávolítja az elhalt hámsejteket, és a vérkeringést is serkenti. Bőrradírként való alkalmazása másik vélekedés szerint ellenjavallt, mert a finom bőrfelületek kezelésére – mint az arc – veszélyes lehet a durva szemcséjű kávézacc, hiszen könnyen hámsérülést okozhat.

(A borítóképek: Sokan kávézaccot szórnak a virágföldre, állítják, használ)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában