Rendhagyó hangverseny

2021.05.23. 15:16

Online koncert sok szeretettel

Sok-sok kis videóból állt össze az Egressy–Erkel-zeneiskola tanári hangversenye.

Hegyi Erika

Fotó: Olvasónktól

Évtizedes hagyomány, hogy tanári hangversenyt rendeznek a tanév vége felé a Miskolci Egressy Béni–Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában. Ilyenkor a hangszeres és zenetanárok mutatják meg a tanítványaiknak, mit tudnak. Az idén a járvány miatt rendhagyóra sikerült a koncert. Menyhárt Ferenc, a zeneiskola intézményvezető-helyettese lapunknak elmondta, az egész tanév különleges volt, hiszen egy részében online oktatásra kellett áttérni. A gyerekek és a tanárok is otthon voltak.

– Nem szerettük volna, ha a tanári hangverseny elmarad, mert kedveskedni akartunk a tanítványainknak és a szüleiknek, de feladatunknak is érezzük az év végi fellépést. Ezért azt találtuk ki, hogy akinek módjában áll, készítsen videófelvételt egy-egy produkciójáról. Volt, aki otthon játszotta el a választott darabot, mások a zeneiskolában, a színházban vagy a Zenepalota színpadán. Születtek különleges előadások is. Bódi-Máté Ágnes intézményvezető-helyettes például a saját sanzonját énekli, és a férjével zongorázik hozzá, a kis együttesek fellépői között pedig a zeneiskola tanárai és a színház zenészei is ott vannak – sorolta Menyhárt Ferenc.

A hangversenynek egyébként ő is az egyik fellépője. Nem is akármilyen produkciót ad elő, két szólamban játszik kétféle hangszeren, a csodás technikának köszönhetően.

Összesen több mint tíz tanár lépett föl a koncerten.

– Mindenki beküldte a felvételét, én pedig egy program segítségével összevágtam. Nem ördöngösség – jegyezte meg.

A tanár is izgul

Elmondta azt is, hogy hosszú éveken keresztül a Zenepalotában tartották a tanári koncertjüket, de amikor az épület felújítás alatt állt, akkor az Egressy nagytermében rendezték meg. Ezeken ott voltak a gyerekek, a szülők és a kollégák. Fontos esemény ez az intézmény életében. A gyerekek látják, hogy a tanárok is ugyanúgy készülnek és ugyanúgy izgulnak, mint ők.

– A koncert nekünk, tanároknak is megméretés, hiszen gyakorolni kell rá, és a színpadon a közönség elé kiállni. Ahogy a gyerekeknek, ugyanúgy a tanároknak is ezek adnak motivációt – fogalmazott Menyhárt Ferenc.

(A borítóképen: Menyhárt Ferenc a zeneiskola épülete előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában