kiskert

2021.05.08. 08:00

Hadjárat a hernyó ellen

Évek óta keseríti a kerttulajdonosok életét a selyemfényű puszpángmoly.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Elképesztő pusztításokat képes végezni a selyemfényű puszpángmoly, amely teljesen tönkreteheti sövényeinket, szépen, formára vágott bokrainkat. Hazánkban tíz évvel ezelőtt jelentették először Sopron környékéről, és azóta az egész országot „letarolta”.

Kivágták

Az ázsiai eredetű molylepke imágója (kifejlett, szárnyas rovar) ártalmatlan, az igazi kártevő a hernyója, ami mindent felfal, a fiatal hajtások kérgét ugyanúgy, mint a leveleket. Az Európában jellemző három nemzedéke gyakorlatilag teljesen kipusztítja a puszpángbokrokat (buxus), -sövényeket. Sok hobbikertész úgy oldotta meg a problémát, hogy fájó szívvel, de megvált örökzöld kedvencétől. Azonban erre nincs feltétlenül szükség. Utánanéztünk, milyen módon menthetjük meg a már hernyók által megtámadott bokrunkat.

Vannak olyan szakemberek, akik azt ajánlják, nem feltétlenül szükséges a vegyszeres védekezés. Elsőként azt tanácsolják, hogy amikor észrevesszük a növény fertőzését, sőt hernyókat is látunk, először is fel kell mérnünk, hogy milyen fokú a fertőzöttség. Amikor már szemmel is látjuk a sárgászöld hernyók egy részét, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a növényen elbújva több is lapul. Főként éjjel táplálkoznak, jól álcázzák magukat zöldessárga színükkel, és elrejtőznek a korona belsejében, ezért nem könnyű szabad szemmel észrevenni őket.

Visszametszés

Amennyiben a kártevő már néhány hajtást elfogyasztott, vagy elszáradt leveleket találunk, elengedhetetlen a növények erőteljes visszametszése. Vágjuk vissza a sövényeket, bokrokat, körülbelül a magasságuk és szélességük felére. A növényeket ez nem teszi tönkre, a puszpáng jól regenerálódik, könnyen kihajt újra. A levágott, fertőzött ágakat gyűjtsük össze egy zsákba. Egyesek szerint legjobb, ha elégetjük.

A bokrokat ajánlatos egy kis szaruliszttel megszórni, hogy segítsük az új hajtások képződését.

Második lépésként hasznos a növényeket magasnyomású mosóval átmosni, hogy a metszés után a maradék hernyókat is eltávolítsuk. Mielőtt belekezdenénk a munkába, helyezzünk egy műanyag lapot vagy fóliát a bokor egyik oldalára. Az erre esett hernyókat azonnal gyűjtsük össze, hogy ne tudjanak visszamászni a növényre.

Lemosás

Rácz János, a Miskolci Bonsai Klub elnöke a bokrok és fák minden betegségét jól ismeri, és gyógyírt is tud rájuk. Mint mondta, a fenti módszerek is hatásosak lehetnek, de sajnos nem hoznak végleges és megnyugtató eredményt. Ráadásul a puszpángot a pajzstetvektől és egyéb bogaraktól is védeni kell. Hatásos megoldást a vegyszeres permetezéstől remélhetünk, amelyet rendszeresen meg kell ismételni.

Ezt a DiPel DF és a Karate 2.5 WG rovarölő szerekkel végezhetjük el, a használati utasítást betartva. A permetlébe mindkét szerből tehetünk, mondta szakember.

(A borítóképen: A szépen nyírt bokor dísze lehet kertünknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában