sziklamászás

2021.03.17. 18:30

Nem lehet akárhol mászni!

Mielőtt elindulunk sziklát mászni, tájékozódjunk, hogy ez a sport hol engedélyezett! 

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Március közepén három fiatal sziklamászó látogatott el a Bükki Nemzeti Parkba azzal a céllal, hogy egy impozáns sziklát meghódítson. Egy elhagyott kőbányára esett a választásuk, egy mesterséges, emberkéz által kialakított sziklafalra, aminek a megmászása a sziklatömbök instabilitása miatt már önmagában is számos előre nem látható kockázatot rejt, adta hírül a Bükki Nemzeti Park.

Élve megúszták

Bár alapvetően szerencsésnek mondhatják magukat, mert élve megúszták a veszélyes kalandot, vállalkozásukat mégsem lehet sikertörténetnek nevezni. Nem csak a biztonságos mászás szempontjából választottak rosszul. Ezen a sziklafalon ugyanis tilos mászni, továbbá fokozottan védett természeti területen található, ahol még a gyalogos közlekedésre is kizárólag a kijelölt turistautak vehetők igénybe, hívta fel a figyelmet a nemzeti park. Hozzátették: a helyszínre érkező természetvédelmi őrszolgálat intézkedett a fiatalokkal szemben. Tettüket súlyosbítja, hogy egy vándorsólyompár költőhelyének közvetlen közelében, a kotlási időszak alatt másztak, ezzel veszélyeztetve a költés sikerességét.

Az igazgatóság területén található, mászható sziklafalakról részletes tájékoztatás ezen a linken érhető el.

A sziklamászással kapcsolatban további információkat a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség honlapján lehet olvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában