Család

2021.02.12. 15:30

Kevesebb stressz, több tej

Az anya fizikai és lelkiállapota befolyásolja a baba táplálkozásának minőségét.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sokan úgy gondolják, hogy a járványhelyzet okozta stressz, határozottan befolyásolja az édesanyák tejének termelődését, és annak elapadásához vezethet. Bodó Andrea védőnő elmondása szerint – nem csak a Covid okozta szorongás képes ilyen hatással bírni –, bármilyen fizikai megbetegedés, stresszes időszak megélése csökkentheti az újszülött számára szükséges tej mennyiségét.

Vannak fenntartások

– Az édesanya kialvatlansága, helytelen táplálkozása és kevés folyadékbevitele, a baba ritka mellre helyezése, a túl korai tápszerezése, a kialakuló cumizavar – mind-mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a tej mennyiségét. A gyermekorvosok, védőnők meg tudják mondani, hogy körülbelül mennyi gyarapodás várható el az adott korú, súlyú csecsemőtől. Így mielőtt komolyabban aggódni kezdenénk, érdemes a súlyát táplálás előtt és táplálás után is lemérni. Majd kivonjuk az utóbbiból az előbbit, és grammra pontosan megkapjuk, hogy mennyit evett a baba szoptatás során. Ezzel a módszerrel gyorsan kiderülhet, hogy alaptalan az aggodalom, az eljárás nélkül a tápszer felírását sem javasoljuk. A kevés tejjel rendelkező anyáknak vannak fenntartásaik a más édesanyáktól származó tejjel kapcsolatban, annak ellenére, hogy a háziorvos gyakran ajánlja fel ezt lehetőségként. Egyébként a tejserkentő teák, a homeopátiás szerek, a 3-4 liternyi folyadék bevitele, a megfelelő minőségű táplálkozás gyarapítja és javítja a szopizás minőségét – tette hozzá Andrea.

Lucánál, kezdő édesanyaként nem okozott lelki gyötrődést a bizonytalanság, hogy szülés után lesz teje, vagy sem. Sokféle tápszer van ma már a piacon, így biztos voltam benne, hogy valamilyen úton-módon, de táplálni fogom a gyermekem, nem szerettem volna, ha más édesanya tejét fogyasztja, idegenkedem ettől a megoldástól.

A megismerés útján

– Bár a kórházban, szülést követően is nagyon segítőkészek voltak a nővérek, a tapasztalt nagymamák is sorra adták a tanácsokat, azonban a szoptatás helyes módszerére kislányommal, egymásra hangolódva kellett ráéreznünk. Együtt tanultuk a számomra egyáltalán nem könnyű folyamatot. Jelenleg, közel a féléves korhoz, 3-4 óránként eszik, szépen gyarapodik, amiről a védőnőnk is biztosított minket. Igyekszem odafigyelni a folyadék- és húsbevitelre, tejtermelést serkentő teát is ittam, de aztán beköszöntött a hasfájós korszak, így elhagytam. A növényi tej számomra elősegíti az anyatej termelődését – osztotta meg az Északkal Luca.

Judit tapasztaltabb, három gyermek édesanyja, legkisebb fiát jelenleg is tejjel táplálja. A lányom egyéves koráig szopizott, majd minden előjel nélkül, egyik napról a másikra utasította el az anyatejet, ez akkor már nem jelentett problémát, hiszen időközben megkezdődött a hozzátáplálás. Középső fiam esetében 4 hónapról beszélhetünk. Sajnos az időtájt megbetegedtem, felső légúti panaszaim voltak. Bár szerencsére kigyógyultam belőle, a gyermek azt követően már nem fogadta el az anyatejet a mellre helyezés során, így kénytelen voltam orvos által felírt tápszerrel pótolni, illetve nála is elkezdtük a hozzátáplálást. Érezhetően sokkal többször náthás, mint testvérei, gyakrabban köhög, néhány hónapig asztmával is kezelték, de az orvosa megnyugtatott, hogy kinövi. Rengeteget javult az állapota, leginkább már csak a ködösebb idő viseli meg. Lelkileg nem érintett meg a tápszeres táplálás, amiatt aggódtam, hogy a kicsi, hogyan fog reagálni a változásra.

Fontos a folyadékbevitel

– Ami a magamra való figyelést illeti, mindhármuk esetében sok folyadékot fogyasztottam, többnyire tejserkentő teákat ittam, illetve rendszeresen étkeztem. Szép dolog, ha egy édesanya több gyermeket is táplálni tud egyszerre tejmennyiségével, viszont én csak abban bíztam, és továbbra is abban bízok, amit tőlem kapnak, az én szervezetem által – véleményezte az anyuka.

(A borítóképen: Anya és gyermeke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában