néphiedelem

2021.02.04. 18:30

Dorka és Borka közeli tavaszt jósolt

A miskolci állatkerti medvetestvérek viselkedéséből közeli évszakváltásra lehet következtetni.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A néphiedelem szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszonykor, amikor Jézus első templomi bemutatását ünnepeljük a téli álmot alvó medve kijön a barlangjából, és viselkedésével megjósolja az időjárást.

Mackók élő közvetítésben

Ha meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszamegy aludni, azaz hosszú és kemény tél vár még ránk. Viszont ha kint marad, az azt jelenti, hogy hamarosan véget ér a tél.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark medvéi, Dorka és Borka is hagyománykövetők, olyannyira, hogy még a koronavírus sem befolyásolja őket.

A rendszeres látogatóik pedig a többi állatkerthez hasonlóan itt is két gondozó, Darvas Katalin és Kozmóczki-Kövesdi Kinga társaságában online videóban követhették a macik ténykedését az állatkert Facebook-oldalán, kedd délelőtt 10 órától.

Csak szenderegnek

– Ezen a nagy napon próbáltunk kedveskedni a maciknak, úgyhogy mindenféle finomságokat elhelyeztünk a kifutójukban. A medve mindenevő állat, de a legnagyobb kedvence az mégis csak a hús – mondta Darvas Katalin, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark zoopedagógusa. – Nagyon sokan azt gondolják, hogy téli álmot alszanak, de ez a valóságban nincs teljesen így. Elvonulnak téli pihenőre, de nem hibernálódnak. A testhőmérsékletük sem csökken jelentősen, csak néhány fokkal lesz alacsonyabb. A természetben is gyakran fel szoktak ébredni a téli pihenőjük alatt, és ha van rá lehetőségük, akkor táplálkoznak. A nőstény medvék ebben az időszakban hozzák világra a bocsaikat.

Nem foglalkoztak az árnyékkal

Néhány pillanattal a beszámoló után megérkezett Dorka és Borka, a két medvenővér.

A téli fáradtságuk ellenére egészen fürgének bizonyultak.

Megmutatták, milyen ügyesek fára mászásban. Az utolsó néhány percben pedig még a nap is kisütött, de a macik nem foglalkoztak az árnyékukkal.

Ez azt jelenti, hogy jóslatuk szerint hamarosan véget ér a tél, és beköszönt a 2021-es tavasz.

(A borítképen: Február 2-án a medvéken az időjóslásban hívők tekintete (felvételünk illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában