Miskolci Állatkert és Kultúrpark

2020.11.06. 08:00

Állatkertek éltetik őket

A makicsapat a lemúrok nemzetközi napján a miskolci állatkertben új játékot kapott.

Detzky Anna

Forrás: Miskolc Zoo

Október utolsó péntekén tartják a lemúrok nemzetközi napját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a makik és ezen keresztül Madagaszkár teljes élővilágát fenyegető veszélyekre. A jeles napon az újrahasznosítás jegyében, fából és műanyag palackokból készült játékot kapott a nyolctagú makicsalád a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban.

Nőuralom van náluk

– Gyűrűsfarkú makikat 1995 óta mutatunk be. Emellett él most nálunk egy fehérhomlokú maki is, aki jól kijön gyűrűsfarkú társaival – mondta Darvas Katalin, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark zoopedagógusa. – Veszélyeztetett főemlősökről van szó, a makifajok 98 százalékát fenyegeti a kipusztulás. Élőhelyüknek, a madagaszkári erdőknek a 90 százalékát irtották ki ipari fakitermelés és mezőgazdaság miatt. Az illegális vadászat és feketekereskedelem is jelentős károkat okoz a sziget élővilágában. Viszont állatkertekben nagy számban tartanak makikat fajmegőrzési céllal.

A makik barátságos, játékos, mozgékony majmocskák.

– Néha a nyári táboros gyerekeket is beengedjük az állatokhoz, bár simogatni nem lehet őket, mert nagyot harapnak. Szeretnek egymással hancúrozni, és ha nincs fagy, akkor szívesebben tartózkodnak a szabad ég alatt. A fehér hasukat szeretik jógaszerű pózban napoztatni. A hűvösebb téli napokat a Trópusi-házban töltik. A zoocsemegét elfogadják, egyébként is zöldségekkel, magvakkal és gyümölccsel táplálkoznak. Ez utóbbit csak módjával adunk, mert cukorbetegségre hajlamosak. Életmódjuk érdekessége, hogy matriarchátusba szerveződnek, vagyis a legtekintélyesebb nőstény, nálunk Gizi és párja irányítja a csapatot. A fiatalabb hímek ő alájuk sorolják be magukat. Rendszeresen, évente születnek utódok. Gizi általában ikreket hoz a világra – mesélte a zoopedagógus.

(A borítóképen: Barátságos, játékos, mozgékony majmocskák a makik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában