tarcali vadászdélután

2020.08.07. 11:00

A vadászat mint életszemlélet

Gasztronómiai, zenei, képzőművészeti és természetismereti programokkal vár a tarcali vadászdélután augusztus 7-én.

Méhes László

Fotó: Mónáth Éva

A vadászat természetközeli értékeit, gasztronómiai és művészeti kapcsolódási pontjait, zenei, sőt hitéleti vonatkozásait állítja reflektorfénybe a Tarcalon életre hívott „Vadászati és Kulturális Délután”, amelyet idén is megrendeznek a tokaj-hegyaljai borfaluban.

Az előttünk álló hétvégére tartalmas kikapcsolódásként ajánlható rendezvény több résztvevő együttműködésében és védnökségével valósul meg. Az önkormányzat, valamint az Itthon Jó Egyesület mellett nem kis szerepet vállal benne az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezete és az ötletgazda, Gergely Csaba. A nap háziasszonyának egy, a vadászat területén is otthonosan mozgó hölgyet, dr. Kun Editet kérték fel, akit már az előző évi eseményről ismerhetnek: akkor természeti és vadászati témájú festményeit kiállító művészként mutatkozott be.

Hagyományok őrzője

– A vadászat számomra egy sajátos életszemlélet, amelyben a személyiség a maga teljességében bontakozhat ki – fogalmazza meg elöljáróban, miért is vállalta magára a háziasszonyi teendőket. – Vallom, hogy a vadász évezredes hagyományok értékeinek őrzője, aki tevékenységével maga is a természet részévé válik. Miközben igyekszik szellemi értékek birtokába is jutni, azt a felelősséget is magára vállalja, hogy óvja és védi az élővilágot – érzékelteti, hogy számára ez adja meg igazán a vadászat szakrális, nemes karakterét.

Ezt a lelkiállapotot igyekszik közvetíteni festményeivel is, miután – vallja be – inkább tartja magát képzőművésznek, mint vadásznak. Igaz, a két tevékenység között nem igazán vonható éles határvonal, hiszen, ahogy mondja, szinte minden témáját a vadászatai során szerzett élményeiből gyűjti.

– Az ember, vadászfegyverrel a kézben nem elégszik meg a világ puszta szemlélésével, birtokolni is akarja a természetet. Számomra a természet birtoklása a festményeimben jelenik meg – tudjuk meg, s hogy ez az elhivatottsága már harminc éve tart. Azóta foglalkozik a festészettel, és különösképp éppen a vadászati tematikájú alkotásait díjazták több alkalommal is.

– Sokat járom a vidéket, így alkalmam nyílik megfigyelni a tájat a vaddal. Ez a természetközeli létforma számomra a legintenzívebb élményforrás. Képeimen a valóságot, az élmény átélésének és megélésének pillanatát igyekszem megjeleníteni. Vágyam, hogy a természet örök megújuló csodájából a múló pillanatokat megörökítsem és maradandóvá tegyem – fogalmazza meg ezzel legfőbb célját: az alkotó és a befogadó közötti intenzív kapcsolat megteremtését. – Hiszem és vallom, hogy az emberi lényeget kell meglátni minden tett és cselekedet mögött. Nincs ez másként a vadászok világában sem, ahol a természet tisztelete és szeretete a legfőbb embert formáló erő. Erre szeretnék rávilágítani háziasszonyi szerepemben is a tarcali vadásznapon – mondta dr. Kun Edit. – Fontos, hogy a közvélemény hiteles és valós információt kapjon a vadászok társadalmáról.

(A borítóképen: Dr. Kun Edit szerint a természet tisztelete és szeretete a legfőbb embert formáló erő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában