Állatvilág

2020.07.09. 18:30

Tüskés a természetük is

A törpesün éjszakai állat, igényli a változatos étrendet és a nyugalmat.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A vadon élő keleti sün az egyik legnépszerűbb faj az állatbarátok körében. Ha máshonnan nem, kertünkből ismerhetjük. A legcukibb, amikor a sünmamát a kicsinyei kísérik és libasorban vonulnak egymás után. Talán nem véletlen, hogy egyre gyakrabban fedezhetünk fel süniket állatkereskedésekben is. Persze ezek jóval kisebbek vadon élő társaiknak, a legtöbbször afrikai fehérhasú törpesünök. Tartásuk egyáltalán nem bonyolult, viszont arra készüljünk fel, hogy csak 3-6, extrém esetben 9 évig maradnak velünk, utána elpusztulnak.

Legyen búvóhelye

Mielőtt megvásároljuk az állatot, fontos, hogy megteremtsük számára a megfelelő feltételeket. Jól szellőző, nagy ketrec javasolt neki, hogy legyen elég mozgástere – mondta Hajdu Sándor kisállatkereskedő. – A ketrecbe tegyünk be házikót, hogyha szeretne, el tudjon rejtőzni. Szüksége lesz még itatótálkára, amiben mindig legyen előtte víz. Egy jól felszerelt ketrecbe egyébként ezeket gyárilag beszerelik. Alulra pellet almot kell még szórnunk, amit körülbelül hetente szükséges cserélni, hogyha kedvencünk székletét folyamatosan kiszedegetjük belőle.

Imádja a meleget

Bár a sünfajokat húsevőként tartják számon, vitamin gyanánt gyümölcsöt is fogyasztanak.

Főként rovarokkal, lisztkukaccal, csótánnyal táplálkozik az afrikai fehérhasú törpesün, de a minőségi, magas fehérjetartalmú macskaeledelt és kutyatápot is szívesen elfogyasztja. Ha mindig hagyunk neki száraz tápot, ő abból annyit eszik, amennyire éppen szüksége van. Mértékkel gyümölcsöt is lehet kiegészítésképpen adni neki, bár az inkább legenda, hogyha almát kap, azt a tüskéin szállítja. Mivel afrikai fajról van szó, ezért kedveli a meleget. 20-27 fokban érzi a legjobban magát, viszont a huzattal, mint, ahogy a rágcsálóknál, a sünöknél is vigyázni kell – hangsúlyozta a szakértő.

Idővel szelídíthető

A törpesün magányos típus, az ember közeledését is csak idővel szokja meg.

Fontos tudatosítani, hogy a sün éjjeli állat, napközben gyakran szunyókál. Nem szereti, ha felébresztik, olyankor az összes tüskéjét kiengedi. A süntársakat sem igazán kedveli, kivéve, amikor párosodik. Egy alomban 30-40 napos vemhesség után 3-4 még puha tüskés kicsi születik. Amikor az állatka megszokja az ember közelségét, akkor már engedi simogatni a hasát. Közvetlenül az után, hogy megvásároltuk, azonban jobb, ha nem gyöntöljük, hagyjunk neki időt, hogy megszokja a helyét. Akár egy 12 éves kiskamasz is tudja gondozni, ha elég elhivatott az állatok iránt és betartja ezt a néhány szabályt – jelentette ki Hajdu Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában