Kertművelés

2020.07.04. 16:00

Másodvetésben is nevelhető a mángold

Rövid termesztési idő és enyhén kesernyés íz jellemzi.

Bájer Máté

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A céklát minden gyerek ismeri, ha máshonnan nem, az óvodai étkezésekről. A vele rokon mángoldnak már sokkal szolidabb a híre hazánkban, pedig egyike a legrégebben termelt zöldségféléknek. Mindkét növény ültetési ideje április végére tehető, de a mángold remekül viseli a különböző időjárási típusokat, és a tenyészideje is elég rövid, így másodvetésre is kiváló lehet.

Zöldségpótló zöldség

Júliusra a kiskertekben már betakarították a legtöbb korai zöldségfélét, így sok helyen marad üresen a föld. Ilyenkor azonban érdemes csinálni egy második vetést is olyan növényekből, amiknek rövidebb a tenyészideje. Először persze a földet kell felfrissíteni ásózással, műtrágyázással, komposztozással.

A mángoldnak alapvetően két típusa van. Az egyik a levélmángold, aminek húsos, fodros leveleit többnyire úgy szokás elkészíteni, mint a káposztáét vagy a salátáét – kiválóan lehet például tölteni.

A másik a bordás mángold, amelynek inkább a levélnyelét hasznosítjuk a konyhában: húsételek köreteként és spárga helyettesítésére is kiváló alternatíva. Enyhén kesernyés, sós íz jellemzi mind a két fajtát, ezért gyakran használják őket a spenót helyettesítésére. A fehér cékla néven szintén ismert zöldséggel nem csak Popeye kedvencét lehet pótolni: a legtöbb ételben a kínai kel és a rebarbara is kiváltható vele.

A mángoldnak kivételesen magas a C-vitamin-tartalma, de ugyanúgy gazdag A-vitaminban, és szerves savtartalma miatt élénkítő hatással is bír.

(A borítóképen: A mángold az erkélyen is megterem)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában