Állatvilág

2020.07.02. 10:00

Egy új macskafajta alakult ki

A vérfarkas macska furcsa külseje miatt kapta a nevét, viselkedése nagyon barátságos.

Detzky Anna

Fotó: Sinka Szilvia

Egy természetes mutációval kialakult macskafajta, a ritkás szőrzettel rendelkező lykoi, vagy magyar nevén vérfarkas macska a legújabb kedvenc a cicabolondok körében, de sokan összetévesztik a teljesen csupasz szfinxszel.

Csak fedőszőre nő

– Az Amerikai Egyesül Államok Tennessee államában jelentek meg ezek a cicák körülbelül tíz éve, ahol sokáig elaltatták őket a tenyésztők, mert azt hitték, hogy betegek, valószínűleg a furcsa külsejük miatt – mondta Sinka Szilvia, orosz kék cica specialista. – Aztán genetikailag tesztelték és kiderült, hogy a házi macskák egy nagyon ritka természetes mutációjáról van szó. Azért ilyen a bundájuk, mert nincs alj­zatszőrük, hanem csak a fedőszőrük nő ki. Az extremitások iránt vonzódó gazdik szívesen választják családi kedvencnek. Az állat egyébként nagyon kedves, kommunikatív. Bújik, mindig ölbe kéredzkedik, dorombol és játékos, de fogékony a nevelésre is. Az idegenekkel szemben kicsit félős, elrejtőzik a kanapé alá, időre van szüksége, amíg feloldódik. Más állatokkal szemben viszont kíváncsi.

Ragaszkodó állat

Több színkombinációval kísérleteznek, de egyelőre csak egy elfogadott létezik.

– Három éve láttam meg egy kiállításon a lykoit, ahol egy lengyel hölgy mutatta be. Részemről első látásra szerelem volt. Tündérien viselkedett az állatka, látszott, hogy nagyon ragaszkodik a gazdihoz. Nálunk most egyelőre egy nőstény él Szentistvánon, ami hét hónaposan érkezett, de ígéretet kaptunk egy pár befogadására. Év végére szeretnénk, hogy megszülessen az első alom, amelyben átlagosan négy kiscica születik. A feketés szürke (black roan) színkombináció egyelőre az egyedüli elfogadott, de Európában már született fehér, vörös és foltos kölyök is – sorolta a tenyésztő.

Érzékeny a bőre

Óvni kell az erős napsütéstől és a téli hidegtől, ezért kertbe nem ajánlott.

– A fajta nem beteges, ha megfelelő minőségű tápon és jó körülmények között tartják. A többi macskához hasonlóan időszakonként több szőrt növeszt és vedlik. A szőre nem igényel különösebb ápolást, inkább a bőre. Ha sokat éri a nap, akkor fokozott hámlás következhet be az orrán, ezért erős napsütésben be kell kenni naptejjel. Amikor keveset iszik, akkor is elkezd mállani a bőre az orrcimpáján, ezért mindig legyen előtte friss víz. Télen ruhát kell rá adni, mert érzékeny a hőmérséklet-válto­­zásokra és könnyen megfázik. Ha meghűl, akkor jobb minél előbb elvinni állatorvoshoz, hogy ne menjen rá a tüdejére – hangsúlyozta Sinka Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában