fiatal rendezvényszervezők

2020.07.30. 07:00

Egy ismert török DJ lett volna a mélyvíz

Fiatalodik a miskolci kulturális szakma. Új ötleteket hoznak, ami egyben újfajta megközelítés igényel.

Nyikes Zita

2020.07.22. Miskolc A főiskola elvégzése után itthon maradt és a Miskolci Kulturális Központban dolgozó fiatalokkal készült riport a Diósgyőri várban. Fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország Képen: Hegyi Zsombor, Cserháti Fanni, Koschik Dániel, Boncsér Orsolya, Zahorcsák Zsolt, Karcos Dóra, Balogh Máté, Lengyel-Kőszegi Kata

Fotó: Ádám János

Rendezvényszervezőként, marketingesként sok fiatal dolgozik a Miskolci Kulturális Központban. Döntő többségük a Miskolci Egyetemen végzett, és már az egyetemi évek alatt is az intézményben töltötték a szakmai gyakorlatukat. Az Észak munkatársa a Diósgyőri várban találkozott velük.

Dániel, Máté, Zsolt, Orsolya, Fanni, Kata, Dóra és Zsombor húszas éveik elején, közepén, végén. Egyikük három éve múlt el harminc. Amikor a munkájukról kérdezzük őket, lelkesen veszik számba az előttük álló lehetőségeket. Nagyon készültek az idei nyárra, és amikor szóba kerülnek a járvány miatt elmaradó programok, megtorpannak. Nehéz helyzetben kell helytállniuk, de a fiatalos lendület most is segít: kísérleteznek, új dolgokat találnak ki.

Cserháti Fanni | Fotó: Ádám János
Karcos Dóra | Fotó: Ádám János
Lengyel-Kőszegi Kata | Fotó: Ádám János
Hegyi Zsombor | Fotó: Ádám János
Boncser Orsolya | Fotó: Ádám János

Kipróbálták magukat az egyetemen

– Mindig is valami hasonló munkában gondolkodtam. A Miskolci Egyetemen a hallgatói önkormányzaton keresztül részt vettem értékteremtő folyamatokban – kezdi Dániel, amikor arról kérdezzük, hogy miért választotta a turisztikai és kulturális szférát.

– Maximálisan kikérik itt a véleményünket a programok kapcsán. Vannak olyan rendezvények, amelyek évről évre működnek, de mindig azt keressük, hogy az új ötleteket hogyan lehet beépíteni. Próbáljuk követni a külföldi trendeket is – mondja Zsolt.

– Rendezvényszervezéssel már a Miskolci Egyetemen is foglalkoztam. Most lesz szeptemberben egy éve, hogy itt dolgozom. Úgy érzem, hogy lehetőségünk van az egyéni fejlődésre, vannak belső képzések és pozitív visszajelzések. Emellett pedig kötetlen a munkaidő – teszi hozzá Zsombor.

A nyolc fiatalt arról is kérdezzük, hogy a saját korosztályához hogyan viszonyul: mit látnak, mennyire könnyű rendezvényekre kicsalogatni a Z generációt, milyen programokkal, üzenetekkel lehet a fiatalokat megszólítani. Egyező álláspontjuk abban, hogy nehéz mozgásra bírni most a fiatalokat, nehéz kimozdítani őket a komfortzónájukból, mert általános a kedvetlenség a korosztályon belül. Ezért arra törekszenek, hogy ne a megszokások uralják a munkát, hanem a fiatalokat a fiatalok nyelvén szólítsák meg, és olyan élményeket kínáljanak, amelyek közel állnak ehhez a generációhoz. Az online felületek, közösségi oldalak fontosak a munkájukban. Figyelik a trendeket, gyorsan reagálnak.

Újat behozni, de hogyan?

– Megfogalmazódott bennünk ötletként, hogy a Lovagi Tornák Terére hívjunk el egy török dj-t, aki eléggé népszerű a világban. Először fenntartásokkal fogadta az ügyvezetés a kezdeményezést, de készítettünk háttértanulmányt, összeállítottunk egy anyagot, és közösen végig tudtuk gondolni, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat egy ilyen újszerű rendezvény Miskolcon – meséli Kata. – Végül, a járvány miatt sajnos nem jött össze.

– Napról napra kapunk olyan feladatokat, amelyekkel még sohasem találkoztam, és azon tudok gondolkodni, hogy hogyan fogom megcsinálni. Fejlődési lehetőséget kínál. Találkozunk a szakmával, a versenytársakkal, trendekkel azokon a rendezvényeken, képzéseken, tanfolyamon, amelyekre a munkánk során eljutunk. Nagyon sok bátorítást kapunk az intézményen belül – jegyzi meg Dóra.

Fotó: Ádám János

– Fél éve voltam a kulturális központnál két évvel ezelőtt, amikor azt a lehetőséget kaptam, hogy szervezőként átvehetem a Miskolci Termelői Nap rendezvényt. Mivel ez nem egy piac, hanem egy közösségi, kulturális esemény, azért olyan tematikát, programokat kell kínálnunk, amely minden korosztályt megszólít. Minden hónapban egy kicsit meg kell újulnunk – mondja Fanni.

Miért éppen Miskolc?

Beszélgetésünk során többen mondják, hogy lokálpatrióták: Miskolcon szeretnek élni, ide tartozónak érzik magukat. Ketten töltöttek viszonylag hosszabb időt, félévet, egy évet, külföldön ösztöndíjjal, egyikük pedig Debrecenben élt. De mint mondják: a szívük hazahúzta őket. Ezért is szinte ösztönös, amikor azt kérjük tőlük, sorolják, hogy Miskolc kapcsán gondolkodás nélkül mi jut eszükbe.

– Változatosság, közösség, családbarát, sokoldalú, természeti kincsekben gazdag, Miskolci Egyetem, a városban mindenki talál magának valamit – teszik hozzá egymás után. Egyetértenek abban is, hogy lehetőségeket rejt a város magában.

– Szívügyem, hogy a város a jó oldalát mutassa meg, ezért vagyok nagyon boldog, amikor vendégek jönnek akár belföldről, akár külföldről, és megmutatom nekik, hogy milyen értékeink, látnivalóink vannak, akkor tátva marad a szájuk – mondja Dóra.

– Itt születtem, itt van a családom, itt vannak a barátaim. Itt szeretném felépíteni magam, és örülök neki, ha itt tudom megcsinálni – mondja Zsombor.

Felvetjük végül, hogy szülővárosuk egyben munkaterületük is, amely rendre kínálja azt a lehetőséget, hogy egy-egy rendezvény kapcsán újra és újra felfedezzék a részleteket, az értékeket, a látnivalókat, az itt élő alkotókat és érdekes embereket. Meg is jegyzik, hogy: igen, így egyben szeretik Miskolcot.

(A borítóképen: Fiatalos ötletekkel az évszázados hagyományokért. A Miskolci Kulturális Központ fiatal munkatársai)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában