Növénytermesztés

2020.06.12. 14:30

Az uborka sem az igazi idén

Az elmúlt másfél hónap időjárása nem kedvezett az uborkapalánták fejlődésének.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Több növénynek sem kedvezett eddig az időjárás a konyhakertekben, így például az uborka sem úgy fejlődik szabad földben, ahogy az egyébként megszokott.

Persze, aki fóliában neveli, az nagy különbséget valószínűleg nem tapasztal.

Megjelent betegségek

A paprikához hasonlóan az uborka sem fejlődött igazán jól májusban, akár magot ültettünk, akár palántaként került ki a kertbe, ugyanis meglehetősen hűvös volt rá, viszont kevés volt a csapadék.

Az utóbbi két hétben ugrottak csak meg a növények, viszont mivel gyengébbek a szokottól, és a hideg vagy éppen jégverés sem múlt el nyomtalanul – sőt még a levéltetvek sem kímélték őket –, így sok helyen máris megjelentek a betegségeik.

Így például a különböző tápanyaghiány tünetei, ami tápoldatozással vagy levél­trágyázással orvosolható. De például a múlt heti összeállításunkban bemutatott és körbejárt lisztharmatra is panaszkodtak már többen.

De máris megjelentek azok a tünetek is a kiskertekben, amik inkább júliusra jellemzők: hogy az uborka egyszerűen elkezdett pusztulni, barnulnak a levelek, majd a szár is, elkókad és leszárad a növény, noha rendszeresen öntözik. Még hozza a virágokat, kis uborkákat a szárvégeken, ezek azonban már nem tudnak beérni.

Fertőzés lehet az oka

A tüneteket könnyen okozhatja a didymella nevű fertőzés, ami egy elég súlyos és komoly kárt okozó gombabetegség, amely nemcsak az uborkánál, de minden kabakos növényél – tökfélék, cukkini stb. – megjelenhet. A többi gombabetegséghez hasonlóan ennek is kedvez a mostani nagy hőingadozással, párás levegővel megjelenő időjárás. Kémiai úton nem igazán lehet védekezni ellene, a paradicsomvészhez hasonlóan a vetésforgó használata, a szellős ültetés, megfelelő futtatás, illetve a reggeli locsolás lehet a megelőzési eszköz. Illetve az, hogy erősítjük a növényt tápanyag hozzáadásával, hogy így ellenállóbb legyen a betegségek ellen.

(A borítóképen: Rájár a rúd az uborkatermelőkre is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában