Tanulni élethosszig

2020.05.06. 14:30

Lépést tartanak a világ fejlődésével

Az egész életen át tartó tanulás még nyugdíjaskorban is megtornáztatja a fáradt agytekervényeket.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

Idősek egy csoportja úgy döntött, hogy a veszélyhelyzet idejét is hasznosan szeretné tölteni. Ezért csatlakoztak a miskolci Harmadik Kor Egyeteme online képzési programjához, amely tulajdonképpen a Szépkorúak Akadémiájának egyfajta virtuális folytatása. Arról faggattuk őket, miért tartják fontosnak az egész életen át tartó tanulást.

– A férjemmel nagyon szeretünk utazni, ezért csatlakoztam a „Maradj Otthon – De mégis mozdulj ki, utazz velünk a virtuális világba!” című programhoz. Sokfelé jártunk már kis hazánkban. Úgy gondoltam, hogy legalább felelevenítem és bővítem az ismereteimet Magyarország szép tájairól, értékeiről, ha ténylegesen nem is tudunk kimozdulni a járvány miatt – fejtette ki Muficsné Misley Erzsébet. – Az egész életen át tanulást fontosnak tartom. Fiatalkorban azért, hogy fejlődni tudjunk minden téren, idősebb korban pedig az agyunk karbantartása miatt. Mérnökvégzettséggel több és sokféle dolgot tanultam az eddigi 66 évem alatt. Emellett érdeklődöm a keleti filozófiák iránt, tanultam feng shuit és kínai asztrológiát is. Jelenleg az angol nyelvtudásomat fejlesztem tovább az interneten keresztül.

A képzelet szárnyán

A virtuális utazásokkal már a karantén utáni időkre készülődik.

– Az utóbbi években a Szenior Akadémiák hallgatója voltam vagy a MOST generációs programok résztvevője Kazincbarcikán. Igaz, hogy zsúfoltak a napjaim ebben a fura karanténban, de imádok utazni, szeretem a sok-sok csodát, ami körbevesz bennünket, és igen megtetszett ez a program. Úgy éreztem, hogy jó lesz emlékezni, feleleveníteni egy kicsit irányítottan az eddig látottakat, illetve megismerkedni esetleges új látnivalókkal. Egy kis változatosságot jelent ez a napi rutinban, és közben beleélem magam a virtuális utazásokba. A Balaton és környéke a kedvencem. Hosszú-hosszú évek óta nyaralásaim egyik állandó színhelye. Alapvetően az élményszerzésre össz­pontosítok, és arra, hogy merre is menjünk, ha vége lesz ennek az időszaknak. Az online képzés egyébként még új nekem, de ha elakadok, a középiskolás barátaimtól kérek segítséget – mondta Pelle Anna.

Nyitott az újra

Buzgó tudásvágy jellemezte fiatalabb korában is, amely máig sem szűnt meg.

– Engem minden újdonság érdekel. Szeretem felfedezni a világot és bővíteni az ismereteimet. Mikor az ember elér egy bizonyos kort és látja, hogy kevesebb áll előtte, mint mögötte, azt az időt szeretné gazdagon megélni. Viszont egy élet is kevés ahhoz, hogy az összes témában elsajátítsunk mindent, ami érdekel. A világ és a technika rohamosan fejlődik, és legalább részben jó lenne lépést tartani vele. Éppen ezért már ötödik alkalommal járok a Szépkorúak Akadémiájára. Azért szeretem, mert a professzoraink különböző tantárgyak előadói, és nagyon színes világot tárnak elénk. Kezdve az univerzum kialakulásától az űrhajózásig, a hulladékhasznosítástól a korszerű anyagokig, egészségügyi témákban az időskor problémáival foglalkozó kérdésekig, és még hosszan sorolhatnám. Jártam még számítógépes tanfolyamokra, bűnmegelőzési képzésre is – fűzte hozzá Gazdik Mária.

(A borítóképen: Amikor még a megszokott módon tartották meg a Szépkorúak Akadémiája előadásait)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában