Szilveszter

2019.12.31. 13:00

Szilveszterkor tűnik el a legtöbb eb. Mit tegyünk, ha a miénk is köztük van?

Szilveszteri Állatmentő Ügyelet működik az országban az ünnepek alatt elkóborolt ebek segítése érdekében.

Detzky Anna

Szilveszter után sok-sok kutya keresi gazdáját

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A szilveszter kritikus időszak a háziállatok, különösen az ebek szempontjából. Több kutyus nagyon fél a szokatlan hang- és fényjelenségektől, amelyeket a házi petárdák és tűzijátékok okoznak. Ilyenkor az egyébként nyugodt kedvenc is képes akár kilométerekre elbujdokolni, hogyha az óvatlan gazdi nem vigyáz rá. A MÁSA-nál érdeklődtünk, hogy mi a teendő, hová fordulhatunk, amikor egy elveszett kutyát találunk az ünnepek alatt.

– Ha valaki talál egy ebet, akkor először óvatosan célszerű megközelíteni, mert nem lehet tudni, hogy mennyire van sokkos állapotban. Hogyha barátságos, akkor mindenképpen érdemes neki legelőször chipet olvastatni. Itt Miskolcon ez 0-24 órában megtehető bizonyos MOL benzinkutakon és az ügyeletes állatorvosoknál, illetve az országosan működő Szilveszteri Állatmentő Ügyeletnél, amelyet bármikor fel lehet keresni telefonon. Már az új évben pedig nálunk, a Miskolci Állategészségügyi Telepen és más állatvédő szervezeteknél is lehetséges a chipleolvasás – tájékoztatott Kovács Adrián Zoltán, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) irodavezetője. – Amennyiben a megtaláló legalább egy éjszakára el tudja szállásolni a kutyát, akkor érdemes átmenetileg befogadni, akár bezárva egy fürdőbe, pincébe, ahonnan nem tud elszaladni és legkésőbb másnap reggel elvinni egy chipleolvasóhoz.

Zárt helyen tartsuk

A MÁSA szabad vackok biztosításával készül az ünnepre.

– Szilveszterkor mindig sok, 15-25 kutya érkezik be hozzánk, ezért igyekszünk férőhelyeket előkészíteni nekik. Szerencsére legalább a fele társaság chipes, így nagy részük szinte rögtön hazakerül. Mi is ahol tudjuk hirdetjük közösségi médiában az állatokat. A kéthetes megfigyelési időszak alatt még mindenképpen az eredeti gazdi jelentkezésére várunk, utána pedig örökbe fogadhatóvá válnak a kutyusok. Emellett felhívjuk a figyelmet, hogy a gazdák szilveszter estéjén tartsák bezárva az ebeket, nem pedig láncon, mert azt nagy ijedtség esetén eltéphetik, vagy feltekeredhet a kedvencekre. Ha megoldható, akkor javasoljuk, hogy maradjon velük valaki, vagy szükség esetén használjanak nyugtató készítményeket. A Miskolci Állatsegítő Alapítványnál azokat a kutyákat, amelyek nagyon félnek a lövöldözéstől, beengedjük a házba, de a kenneljeinket úgy alakítottuk ki, hogy senki ne tudjon elszökni. A kinti cicákat kevésbé kell félteni és ők könnyebben haza is találnak, miután elkóboroltak – mondta az irodavezető.

A Zemplén Gazdátlan Állatai Alapítvány sátoraljaújhelyi menhelyének munkatársai is megerősítették, hogy az ünnepek alatt ugyanúgy fogadják a bajba jutott kutyákat a helyi gyepmesteri telep vezetőjének segítségével.

Posztoljuk ki fotóval

A civil állatvédők Miskolcon is ügyeletben vannak szilveszter éjszakáján.

– Tavaly 40 kilométer távolságban találtuk meg az egyik elkóborolt eb gazdáját hetekkel az ünnepek után és ilyen esetek minden évben előfordulnak. Ma már a közösségi média ebben nagy segítség. A nagy testű kerti kutyák a leginkább veszélyeztetettek, mert esetükben ritkán merül föl, hogy beengedjék őket a házba. Sokszor még a zajt is jól viselik, viszont azt senki sem tudja előre megjósolni, hogyan reagálnak, amikor a közvetlen közelükben durran el egy petárda – magyarázta Papp Ildikó Hajnalka civil állatvédő. – Egyébként változó, hogy a háziállatok, miként viselik az extrém fény- és hanghatásokra. Kirívó esetben epilepsziás rohamot válthat ki, vagy idegrendszeri károsodást is okozhatnak a négylábúaknak.

CHIPOLVASÁSI LISTA MISKOLCON:

Civil állatvédők körzetei:

1. Kilián: Tibor Tóth 06306935106

2. Pereces: Ignácz Viktória 06209566448

3. Lillafüred, Bükkszentlászló: Buza László 06307586901

4. Hejőpark: Kuttor Judit Miskolci Dacos 20/3326853

5. Csermőke-Vargahegy-Vasgyár: Ágnes Kovács Vasicsekné 06705085727

6. Diósgyőr :Andrea Fazekas 06705480564

7. Hétköznapokon Miskolc, Avas, munkaidőn kívül Hejőkeresztúrban: Mariann Nagy 70/881-5756

8. Avas: Éva Metzné Matika 06703116100

Nyilvános:

Wash &Wau Önkiszolgáló Kutyamosó Miskolc – Miskolc, Tizeshonvéd u. 21/b. Tel: 06703680879

MOL Töltőállomások, például a Pesti úton

La Vita Szépségház Miskolc-Szirma Miskolci u. 68.

Állatorvosi Ügyelet: 06-20/48-24-101 (életveszélyes helyzetekben)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában