Ízvilág

2019.11.24. 10:00

Laktató, gyors és igen ízletes ételre vágyunk?

Még mindig lehet kapni a piacon és a boltokban sütőtököt vagy különböző ízletes tökfajtákat, mint a nagydobosi vagy a hokkaido.

Bájer Máté

Sütőtökös rizottó

Forrás: ÉM

A tök pedig nemcsak egészséges, de finom is: fél óra alatt remek ebédet vagy vacsorát készíthetünk belőle. Az alábbi receptet Füz András a zsellerfood.blog.hu gasztrobloggere álmodta meg. Ha kihagyjuk belőle a sonkát, egy laktató késő őszi ételt kapunk, ami még vega is.

Sütőtökös rizottó

Hozzávalók

1 db sütőtök (kb. 600 g), 1 fej vöröshagyma, 1 ek. olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 bögre rizottórizs, 100 ml száraz fehérbor, só, bors, 1 tk. majoránna, 1 csipet sáfrány, 50 g kemény sajt (parmezán inkább), 1 dl tejszín, pár levél petrezselyem, fél csomag tökmag, víz

Elkészítés

A sütőtököt kettévágjuk, kikaparjuk a magokat belőle. A felét félrerakjuk, a másik felét csíkokra vágva, hámozás nélkül 15 percre mikróba tesszük, ahol a legnagyobb fokozaton puhára pároljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre dinszteljük, aztán mehet hozzá az összezúzott fokhagyma és a rizottórizs is. Amint a rizsszemek szélei áttetszővé válnak, ráöntjük a bort, aztán ha a rizs magába szívta, fokozatosan öntsük fel a forró vízzel. Ezután beleszórjuk a sáfrányt és a majoránnát. A megmaradt fél sütőtököt meghámozzuk, és egyszer egy centiméteres kockákra vágva hozzáadjuk párolódni a rizshez. A rizottó titka a folyamatos kevergetés: amint elfőtt a leve mindig utántöltjük egy kevés vízzel, egészen addig, amíg meg nem fő teljesen. Ekkorra már elkészül a sütőtök másik fele is a mikróban, amit megszabadítunk a héjától, majd darabolva egy kis tálba teszünk. Hozzáöntjük a tejszínt, és egy botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a rizottóhoz. Ekkor mehet rá a só és a bors, a végén pedig hozzákeverjük a sajtot is. A tetejére szórjunk egy kis pirított tökmagot, és apróra vágott petrezselyem levéllel díszítsük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában