Hajdú-Bihar

2013.01.15. 13:26

Városi autó épül a debreceni műszakin

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszékének oktatói és hallgatói a 2012/2013-as tanév téli vizsgaidőszakában városi forgalomba terveznek és építenek elektromos hajtású autót.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszékének oktatói és hallgatói a 2012/2013-as tanév téli vizsgaidőszakában városi forgalomba terveznek és építenek elektromos hajtású autót.A debreceni műszaki kar élen jár az ország felsőoktatási intézményei között az alternatív hajtású járművek tervezésében: sűrített levegővel hajtott pneumobiljai és elektromos hajtású autói az elmúlt években megnyerték a hazai versenyeket, szabadalom alatt álló hajtásával a kar versenyautója Magyarországot képviselte 2012 októberében a müncheni eCarTec kiállításon, az alternatív hajtású járművek legnagyobb európai seregszemlén.

A 2012/13-as tanév téli vizsgaidőszakában olyan városi közlekedésre alkalmas, legalább kétüléses jármű fejlesztése és koncepcionális megvalósítása a cél, amely alkalmas annak demonstrálására, hogy a városi közlekedésben használt családi járművek hajtásához az elektromos hajtás is szóba jöhet mint alternatív technológia. A Toyota támogatásának köszönhetően egy MR2 típusú autó karosszériájába ültetik be az oktatók és hallgatók a DE Műszaki Kar mérnökei által tervezett elektromos motort, ami hamarosan a városi forgalomban is helyt állhat.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar minden nyáron és télen a legtehetségesebb hallgatók részvételével kutató-fejlesztő tábort szervez alternatív hajtású járművek tervezésére és megépítésére. A kar ilyenkor a hallgatók rendelkezésére tudja bocsájtani a tanévben leterhelt laboratóriumait, tervező rendszereit, műhelyeit. Ezekben a táborokban kezdik el építeni a hallgatók azokat a járműveiket, amelyeket elektromos vagy pneumatikus energia, illetve háztartási fúrógépből vett energia segítségével hajtanak. A téli táborban 15-20 hallgató vesz részt, akik csapatokban reggel 9 és délután 5 óra között tartózkodnak vezetőtanáraikkal a kari laboratóriumokban.

„Szeretnénk, hogy áprilisra-májusra, a Széchenyi Futamra kész legyünk a most épülő átalakított autóval, feszített tempóval dolgozunk, nyáron már szeretnénk Debrecenben próbarendszámmal forgalomba is állítani” – mutat a jövőbe dr. Husi Géza, a DE Műszaki Kar dékánhelyettese.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Villamosmérnöki és Mechatronikai tanszéke 1.000.000 Ft-ot nyert az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Wekerle Sándor Alapkezelő nyílt pályázatán, amit a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából hirdettek meg felsőoktatási intézmények támogatására. Az NTP-FTNYT-12 pályázat célja pénzügyi segítséget nyújtani a felsőoktatási intézmények tanterven kívüli, a tehetséges hallgatók tananyagon felüli ismereteinek elsajátítását szolgáló, legalább 5 napos táborainak megszervezéséhez.

Szabó László, DE TEK PR referens

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!