Hajdú-Bihar

2011.11.09. 12:36

Debreceni Irodalmi Napok: Kik (legyenek) a klasszikusaink?

Debrecen - Szép hagyomány: a Debreceni Irodalmi Napokon még a haragosok is összeülnek.

Debrecen - Szép hagyomány: a Debreceni Irodalmi Napokon még a haragosok is összeülnek.

Az irodalomtörténet-írás számos sarkalatos kérdést vet fel – mutatott rá Aczél Géza, az Alföld főszerkesztője a november 9–11. között zajló Debreceni Irodalmi Napok sajtótájékoztatóján a csütörtöki tanácskozás fő témájáról szólva.

A „zöldségek” után

Már rögvest a fogalom elemzésekor két tudomány, az irodalom és a történelem ötlik szemünkbe, melyek nélkül nincs irodalomtörténet-írás, ám az idők folyamán számtalan társtudomány is beszivárgott a folyamatba, így ma már akadémiai kutatócsoportok foglalkoznak vele. Épp az Alföld főmunkatársa, Angyalosi Gergely vezérletével készül most a harmadik nagy akadémiai „nekifutás” (a Spenót és a Sóska becenéven ismert korábbi akadémiai irodalomtörténeti kézikönyvek után). Továbbá, a témához kapcsolódóan, a mai informatikai zuhatagban is, még mindig előttünk áll egy nagy kérdés: mi kerüljön be az oktatási anyagba a tizenkilencedik századból – de a huszadik századdal folytatólag is tátong ez a „seb”: mely szerzők szerepeljenek az irodalmi kánonban, kik jussanak vezető szerephez, kik a klasszikusaink? E téren ma is dúl a „kultúrkampf” – derült ki Aczél Géza szavaiból.

Szintén súlyos kérdés az államszocializmus kultúrpolitikájának – támogatás, tűrés, tiltás – megdőlése után: kik adják ma a támogatást az irodalmi életnek, kik osztják a pénzt?

Mindezekről a témák avatott szakértőitől hallhatnak előadást az irodalomtudomány iránt érdeklődők a Debreceni Irodalmi Napok november 10-ei tanácskozásának programjában, aznap 14 órától a Vojtina Bábszínházban.

Cívisváros, szép sziget

Debrecen azért is szép sziget, mert még mindig össze tudunk ültetni olyan embereket, akik máshol nem hajlandók együtt ülni e mai irodalmi élet politikai, esztétikai, ízlésbeli törésvonalak mentén szétesett világában – tette hozzá Aczél Géza.

HBN

Előadók

Az irodalomtörténet-írás esélyei – tudományos tanácskozás  

 November 10., csütörtök, Vojtina Bábszínház, 14 óra

Előadók:

Kecskeméti Gábor, Kulcsár Szabó Ernő, S. Varga Pál, Dobos István, Veres András, Molnár Gábor Tamás, Margócsy István, Angyalosi Gergely


Debrecen, 2011. november 8., kedd (MTI) - Szakmára koncentráló programokkal várja az érdeklődőket a szerdán induló Debreceni Irodalmi Napok, amelynek középpontjában idén az irodalomtörténet-írás témája lesz.

Debrecen - Szerdán este kezdődik a Debreceni Irodalmi Napok idei programsorozata.

Debrecen - Az irodalomtörténet-írás esélyeit helyezik figyelmük középpontjába a kutatók az idei Debreceni Irodalmi Napok tanácskozásának programjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!