Hajdú-Bihar

2011.11.08. 12:40

Az irodalomtörténet-írásról tanácskoznak Debrecenben

Debrecen - Az irodalomtörténet-írás esélyeit helyezik figyelmük középpontjába a kutatók az idei Debreceni Irodalmi Napok tanácskozásának programjában.

Debrecen - Az irodalomtörténet-írás esélyeit helyezik figyelmük középpontjába a kutatók az idei Debreceni Irodalmi Napok tanácskozásának programjában.


12.50 - Irodalmi napok Debrecenben: kik (legyenek) a klasszikusaink?

Az irodalomtörténet-írás számos sarkalatos kérdést vet fel – mutatott rá Aczél Géza, az Alföld főszerkesztője a november 9–11. között zajló Debreceni Irodalmi Napok keddi sajtótájékoztatóján a tanácskozás fő témájáról szólva.

Már rögvest a fogalom elemzésekor két tudomány, az irodalom és a történelem ötlik szemünkbe, melyek nélkül nincs irodalomtörténet-írás, ám az idők folyamán számtalan társtudomány is beszivárgott a folyamatba, így ma már akadémiai kutatócsoportok foglalkoznak vele. Épp az Alföld munkatársa, Angyalosi Gergely vezérletével készül most a harmadik nagy akadémiai „nekifutás” (a Spenót és a Sóska becenéven ismert korábbi akadémiai irodalomtörténeti kézikönyvek után). Továbbá, a témához kapcsolódóan, a mai informatikai zuhatagban is, még mindig előttünk áll egy nagy kérdés: mi kerüljön be az oktatási anyagba a tizenkilencedik századból, de a huszadik századdal folytatólag is nyitva áll ez a „seb”: mely szerzők szerepeljenek az irodalmi kánonban, kik jussanak vezető szerephez, kik (legyenek) a klasszikusaink? E téren ma is dúl a „kultúrkampf” – derült ki Aczél Géza szavaiból.

Szintén súlyos kérdés az államszocializmus kultúrpolitikájának – támogatás, tűrés, tiltás – megdőlése után: kik adják ma a támogatást az irodalmi életnek, kik osztják a pénzt? Mindezekről a témák avatott szakértőitől hallhatnak előadást az irodalomtudomány iránt érdeklődők a Debreceni Irodalmi Napok november 10-ei tanácskozásának programjában, aznap 14 órától a Vojtina Bábszínházban.

– Debrecen azért is szép sziget, mert még mindig össze tudunk ültetni olyan embereket, akik máshol nem hajlandók együtt ülni e mai irodalmi élet politikai, esztétikai, ízlésbeli törésvonalak mentén szétesett világában – tette hozzá Aczél Géza.


11:48 - Debreceni Irodalmi Napok: itt a haragosok is összeülnek

– Van, amikor a civilek a főszereplői a debreceni városi rendezvényeknek, például a frankofón filméjszaka hátterében a Alliance Francaise áll, az irodalmi napok mögött pedig az Alföld folyóiratot kiadó alapítvány. Évek óta az ő javaslatukra hirdetik meg a tematikát, a főszerkesztő kéri fel az előadókat, a Főnix nonprofit kft. pedig a kísérőrendezvényeket szervezi – mutatott rá Szentei Tamás, a polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője a sajtótájékoztatón.

– Bár az irodalmi napok miatt nem özönlenek tízezrek a Baltazár térre, mégis igen fontos az esemény, hiszen ilyenkor ránk figyel a szakma. A tanulmányok, amelyek erre a rendezvényre hivatkoznak, visszaigazolják országos jelentőségét. Valamint, ez a találkozó esély a párbeszédre a nagyon polarizált, széttagolt magyar irodalmi életben, valós és hiteles párbeszédet teremt olyan emberek között, akik egyébként nem feltétlenül keresik egymás társaságát – tette hozzá Szentei Tamás.


11:45 - Kezdetben politikai pikantériák kísérték

A szervezők részéről Aczél Géza, az Alföld folyóirat szerkesztője felidézte: bár a nagyon nehéz nyolcvanas évek elején néhán találkozó elmaradt, valójában negyvenesztendős az irodalmi napok: 1971-ben indult, s a 70-80-as években itt zajlottak le – persze politikai pikantériáktól kísérve – az irodalmi kézikönyvek vitái is (például a hatkötetes, Spentónak nevezett akadémiai irodalomtörténeté).

– Mostanra a konferencia talán a kevésbé populáris, ám a szakmára inkább összpontosító magja az irodalmi napok programjának, de arra is törekszünk, hogy néhány szálon kinyissuk az érdeklődő nagyközönség felé – mutatott rá Aczél Géza a sajtótájékoztatón.


11:37 - A Debreceni Irodalmi Napok részletes programja

Debreceni Irodalmi Napok, 2011. november 09. - november 11.

Az irodalomtörténet-írás esélyei. A rendezvénysorozat kurátora: Aczél Géza költő, az Alföld folyóirat főszerkesztője

A Debreceni Irodalmi Napok programja:

November 9., szerda

19 óra

75 éves Buda Ferenc – irodalmi est

Köszöntőt mond: Ágh István

Helyszín: Kölcsey Központ, Bálterem

November 10., csütörtök

14 óra

Az irodalomtörténet-írás esélyei – tudományos tanácskozás

Elnökök:

Szegedy-Maszák Mihály

Szirák Péter

Előadók:

Kecskeméti Gábor

Kulcsár Szabó Ernő

S. Varga Pál

Dobos István

Veres András

Molnár Gábor Tamás

Margócsy István

Angyalosi Gergely

Helyszín: Vojtina Bábszínház

20.30

Alföld-díjasok estje

Helyszín: Bakelit Kávéház

November 11., péntek

9 óra

Rendhagyó irodalomórák

Helyszín: a város középiskolái

14 óra

Az Irodalomtörténet, az Irodalomtörténeti Közlemények és a Literatura folyóiratok bemutatkozása

A kerekasztal-beszélgetésen Bitskey István akadémikus mond bevezetőt

Közreműködnek: Eisemann György, Kecskeméti Gábor és Veres András

A beszélgetést vezeti: Angyalosi Gergely

Helyszín: DAB-székház


11:32 - Az összegyűjtött tudás fontosságáról is szó lesz a Debreceni Irodalmi Napokon

A hazai irodalmi élet kiválóságainak és a hazai művészvilág nagyjainak közreműködésével, november 9. és 11. között várja az irodalom kedvelőit a több mint harmincéves múlttal rendelkező rendezvénysorozat, a Debreceni Irodalmi Napok – ismertette a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. a keddi sajtótájékoztatón a Kölcsey Központban.

A tanácskozáson ebben az esztendőben az irodalomtörténet-írás esélyeit kutatják. A témaválasztással a szervezők a múlt és a jelen összefonódását, a tradíciók ápolását helyezik előtérbe, valamint a fejlődésre ható új kihívások hatásával szembesítik a nemzeti irodalomtörténet-írást. A feladat nem csekély, ugyanakkor nagyon izgalmas is, hiszen a globalizáció világában kiemelt feladta az összegyűjtött tudás és képesség vizsgálata – mutattak rá a szervezők.

Ez alkalommal adják át az idei Alföld-díjakat is, ezúttal Bacsó Béla esztéta, filozófus, Grendel Lajos Kossuth-díjas író Pozsonyból, valamint Keresztury Tibor, az Alföld egykori szerkesztője részesül az elismerésben.

Felfelé gördülő kő vagyok címmel a 75 éves Buda Ferenc Kossuth-díjas költő tiszteletére rendezett irodalmi est nyitja a rendezvényt. A három nap alatt a tudományos tanácskozás mellett az Alföld-díjasok estje, rendhagyó irodalmi órák, az Irodalomtörténet, az Irodalomtudományi Közlemények és a Literatúra című folyóiratok bemutatkozása és további érdekes programok szerepelnek a kínálatban.


10:24 - Az irodalomtörténet-írásról tanácskoznak Debrecenben

A háromnapos találkozó nyitó estjén – november 9-én, szerdán 19 órától – a 75 esztendős Buda Ferenc Kossuth-díjas költőt ünneplik a Kölcsey Központ báltermében. Az irodalomtörténet-írás kérdéseit taglaló konferencia másnap 14 órakor kezdődik, a Vojtina Bábszínházban.

A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. a további részleteket kedden sajtótájékoztatón ismerteti, amelyről beszámolunk a Hajdú Online-on.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!