Hajdú-Bihar

2008.03.14. 10:13

Bárdos Szimpózium a Debreceni Egyetemen

<p>Debrecen -&#160;Március 14 - 16 között immár huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Zeneművészeti Kar azt a konferenciát, amely sajátosan tér el a tudományos konferenciáktól.</p>

Előadások keretében egy-egy zenei, zenetudományi részterületről hangzik el előadás, de bemutató tanítások és kórushangversenyek is elhangzanak a március idusán megrendezendő hétvégi eseményen.

Bárdos Lajos, aki a magyar kórusélet, a magyar egyházzenei élet egyik legkiemelkedőbb XX. századi egyénisége, egyben nemzedékek tanára volt a Zeneakadémián. A tanítványok egyike, Szesztay Zsolt Liszt-díjas karnagy, a közelmúltban elhunyt professzor, a Bárdos Leánykar karnagya, a Szolfézs-Zeneelmélet Tanszék megalapítója a Bárdos Szimpozium szervezője és atyja volt. Idei rendezvényünkön megemlékezünk nagy értékű, iskolaalapító, hagyományteremtő munkásságáról, és most is számos előadás és koncert fémjelzi a programot. 

A résztvevők ezúttal is zeneiskolai szolfézstanárok, szakközépiskolai zeneelmélet és szolfézstanárok, általános iskolai énektanárok, kórusvezetők. A résztvevők száma nagy, a Liszt terem rendszeresen megtelik. Már nem első alkalommal kórusvezetők számára meghirdetett akkreditált továbbképzés is zajlik a rendezvényhez kötődően.  

Az eredeti indíttatás, amely a Bárdos-hagyományok megőrzésének szándékával indult, mára túlnőtte a kezdeti célokat és minden más, a szakterülethez köthető értéket felvonultat, így Bartókról, Kodályról és más kiválókról emlékezik meg rendszeresen a program, mind az előadásokban, mind a koncerteken. 

A 2008-an Bárdos Szimpozium felelős szervezője S. Szabó Márta tanszékvezető főiskolai docens.Munkáját a Tanszék tanárai segítik. 

A szimpózium programja:

Március 14. péntek 

14 óra:     Dr. Duffek Mihály megnyitó előadása  - A megújulás lendülete…

15 óra:     Dr. Jánosi Zoltán előadása  - A bartóki modell a magyar irodalomban

16 óra:     A  Debreceni Vonósok hangversenye A. Corelli,  A. Vivaldi és G. Rossini műveiből

16.30 :      Dr. Fekete Károly előadása - A református egyházzene-oktatás jelentősége

19 óra:     In memoriam Szesztay Zsolt - kórushangverseny kortárs magyar szerzők műveiből. Közreműködik a Bárdos Leánykar (vez.: Szabó Soma), a Cantemus Gyermekkar (vez.: Szabó Dénes), a Kollégiumi Kántus (vez.: Berkesi Sándor), a Kölcsey Kórus (vez.: Tamási László), a Vox Antiqua Kamarakórus (vez.: Kiss Csaba) és a Canticum Novum Kamarakórus (vez.: Török Ágnes
Március 15. szombat 

8.30:      Ének-zene óra a debreceni Bányai Általános Iskola 3.osztályos tanulóival.  Tanár: Deli Gabriella

9.30:      Szolfézs óra a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola 5. osztályos növendékeivel. Tanár: Hudivók Marianna

10.30:      Kamarahangverseny J.Haydn és W.A.Mozart dalaiból - Csereklyei Andrea - ének, Böszörményi Judit - zongora

11 óra:     Dr. Karasszon Dezső előadása - Alternatív koráliskola 
 14 óra:  Kóruspróba és hangverseny a kecskeméti Kodály Iskola Miraculum Gyermekkara közreműködésével - karvezető-tanár: Durányik László

15.15:      Dr. Joób Árpád előadása -  A népzeneoktatás feladatai (közreműködnek a Nyíregyházi Főiskola ének-zene - népzene szakos hallgatói) 
17 óra:     A Kölcsey Központ megtekintése

18 óra:     A "Kórusmuzsika Európa Nagydíja” kórusverseny döntője 
 Március 16. vasárnap 
8.30:        A zenepedagógia helyzete és feladatai napjainkban - Szőnyi Erzsébet vitaindítója

9 óra:      Szekciós tanácskozások:

ének-zenetanári szekció (vez.: Dr. Mindszenty Zsuzsánna)

zeneiskolai szolfézstanári szekció (vez.: Kedvesné Herczegh Mária)

szakközépiskolai tanári szekció (vez.: S. Szabó Márta
10.45:    Kóruspróba Berkesi Sándor vezetésével, a szimpózium résztvevőinek közreműködésével

11.30:     A szimpózium zárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!