Gyufa nélkül gyújtottak tüzet Göncön

Óriásplakátokat is készítettek a gyerekek
Óriásplakátokat is készítettek a gyerekek - © Fotók: ÉM
Gönc – Az iskolai táborokban szinte észrevétlenül szereztek ismereteket a gönci gyerekek.

Bár június közepén véget ért a tanév, de sok iskola egészen június végéig gyerekzsivajtól volt hangos.

Ekkor rendezték ugyanis az Erzsébet-táborokat és az úgynevezett tankerületi táborokat. Göncön, a Károlyi Gáspár Általános Iskolában több tábor is futott egyszerre, a gyerekek pedig, bár azt hitték, hogy ez a hét nem a tanulásról szól, mégis nagyon sok élményt és ismeretet szereztek.

Állatokról szólt

Kalász-Boda Henrietta tanító volt az egyik vezetője a tankerületi tábornak. Ezt június harmadik hetében szervezték a gyerekekhez közel álló témában: Mesebeli állatok, avagy a Kárpát-medence hagyományos háziállatai. Húsz elsős és tíz másodikos kisdiák vett részt benne.

A pedagógus elmesélte, első nap ellátogattak a Diósgyőri várba, majd a miskolci állatkertbe, és a hét további programjai mind az állatokhoz kötődtek. Kedvenc állatokat rajzoltak zsírkrétával, óriásplakátokat készítettek, majd szájjal is megpróbáltak filctoll-rajzot készíteni. Dramatizálás keretében állatmeséket adtak elő a gyerekek egymásnak. Volt gyöngyfűzős és gyertyaöntős délután is, de a sportolás sem maradt ki a programok közül, „Határok nélkül” címmel. Egyik nap Sárospatakról érkeztek fiatalok a gönci gyerekekhez, a Sárospataki Amatőr Művészekért Alapítvány tagjai, és A kis gömböc című mesét dolgozták föl néptáncos formában. Nagy élményt jelentett a gyerekek számára az is, amikor ellátogattak egy olyan családhoz, ahol sokféle állatot tartanak.

file712uezc2p0j1hsiek633-1_650

A pedagógus szerint nemcsak azért volt hasznos a tábor, mert a szülők biztonságban tudták gyermekeiket, amíg ők dolgoztak, hanem azért is, mert a kisdiákok úgy tanultak meg sok minden az állatokról, hogy közben játszottak, tevékenykedtek, kirándultak.

Nomád körülmények

A hátrányos helyzetű gyermekek számára szervezett Erzsébet-tábor sem volt kevésbé mozgalmas és izgalmas. Ennek egyik vezetője Klainné Jobbágy Éva tanító volt, ő a harmadik és negyedik osztályosok húszfős csoportjával foglalkozott, de az iskolában a felsősöknek is szerveztek Erzsébet-tábort.

Sok-sok sportverseny, kulturális program, kirándulás szerepelt a kínálatban. Nagy élmény volt számukra, amikor Göncről elkirándultak Telkibányára.

– Ott kézműves foglalkozáson vettünk részt, ásványokból fűzhettek a gyerekek karláncokat, de krumplilángost is készíthettek, amit el is fogyasztottak a vendéglátókkal közösen. Nagyon élvezték a kirándulást, hiszen alkalom nyílt arra, hogy sokat beszélgessünk, és a természet szépségeit is megfigyeljük – fogalmazott a pedagógus.

file712uezum7dlukf8p635-1_650

Volt az iskolának még egy tankerületi tábora, ezt Parádfürdőn tartották, tudtuk meg Paláncziné Sipeki Andrea pedagógustól. Ebben a vizsolyi- és a hidasnémeti iskola diákjai is részt vettek, mindannyian hetedik osztályosok. Itt is az ismeretek szerzése volt a lényeg, de kötetlen formában.

– Az informális tanulás kint, a szabadban zajlott, igazi tábori körülmények között, mivel ez egy igazi, nomád kalandtábor volt. A gyerekek olyan tevékenységeket végeztek, amelyekre az életben is szükségük lehet. Megtanultak gyufa nélkül tüzet gyújtani, erdőben fából vizet nyerni, fúrtak-faragtak, különböző eszközöket készítettek. Nagy lelkesedéssel csinálták. A nonformális tanulás pedig a személyiségfejlesztésről szólt. Közös játékok, megbeszélések során kerekedett ki, hogy ki hová jutott el, hová fejlődött a közösségen belül, mennyire változott pozitív irányban a személyisége – sorolta a pedagógus.

Hegyi Erika


Még aranyat is mostak

A hetedik osztályos Dányi Dzsenifer a parádfürdői táborban vett részt. Úgy fogalmazott, nagyon jó tábor volt, mert sok érdekes programot szerveztek a felnőttek.

– Számomra a legnagyobb élmény az volt, amikor aranyat mostunk. Itt tulajdonképpen különböző, festett köveket kellett kimosni sárszerű anyagból. Az is tetszett, hogy megismertük a növényeket és a gombákat. Volt Toldi-kondi is, amikor négyütemű fekvőtámaszt kellett csinálnunk és különböző sportversenyek, például rönkdobás. Este pedig diszkót rendeztek – sorolta lelkesen Dzsenifer.

Mint mondta, több táborba már nem megy a nyáron. Nemrég jött haza Hajdúszoboszlóról, ahol a családdal nyaralt.Gönc.
BOON.HU


hirdetés