Gazdaság

2016.12.05. 13:06

Brutális bérkülönbségek a hazai klinikai gyógyszeriparban

<strong>Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A globális gyógyszerfejlesztő cégek még mindig szívesen végeznek klinikai gyógyszervizsgálatokat a kelet-közép-európai régióban, és ezen belül Magyarországon is, mivel a munka minősége nem, vagy alig marad el a Nyugat-Európában megszokottól, az árszínvonal azonban jóval kedvezőbb.</strong>

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A globális gyógyszerfejlesztő cégek még mindig szívesen végeznek klinikai gyógyszervizsgálatokat a kelet-közép-európai régióban, és ezen belül Magyarországon is, mivel a munka minősége nem, vagy alig marad el a Nyugat-Európában megszokottól, az árszínvonal azonban jóval kedvezőbb.

A gyógyszercégek a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos tevékenységeket saját hatáskörükben elvégezhetik, vagy kiszervezhetik szerződéses kutatási szervezeteknek (ún. CRO cégeknek).

A CRO cégek lehetnek kizárólagosan magyar kötődésűek, regionális – esetlegesen magyar centrumú – cégek, vagy szintén globális, de magyar leányvállalattal rendelkező szereplők. A mai cikkünkben az ezeknél a CRO cégeknél fennálló bérkülönbségeket vizsgáljuk meg, különös tekintettel a klinikai kutatási monitorok (ún CRA-k) havi fizetésére, akik a kórházakban az új, kísérleti gyógyszerkészítmények kipróbálását ellenőrzik, annak érdekében, hogy a gyűjtött adatok jó minőségűek legyenek és az önkéntesek jogai ne sérüljenek.

A CRA szakmában Magyarországon a bérkülönbségek igen kirívóak – számol be Dr. Kovács Krisztián, az Info-tréning Bt., a legnagyobb hazai CRA képző intézmény igazgatója. A globális, Észak-Amerikában és a teljes földrajzi Európa területén is tevékenykedő CRO cégek még a teljesen kezdő monitorok esetében is 850.000-900.000 forint bruttó havi jövedelmet ajánlhatnak. A kihívás az ilyen pozíciókkal kapcsolatban az, hogy ezek a cégek jellemzően nem vesznek fel legalább 1-2 év tényleges kórházi (ún. „on-site”) gyakorlat nélkül jelölteket. A nagyobb kapitalizációjú, a kelet-közép-európai régió nagy részében tevékenykedő magyar CRO-k ugyanezért a munkáért 400.000-500.000 forintot kínálnak jellemzően havonta, míg egyes kisebb magyar CRO cégek néha 350.000 Ft/hó alatt is fizethetnek, ami alig több a magyar akadémiai és közalkalmazotti szférában jellemző bérezésnél, vagy akár ma már paritásban is lehet azzal.

Folytasd az olvasást ide kattintva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!