Foci vb 2022

2022.11.20. 08:00

Íme az F-csoport: Belgium, Horvátország, Kanada, Marokkó

A 2018-as vb-döntőse, ezüstérmese, Horvátország a mostani tornán Belgiummal, Kanadával és Marokkóval mérkőzik meg egy olyan csoportban, amely három kontinensen komoly érdeklődést válthat ki.

Luka Modric

Forrás: Shutterstock

A Luka Modric által repített Horvátország négy éve majdnem valóra váltott egy álmot Oroszországban, ám Franciaország végül legyőzte őket a döntőben. Nehéz lesz felülmúlni ezt a szereplést, de elméletileg nem lehetetlen. Az út elején, a négy évvel ezelőtti elődöntőssel, Belgiummal mérkőznek meg, egy olyan találkozón, amely minden bizonnyal felkelti a világ figyelmét. 1986 után Kanada is jelen lesz tornán, és bizakodóak a kieséses szakaszba jutás esélyeit illetően. Marokkó játékosai sem három meccses turisták akarnak lenni az F csoportban, ismét Afrika rangját szeretnék emelni, azok után jelentős alappal, hogy 2-2-es döntetlent értek el Spanyolország ellen, 2018-ban, Oroszországban.

Az F-csoport csapatai

Belgium

Belgium már nem mondhatja magát a világ első számú csapatának, mivel nemrég Brazília váltotta őket a FIFA-tabella élén, de továbbra is aranygenerációnak számít hazájukban a válogatott, remek játékosokkal, akik szilaj módon küzdenek majd Katarban. Roberto Martinez szövetségi kapitánynak azonban abban kell reménykednie, hogy végre ez lesz az az alkalom, amikor a Vörös Ördögök valóra váltják a torna előtti várokozásokat, és a fináléig jutnak. Ezt Kevin De Bruyne (Manchester City) és Romelu Lukaku (Internazionale) vezérletével érhetik el. Belgium a 2020-as Európa-bajnokságon a negyeddöntőben, a 2018-as világbajnokságon pedig az elődöntőben kapott ki. Nagy esély van arra, hogy ezúttal (is) messzire jutnak, de ehhez a nehéz pillanatokban nagyobb higgadtságot kell mutatniuk.

FIFA világranglista helyezés: 2.

Regionális helyezés: 1. (Európa)

Világbajnoki címek: -

Világbajnoki részvétel (utolsó): 13 (Oroszország, 2018)

Kvalifikáció: Európa, E-csoport győztes (6 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség)

Szövetségi kapitány: Roberto Martinez (Spanyolország), 2016. augusztus

Kulcsjátékosok: Kevin De Bryune (Manchester City, Anglia), Romelu Lukaku (Internazionale, Olaszország), Eden Hazard (Real Madrid, Spanyolország)

Horvátország

Horvátország sokakat meglepett azzal, hogy bejutott a 2018-as világbajnokság döntőjébe, és bár kikapott Franciaországtól, de ezt az ezüstérmet sokáig ünnepelhette a kis ország. A 2020-as Eb már nem sikerült olyan jól a számukra, mivel az egyenes kieséses szakasz első körében kiestek, és nem jutottak be a nyolc közé. Előrehaladó évei ellenére a Real Madrid középpályása, Luka Modric továbbra is kiváló játékosuk, gyöngyszemük. A 37 éves labdarúgó eltökélt szándéka, hogy az utolsó világbajnokságán lenyűgözze a közvéleményt. Horvátország átviharzott a selejtezőn, és csak egyszer – a szlovéniai nyitómérkőzésen – veszített, ám annak ellenére, hogy reménykednek a csoportkörből való továbbjutásban, nehéz elképzelni, hogy Zlatko Dalic csapata újabb hosszas menetelést vigyen véghez.

FIFA világranglista helyezés: 12.

Regionális helyezés: 10. (Európa)

Világbajnoki címek: -

Világbajnoki részvétel (utolsó): 5 (Oroszország, 2018)

Kvalifikáció: Európa, H-csoport győztes (7 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség)

Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic (Horvátország), 2017. október

Kulcsjátékosok: Luka Modric (Real Madrid, Spanyolország), Ivan Perisic (Tottenham, Anglia), Domagoj Vida (AEK Athén, Görögország)

Kanada

Kanada 36 év után vesz részt újra a világbajnokságon, egy lenyűgöző kvalifikációs sorozatot követően, amely egészen az első helyig repítette őket az Amerika zónában, a CONCACAF tabellán. Mind a játékosok, mind a szurkolók érzelmes jeleneteket kaptak, amikor március 27-én, Torontóban, Jamaica 4-0-s legyőzésével eldőlt, hogy ott lehetnek Katarban. Alphonso Davies a juharlevelesek legjobbja ekkor, élőben fakadt sírva tévés közvetítésében, miközben nézte, ahogy csapattársai befejezték a mérkőzést. Davies azért maradt távol attól a meccstől, mert szívizomgyulladásban szenvedett, miután elkapta a COVID-19-et. Most viszont Kanadának szüksége lesz a Bayern München szélső védőjének minden energiájára, hogy reménye legyen a továbbjutásra. John Herdman szövetségi kapitány saját történelmet ír, hiszen ő lesz az első ember, aki csapatot irányít a női és a férfi világbajnokságon is.

FIFA világranglista helyezés: 41.

Regionális helyezés: 4. (Amerika)

Világbajnoki címek: -

Világbajnoki részvétel (utolsó): 1 (Mexikó, 1986)

Kvalifikáció: Amerikai zóna, első helyezett (8 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség)

Szövetségi kapitány: John Herdman (Anglia), 2018. január

Kulcsjátékosok: Jonathan Osorio (Toronto FC, Kanada), Junior Hoilett (Reading, Anglia), Alphonso Davies (Bayern München, Németország)

Marokkó

Marokkót az afrikai kontinens egyik legerősebb csapataként tartják számon, rengeteg sztárral büszkélkedhet, és nem mellékesen tapasztalattal is, hiszen hatodszor vesznek részt a vb-n. Sok minden nyugszik majd a Paris Saint-Germain hátvédjének, Achraf Hakiminek a vállán, de olyanok támogatják majd, mint Sofaine Boufal aki – korábban a Southamptonban játszott Premier League-ben és – rendkívül gólerősnek számít. Marokkó az év elején bejutott az Afrika-kupa negyeddöntőjébe, és bár ebben a körben kikapott a döntős Egyiptomtól, ennek ellenére potenciális meglepetés csapat lehet, a vb-csoport első két helyének a megszerzésében.

FIFA világranglista helyezés: 22.

Regionális helyezés: 2. (Afrika)

Világbajnoki címek: -

Világbajnoki részvétel (utolsó): 5 (Oroszország, 2018)

Kvalifikáció: Afrika harmadik fordulójának egyik győztese (az összesítésben 5-2-vel búcsúztatta Kongót)

Szövetségi kapitány: Vahid Halilhodzic (Bosznia-Hercegovina), 2019. augusztus

Kulcsjátékosok: Sofaine Boufal (Angers, Franciaország), Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain, Franciaország), Romain Saiss (Besiktas, Törökország)

A vb F-csoportjának menetrendje

November 23. (szerda), 11.00: Marokkó – Horvátország (Al Bayt stadion, al-Hor)

November 23. (szerda), 20.00: Belgium – Kanada (Ahmad Bin Ali stadion, al-Rajján)

November 27. (vasárnap), 14.00: Belgium – Marokkó (Al Thumama stadion, Doha)

November 27. (vasárnap), 17.00: Horvátország – Kanada (Khalifa nemzetközi stadion, al-Rajján)

December 1. (csütörtök), 16.00: Horvátország – Belgium (Ahmad Bin Ali stadion, al-Rajján)

December 1. (csütörtök), 16.00: Kanada – Marokkó (Al Thumama stadion, Doha)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!