Factory Sport Aréna

2017.07.21. 15:37

Monocikli: a Factoryban az egykerekűsök elitje

Miskolc - A Factory Arénában rendezik a 2017. évi EUC, azaz Extreme Unicycling Championship nyári fordulóját.

Miskolc - A Factory Arénában rendezik a 2017. évi EUC, azaz Extreme Unicycling Championship nyári fordulóját.

– A rendezvényt, ami egykerekű kerékpáros nemzetközi bajnokság, immár harmadik alkalommal szervezzük meg – nyilatkozta lapunknak Egri Gábor, a Factory Aréna menedzsere a helyszínen. – Közel 20 országból jönnek versenyzők, közülük már sokan itt vannak, de az esemény csúcspontja pénteken és szombaton lesz, amikor több mint 120-an leszünk: sok más mellett Amerikából, Oroszországból, Németországból, Izraelből és Franciaországból is.

A versenyzők a csarnokban alszanak, egész héten a Factory vendégei, és szombaton „mennek le” a belvárosba, a Hősök terére, ahol este rendezik meg a Flatland-döntőket.

Fábián Márk, a verseny szakmai főszervezője azt emelte ki elsőként, hogy ez egy hitelesített verseny (2009 óta), aminek évente két fordulója van, egy téli és egy nyári. A téli mindig Kölnben, ugyanazon a helyen, míg a nyári vándorol, most éppen harmadszor a Factoryban.

– Az egykerekűzésben – csakúgy, mint a kerékpárban – minden szakágnak megvan az átirata, azaz van hegyi egykerekűzés, van gyorsasági egykerekűzés, és vannak extrém ágak, ami a triált, a streetet és a flatlandet foglalja magában, és az EUC is ezeknek ad otthont – tudtuk meg. – Nem mellékesen az EUC a világbajnokság után a legrangosabb rendezvénynek számít.

Megtudtuk, hogy a téli verseny helyszíne nagyon hasonló a Factoryhoz.

– Kölnben egy ugyanilyen gyárépületre kell gondolni, ami át lett alakítva és sportközpontként működik ott is – fogalmazott Márk. – Nagyon szeretem, amikor itt van a rendezvény, mert jól hozza a hangulatát a versenynek.

Érdemes tudni, hogy a vb-t kétévente rendezik meg, mindig páros években, míg az EUC nyári programja minden páratlan évben valósul meg.

A budapesti Császár Zoltán – aki triálban és magas­ugrásban indul – heti háromszor-négyszer edzett a miskolci megmérettetésre.

– Azért választottam annak idején ezt, mert teljesen más, mint egy hétköznapi sportág – árulta le. – Nagyobb kihívás az egykerekűzés!

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!