Friss hírek

2008.11.07. 16:31

Szegeden és Hódmezővásárhelyen csökkentenék a képviselői tiszteletdíjakat

<p>Csökkentik a képviselők tiszteletdíját és a bizottsági és a közgyűlésekről hiányzó képviselőkkel büntetést fizettetnek. Erről egyeztek meg a szegedi frakcióvezetők a pénteki közgyűlést megelőző egyeztető fórumon. Hódmezővásárhelyen pedig a hónap végéig tárgyalhatnak arról a képviselők, hogy a képviselői fizetésük mekkora részéről mondanának le. Lázár János polgármester 100 százalékot javasolt.</p>

Egyetértettek Botka László polgármester (MSZP) javaslatával, hogy a következő évtől 10 százalékkal csökkenjen a szegedi önkormányzati képviselők tiszteletdíja. Ezzel a város ugyan csak jelképes, 7,3 millió forintot takarít meg évente. A fórumon abban is egyetértettek a képviselők, hogy további csökkentést vezessenek be azoknál, akik nem vesznek részt a közgyűléseken és a bizottsági üléseken. A frakcióvezetők a megállapodás értelmében közösen dolgozzák ki a csökkentésre vonatkozó javaslatot. Arról, hogy milyen formában szankcionálják a hiányzásokat, februárban döntenek. Akkor szavaznak majd a város költségvetéséről is. Így a megszorítások csak a jövő évtől lépnek életbe - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Vécsey Ágnes a Szegedi Önkormányzat szóvivője.

Szintén a képviselői tiszteletdíjak csökkentése volt az egyik témája a péntek hajnalban véget érő hódmezővásárhelyi közgyűlésnek is. Hernádi Gyula az MSZP helyi frakcióvezetője javasolta, hogy a képviselők mondjanak le tiszteletdíjuk egyharmadáról. Erre Lázár János polgármester (FIDESZ) azt javasolta, hogy a teljes összegről mondjanak le, mert olyan költségvetést szeretnének kidolgozni, amelyben az önkormányzat kizárólag a kötelező kiadásokra költ majd. A képviselői tiszteletdíj pedig csak adható, ezért azt szeretné, ha a képviselők lemondanának a tiszteletdíjuk mellett a bizottsági és a tanácsnoki munkájuk után járó juttatásokról is. Ahogy fogalmazott: az új költségvetés segítségével olyan biztonsági tartalékot akar képezni a város, amellyel a gazdasági válság miatt lehetetlenné váló családokon, vagy kis- és középvállalkozásokon tudnak majd segíteni. Kovács László a MIÉP képviselője támogatta a polgármester felvetését, de hozzátette, hogy a 20-22 milliárd forintos költségve! téssel működő önkormányzatnál a tiszteletdíjak visszavonása csupán kismértékű csökkenést eredményezne.

A képviselők csaknem egy hónapon keresztül egyeztethetnek, hogy miképpen lehetne a város kiadásait a minimálisra csökkenteni. A javaslatokról a november 27-ére összehívott rendkívüli közgyűlésen döntenek majd a képviselők - tájékoztatott Göbl Vilmos a hódmezővásárhelyi önkormányzat szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!