Életstílus

2010.09.13. 17:25

A világon Európában a legtöbb az alkohollal kapcsolatos megbetegedés

<p>Európában még mindig 49 tbc-s esetet diagnosztizálnak óránként és 7-en halnak meg ebben a betegségben.</p>

A világon Európában a legtöbb az alkohollal kapcsolatos megbetegedés: az összes haláleset 6,5 százaléka függ ezzel össze - a többi között ezeket a régióra vonatkozó tényeket közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak kapcsán, hogy a szervezet Európai Régiójának hétfőn kezdődött háromnapos konferenciája. A találkozón több mint 20 európai ország egészségügyi minisztere vesz részt, Magyarországot Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár képviseli.

A WHO további adatai szerint a nem fertőző betegségben elhunyt európaiak 85 százaléka szív-, és érrendszeri betegségben illetve rákban hal meg. A kelet-európai régióban a HIV fertőzöttek mindössze 23 százaléka fér hozzá az úgynevezett antiretrovirális kezeléshez, ami egyébként az egyik legalacsonyabb arány a világon. Az alkohollal kapcsolatos megbetegedésekkel függ össze az európai halálesetek 6,5 százaléka (a férfiaknál 11 százalék, a nőknél 1,8 százalék ez az arány). A megelőzhető halálesetek fő oka a dohányzás, évente körülbelül 1,6 millió ember hal meg ezzel összefüggésben Európában.

Minden ötödik európai éjszakánként rendszeresen ki van téve a zajnak, amely jelentős mértékben károsítja az egészséget - derül ki a konferenciát beharangozó közleményből. Minden évben csaknem 1 millió olyan gyermek születik a régióban, aki nem teljesen immunizált. Az átoltottság Nyugat-Európa egyes részein a legkisebb, egyébként ezekről a területekről jelentették a kanyarós esetek 76 százalékát 2008-2009-ben. Az európai lakosság csaknem negyede 23,5 százaléka 2030-ra 65 éves vagy ennél idősebb lesz, és azok aránya, akik elmúltak 80 évesek, az előrejelzések szerint várhatóan több mint duplájára emelkedik, 2030-ban 6,4 százalék lesz az arányuk.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!