360 fokos videó: Pneumobil - A semmiből építenek autókat a Miskolci Egyetemen

Miskolc - Hónapokon át tervezgetik, alapanyagokért házalnak, megépítik, majd a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen összemérik kortársaikkal sűrített levegővel hajtott autóikat az egyetemisták.

Miskolc - Hónapokon át tervezgetik, alapanyagokért házalnak, megépítik, majd a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen összemérik kortársaikkal sűrített levegővel hajtott autóikat az egyetemisták.

Melyik a legerősebb, a leggyorsabb, a "legügyesebb"? És aztán kezdődik minden elölről, mert a következő versenyre lehet továbbfejleszteni a járművet. Meglátogattuk a Miskolci Egyetem három, az egri versenyre készülő csapatát.

Idén már a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt rendezték meg Egerben, május 11-e és 12-e között. A megmérettetés lényege, hogy a nulláról építik meg sűrített levegővel hajtott autóikat a többnyire mérnök egyetemisták. A szervezők komoly elvárásokat állítottak a nevezők elé, melyek tulajdonképpen a való életre készítenek fel. Projekt alapú munkát várnak el, tehát időtervet, költségvetést és komplett projektleírást kellett készíteniük.

Azonban ez nem tántorította el a fiatalokat: 9 ország 22 felsőoktatási intézményéből 45 csapat állt rajthoz Egerben a hétvégén. Köztük a Miskolci Egyetem 3 gárdájával, akik több versenyszámban mérik össze járműveiket az "ellenfelekkel":

- Melyik teszi meg a leghosszabb távot? (tavaly 7402 méterre jutott a győztes)

- Melyik a leggyorsabb? (a rekord több mint 50 km/óra)

- Melyik a "legügyesebb"? (ügyességi pályán mennek végig)

Miskolc erős pneumobilban

A Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervezési Intézetéhez kapcsolódóan (itt "képződnek" a tervező mérnökök) büszkén elmondhatjuk, hogy az elmúlt 10 alkalommal, minden évben indult 2-3 jármű a versenyen.

Az oktatókat nem klasszikus felkészítő tanári értelemben kell elképzelni. Nincsenek ott folyamatosan a tervező-szerelő hallgatók felett és mondják, hogy ezt vagy azt csinálja. Felügyelik a munkát, de hagyják őket hibázni, azután tanácsokat adnak - persze, ha balesetveszélyes szituáció van kibontakozóban, azért közbelépnek. De a munka - és a verseny - célja, hogy önállóan tegyék meg az egyetemisták az utat.

Ennek része a tervezés, és még az alapanyagok beszerzése is. Utóbbi egy külön izgalmas rész, hiszen ipari egységekről van szó, amik nem kaphatóak a Búza téri piacon, arról nem is beszélve, hogy borsos az áruk. Itt csatlakoznak a történetbe a szponzorok mint beszállítók. A csapatok felkeresik őket, prezentáljuk a projektjüket, és kérnek: konkrét alkatrészt vagy alapanyagot, amiből aztán saját maguk építik meg azt, amire szükségük van.

Több éves projekt

A feladat tehát igen összetett és gyakorlatorientált, mondhatni, a való életet reprezentálja. Annyira sokat kell dolgozni egy-egy projekten, hogy akik elkezdik, eleinte nem is számolnak a győzelemmel. Nekik a legfőbb cél, hogy az autójuk végigmenjen a három versenyszámon, és ne jöjjön elő semmilyen probléma (például ne essen szét gyorsulás közben a jármű).

Majd a következő évben újra beneveznek, és addig is fejlesztik a versenypéldányukat. Van olyan csapat, ami 10 éve indul a versenyen, és azóta építgetik a saját művüket. Hozzá kell tenni, hogy bizonyos számú aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező tagnak kell lennie egy brigádban ahhoz, hogy a "normál" kategóriában versenyezhessenek - máskülönben "senioroknak" számítanak.

Heuréka, megy!

A Miskolci Egyetem idén induló három csapata vegyes összetételű. A tagok közt találhatunk gépészmérnök, mechatronikai mérnök és villamosmérnök hallgatókat is.

A "Léghajlítók" először szállnak versenybe, tehát ők most, a nulláról kezdték projektjüket. A verseny hetén még van némi finomítandó az autójukon, de már tesztelték, és ment! - mint mondták örömködve Lengyel Márk és Kántor Gábor csapattagok. A céljuk idén az, hogy az autó képességeit maximálisan kihasználva teljesítsék mind a három versenyszámot.

Ők azért vágtak bele a többéves projektbe, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek, emellett élvezik a tervezés és az építkezés folyamatát. Nyolcan vannak a csapatban, és szépen elosztották a feladatokat. Van, aki a szerelésre koncentrál, mások a tervezésben erősebbek, de szerepet kapnak a villamosmérnökök és a mechatronikusok is. Ki-ki a maga szakterületének, kvalitásának megfelelően tesz bele a közösbe.

Harmadik versenyére készül az AirMEks kompániája. Ők már komolyabb célokat tűztek ki maguk elé: konkrétan a dobogóra szeretnének felállni a verseny végén. Filepkó Máté és Kántor Kristóf csapattagok nagyvonalakban vázolták az éves tapasztalataikat. Először megértették, hogy ténylegesen miről is szól a pneumobil-verseny. Azóta, ahogy jobban belelátnak, és évről évre egyre gyorsabbá és erősebbé fejlesztik autójukat.

Jelenleg 25 km/órás sebességre képes járművük, de úgy érzik, hogy ebből többet is ki tudnak hozni. Szeretnék megdönteni az 52 km/órás versenyrekordot, amit az a csapat tart, amelyik már 10 éve dolgozik a gépen, amit az AirMEks is el tud képzelni magukról, akár a senior kategóriában, csak legyen utánpótlásuk.

Mindenképpen nyernek

Azt mondják, hogy első évben az alkotás motiválta őket: "csináltak valamit, ami működik és megy". Azóta a Miskolci Egyetem hírnevét akarják öregbíteni azzal, hogy dobogós helyezést érnek el. Van azonban materialistább vetülete is a dolognak. A gyakorlati szakmai tapasztalat, amit megszereznek a pneumobil építésével, az a munkaerőpiacon is hasznos tudás. Jártak már olyan állásinterjún, ahol a formalitásoktól eltérve végig a műhelyben végzett munkájukról beszélgettek.

Az látszik, hogy ha idén május 11-e és 12-e között nem sikerül egyik csapatnak sem dobogós helyezést elérnie a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen, akkor sem vesztesként térnek haza. Egyrészt mindig ott a következő év, hogy tovább tökéletesítsék autójukat. Másfelől a munkafolyamat élménye, illetve a megszerzett gyakorlati tudás rövid és hosszú távon is hasznukra válik.


Nézz körbe 360 fokban!

A " target="_blank">videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3854861"]

[related-post post_id="3853091"]

[related-post post_id="3836744"]

[related-post post_id="3827492"]

[related-post post_id="3816138"]

[related-post post_id="3815003"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!