Edelény hírei

2019.03.31. 11:21

Negyven éve énekelnek Edelényben

Edelény - Több mint kétszáz éneket tanult meg az elmúlt években a nívódíjas kórus.

Edelény - Több mint kétszáz éneket tanult meg az elmúlt években a nívódíjas kórus.

Megalakulása idején, 1979-ben a közös éneklés iránt fogékony 30-35 érdeklődőből állt össze az Edelényi Férfikar.

Részt vett benne bányász, mérnök, pedagógus, orvos és sofőr, de mostanra a természetes mobilitás és az elhalálozások miatt tizenöt főre apadt a létszámuk, az alapító tagok közül mindössze ketten maradtak – tudtuk meg Juhász Andorné karvezetőtől.

– Történelem-ének szakos tanárként végeztem az egri főiskolán, és az általános iskolában tanítottam Edelényben, de most már nyugdíjas vagyok. Amikor a korábbi karvezető, Vaszilkó Ferenc 2003-ban elköltözött a városból, akkor keresett meg a kórus, és kérték, hogy vállaljam el a vezetésüket. Szívügyemnek tekintettem ezt a területet. Már működött általános iskolai énekkarom és egyházi kórusom is Edelényben, ezért nagy örömmel tettem eleget a kérésnek – kezdte a jelenlegi vezető.

Sok a bejárós tag

– Tizenhatodik éve vezetem a fiúkat, a taglétszám csökkenésével a repertoárunk is átalakult. Kezdetben Kodály, Bárdos és reneszánsz kórusműveket tűztünk napirendre, és Verditől is énekeltünk. Ma egyszerűbb, egyszólamú énekeket, vagy kánonokat választunk. A férfiak nagyon szeretik az első világháborús katonadalokat és hazafias énekeket, de népdalokat és bányász nótákat is gyakorolunk. Tiszolczki László zongorakísérőnk segíti a fellépéseinket és a próbáinkat, amelyeket minden héten hétfőn, délután öttől az Edelényi Művelődési Központ Ifjúsági Házában tartunk. A buszhoz kell igazodnunk, mert van, aki Kazincbarcikáról, más Alberttelepről jár be – fejtette ki.

Többször díjazták őket

Fellépéseikkel végigjárták a környező településeket és a határon túli vidékeket.

– Hazánkban rengeteg férfikórus megszűnt, és nekünk is az utánpótlás hiánya a legnagyobb problémánk, viszont azok, akik rendszeresen járnak, nagyon lelkesek. A negyven év alatt nagyszámú megyei, országos rendezvényen szerepeltünk, többször ezüst és arany minősítésben részesültünk. Minden évben meghívtak bennünket az országos férfikari találkozóra, de énekeltünk Szlovákiában, Kárpátalján és Erdélyben is. A városi ünnepségeknek, borszenteléseknek, a császtai búcsúnak, a rudabányai bányászdalos találkozónak és a Borbála-napi összejövetelnek több évtizede állandó szereplői vagyunk. 1998-ban Edelény városa Pro Urbe kitüntetéssel jutalmazta az énekkart. 2015-ban pedig a 65. bányásznap alkalmából a Bánya- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöksége nívódíjjal tüntetett ki bennünket – sorolta Juhász Andorné.

Énekes hobbikör és szabad­idős, baráti társaság a kórus és holdudvara.

A vidék apraja-nagyja

– Jelenleg a negyvenedik évfordulónkra készülünk, amit április 27-én 16 órától tartunk a helyi művelődési központban. Az elmúlt évek alatt kétszáznál is több éneket tanultunk meg, és szeretnénk ennek egy nagyobb szeletét megmutatni a vendégkórusoknak, akik a környékbeli településekről érkeznek. A rokonainkat és barátainkat is várjuk, akik általában a névnapokon, születésnapokon és a tájház kertjében tartott szalonnasütéseken is csatlakoznak hozzánk – mesélte a karvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!