Budapestre érkezett a kínai miniszterelnök

By Olajos Katalin
Budapest  (MTI) – Huszonnégy év után újra kínai miniszterelnök érkezett magyarországi hivatalos látogatásra. Ven Csia-paot (Wen Jiabaot) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára fogadta pénteken – tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter közleménye szerint a kínai miniszterelnök kétnapos hivatalos programja keretében szombaton megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel, és a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett Kelet-közép-európai Gazdasági Fórumon is felszólal. A kínai kormányfő emellett találkozik a legfőbb közjogi méltóságokkal, és itt-tartózkodása alkalmából több kínai-magyar üzleti megállapodás aláírása is várható. A kínai kormányfő pénteken délután részt vesz egy magyar-kínai kulturális rendezvényen. 

 

Az európai körúton tartózkodó kínai kormányfő – Magyarországon kívül Nagy-Britanniában és Németországban tesz látogatást – szombat délután találkozik Schmitt Pál köztársasági elnökkel, Kövér László parlamenti elnökkel, és még aznap elutazik. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök legutóbb néhány hónapja járt Európában – Franciaországba, Portugáliába és Spanyolországba utazott -, és segítséget ígért a gazdasági válság leküzdéséhez, egyúttal stabilitást sürgetett Görögországban és az Európai Unióban. Nemzetközi szakértők szerint a piacok élénk figyelemmel fogják kísérni a kínai kormányfő gazdasági témájú nyilatkozatait e heti európai útján..
BOON.HU

További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés