Egy amerikai férfi volt a szíriai forradalom “leszbikus hangja”

By Olajos Katalin
Akt.:
Washington (MTI) – Egy negyvenéves amerikai férfi írta azt a blogot, amelyről többen azt hitték, hogy egy leszbikus lány hiteles beszámolója a szíriai zavagásokról – közölték hétfőn az amerikai napilapok.

Tom MacMaster, a közel-keleti béke egy georgiai aktivistája vasárnap elismerte, hogy több mint öt éven át használta egy fiktív személy, bizonyos Amina Arraf identitását, akinek Gay Girl in Damascus (Leszbikus lány Damaszkuszban) címen februrárban indított blogja még a washingtoni hivatalos körök érdeklődését is felkeltette a szíriai eseményekkel kapcsolatban.

Amina“, akinek szenvedélyes, gyakran intimitásba hajló beszámolóit a szíriai kormány kegyetlen fellépésével kapcsolatban egyre többen olvasták a nyugati világban, a múlt hétfőn “eltűnt”, és még az amerikai külügyminisztérium is nyomozni kezdett utána – lévén a kitalált karakter amerikai és szíriai szülők gyermeke. Egy “unokatestvér” a blogon azt közölte, hogy a lányt a szíriai hatóságok elhurcolták.

Az eset ismét ráirányította a figyelmet arra a problémára, hogy mennyire lehet hiteles az a számos médium által követett tájékoztatási módszer, amely a helyszínre való bejutás lehetetlensége miatt, vagy egyszerűen csak anyagi megfontolásokból, ellenőrizetlen blogok és közösségi portálokon történt bejegyzések alapján számolnak be fontos közel-keleti eseményekről. A georgiai férfihoz egyébként éppen a “letartóztatás” keltette aggodalom miatt jutottak el a blog követői. A keresés nyomán kiderült, hogy az internetes naplóhoz egy hús-vér londoni lány Facebook-portréját használták fel.

MacMaster egyébként úgy vélekedett, hogy senkinek sem okozott kárt, mert ugyan a szerző kitalált volt, ám a blogon közölt információkat “igaznak” és az országban kialakult helyzettel kapcsolatban “nem félrevezetőnek” mondta. Az amerikai férfi, aki jelenleg a skóciai Edinburgh egyetemén folytat tanulmányokat, a blogban szíriai helyismeretről tett tanúbizonyságot. Mint kiderült, még a főiskolán felvette az arab szakot, s nyelvtanulás céljából Jordániában és Szíriában járt. Felesége, az ugyancsak békeaktivista Britta Froelicher szintén egy skót egyetemen a szíriai gazdaságból írja a doktoriját.

Jelenleg mindketten Törökországban nyaralnak..
BOON.HU


hirdetés