Helyi közélet

2015.11.27. 09:33

Digitális élettel töltik meg az erőmű épületét

Ózd - Végéhez közeledik a kivitelezés, most már körvonalazódik Ózd digitális arculata.

Ózd - Végéhez közeledik a kivitelezés, most már körvonalazódik Ózd digitális arculata.

Újabb lépcsőfokához érkezik a szerkezetváltás az egykori ózdi vasgyár területén. Néhány héttel ezelőtt átadták a Gyártörténeti Emlékparkot (Skanzent), most pedig a Digitális Erőmű elnevezésű, európai uniós projekt zárórendezvényét tartották meg. Rövidesen egy rendkívül összetett, számos funkcióval ellátott épületet vehet birtokba a MaNDA és a város, ami nagyságrendileg hatvan új munkahelyet hoz létre az észak-borsodi településen.

Ötvennél több munkahely

A kétesztendős munkával kapcsolatban Lovas Lajos, a MaNDA igazgatója elmondta: egy pusztulás szélén álló épületet sikerült megmenteni, felújítani és új funkcióval ellátni. A kivitelezés végéhez közelednek, még akkor is, ha a konkrét munkára vonatkozó időszakot egy hónappal meghosszabbították. Az új intézmény vezetőjét még idén kiválasztják, jövőre pedig megkezdődik a munkaerő-­toborzás.

– Magasan kvalifikált, elsősorban pedagógiai végzettséggel rendelkező embereket keresünk – folytatta Lovas Lajos. – A közvetlen létszám ötven főre tehető, de az egyéb, kiegészítőtevékenységeknek köszönhetően ez a szám tovább fog gyarapodni. Az őrzés, a takarítás, a büfé, az étterem további foglalkoztatást eredményez, ami rendkívül fontos Ózd esetében.

Megemlíteném még a szomszédban nyíló Filmtörténeti Élményparkunkat, ami további 11 állást eredményez majd. Ez pedig még kiegészül a város által koordinált skanzenberuházással, a három projekt közösen ad majd egy nagy egészet a kohászat területén.

Új funkció

Az idősebb ózdi korosztály számára talán még ismert az erőmű épületének a története, a fiatalok viszont már csak egy romos, elhagyatott házat láthattak az elmúlt esztendőkben. Már csak hetek kérdése, és az új funkciónak köszönhetően ismét életre kel az egykori kohászat egyik legfontosabb kiszolgálóegysége.

– Ez volt a gyár fő energiaellátó központja – mondta el érdeklődésünkre Nyalka Antal szakmai vezető. – Egykoron gázgenerátorokkal állítottak elő áramot, most viszont egy komoly funkcióváltáson megy keresztül. Az erőműből digitális erőmű lesz. A beruházás építésre vonatkozó része 1 milliárd 400 millió forintba kerül, ez is mutatja a fejlesztés léptékét.

Talán annyit még érzékeltetésképp, hogy a fűtéscsöveket a padlóban és a falakban helyeztük el, összesen 36 kilométerre volt szükség, ami egy Ózd–Kazincbarcika útvonalat tesz ki.

A ház falai között a jövőben rendkívül szerteágazó feladatokat látnak majd el: a MaNDA által létrehozott digitális állomány karbantartása mellett az oktatásról és interaktív kiállításokról is szólnak majd a mindennapok. Az állam tízesztendős fenntartási időszakot vállalt az Európai Unió felé, tehát akik a jövőben itt helyezkednek el, legalább egy évtizedig biztos munkahellyel rendelkeznek majd.

Persze a cél az, hogy minél tovább fennmaradjon az intézmény. Éppen ezért kötöttek együttműködési megállapodást a Miskolci Egyetemmel, és rövidesen az egri főiskolával is megtörténik a kontraktus aláírása.


Fény, árnyék hatásjátéka

A tartalmi rész gyakorlatilag elkészült, véglegesítették azt a negyven filmetűdöt, amely a Digitális Kárpát-medence kiállítás anyagát adja – tette hozzá Képes Balázs, a MaNDA osztályvezetője. – Fény és árnyék hatásjátékát fogják kihasználni, ami nem mindennapi élményt nyújt majd a látogatóknak, emellett pedig arra is nagyszerűek, hogy a magyar identitástudatot erősítsék. Az épületben a Neumann János Számítógép Tudományi Társaságnak köszönhetően egy informatikatörténeti kamarakiállítást rendeznek majd be, tehát az érdeklődőknek rengeteg látnivalót kínálnak majd a következő esztendőtől.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában