Friss hírek

2010.08.15. 21:06

Kiállították a kisbolygóról származó port tartalmazó kapszulát Japánban

<p>Tokióban vasárnap több ezren álltak sorba, hogy megtekinthessék a Hayabusa ((ejtsd: hájábuszá; magyarul: sólyom)) űrszonda kapszuláját, amelyben a japán kutatók szerint sikerült némi port összegyűjteni egy kisbolygó felszínéről. A tudósok reményei szerint az aszteroidáról származó törmelék segíthet feltárni naprendszerünk keletkezésének titkát. A Hayabusa, pilóta nélküli űrszonda kapszulája 7 éves utazást követően, júniusban tért vissza Földünkre. A kisbolygóról származó mintát tartalmazó kapszulát 5 napon át láthatják az érdelődők a japán fővárosban. A szervezők 50 ezer látogatóra számítanak a kiállításon.</p>

A tokiói kiállításra vasárnap reggel, a tárlat megnyitása előtt már mintegy 1800-an álltak sorba, hogy elsőként láthassák űrszonda kapszuláját. A mintegy 40 cm átmérőjű eszköz tartályában a japán kutatók reményei szerint az Itokawa kisbolygóról származó "parányi részecskékből" álló anyagminta van. A Hayabusa űrszonda egyébként a tervezett módon megsemmisült, amikor belépett Földünk légkörébe. A szonda 2005-ben járt az Itokawa kisbolygó felszínén. A Hayabusa 7 éves, műszaki hibák sorozatától kísért küldetésén mintegy 6 milliárd kilométert utazott a Naprendszerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!