BOON Sziréna

2016.09.20. 10:17

Hamis dollárban utaztak Borsodban

Miskolc - Folytatódik a Miskolci Törvényszéken az úgynevezett „miskolci dollárhamisításos” büntetőügy tárgyalása.

Miskolc - Folytatódik a Miskolci Törvényszéken az úgynevezett „miskolci dollárhamisításos” büntetőügy tárgyalása.

A vád szerint az első­rendű vádlottat, Sz. Istvánt 2015 elején „ismeretlen személyek” felkeresték és megbízták azzal, hogy 20-as címletű amerikai dollárt, valamint 200-as címletű ukrán hrivnyát készítsen, hamisítson azért, hogy azokat Ukrajnában forgalomba hozzák.

Sz. István megkérte nyomdász ismerősét – a másodrendű vádlottat – arra, hogy segítsen neki a hamis pénz elkészítésében. Ő ebbe beleegyezett, és anyagi haszonszerzés reményében megállapodtak, hogy hamis bankjegyeket készítenek. Ennek érdekében beszerezték a szükséges festéket, illetve mintákat, alapképfájlt, eredeti bankjegyeket, papírt, nyomó­lemezeket.

Lefülelték őket

A vádlottak több alkalommal próbanyomatokat is készítettek. 2015 júliusában Sz. István elment az elkészült anyagért a nyomdába, ahol 8 ívet (amely ívenként 12 darab 20-as címletű dollár bankjegy elő- és hátlapját tartalmazta) betett az autójába, hogy azt a délutáni órákban a megrendelőknek átadja. A nyomdából éppen távozó férfit a rendőrök igazoltatták, és a személygépkocsi csomagtartójából előkerültek az ívek. A két férfi összesen 126 793 269 forint értékű 20-as címletű dollár bankjegyet és 36 024 456 forint értékű 200-as címletű hrivnya bankjegyet gyártott.

A hamis bankjegyek közepes minőségű hamisítványok voltak, amelyek a valódi bankjegyektől eltérő papír és nyomdatechnika, a rajzolatok elnagyoltsága és az utánzott biztonsági elemek gyenge kivitele miatt a hivatásszerűen pénzkezeléssel foglalkozó személyek megtévesztésére, az elvárhatóan figyelmes átvétel esetén nem alkalmasak. A bankjegyeket nem ismerő személyek számára azonban megtévesztőek lehettek.

ÉM-SZB


Edelény, Miskolc, Nyékládháza - Egy fillért sem keresett a dollárhamisításon és nagyon megbánta, amit tett, ezt mondta a bíróságon az egyik miskolci nyomdász, aki az elmúlt évek legnagyobb magyar bankjegyhamisítási ügyébe keveredett.

Miskolc - Akár tizenöt évre is börtönbe kerülhetnek a miskolci pénzhamisítók. Most emeltek vádat a két nyomdász ellen, akik tavaly júliusban több mint százhúszmillió forint értékű dollárt és ukrán hrivnyát hamisítottak. Mára kiderült: a pénz egy része forgalomba is került. Nyíregyházán pénzváltóknál bukkantak fel a hamisítványok.

Miskolc - Számítógéppel tervezték és profi nyomdában gyártották a hamis pénzt Miskolcon.

Miskolc - Nem csak amerikai, ukrán hamis bankjegyek is előkerültek a nyomozás során.

Miskolc, Nyékládháza - Hamis dollárból akartak meggazdagodni Ukrajnában a magyar pénzhamisítók. A rendőrség vádemelési javaslattal befejezte a nyomozást két férfi ellen, akik összesen 123 millió forint értékű hamis dollárt nyomtattak Borsodban.

Miskolc - A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája 2015. augusztus 3-án előzetes letartóztatásba helyezte azt a két gyanúsítottat, akiket különösen nagy értékű pénzre elkövetett pénzhamisítás bűntettének kísérletével gyanúsítanak.

Miskolc - A Napi Gazdaság értesülése szerint szerint egy helyi jobbikos politikus is érintett a hamisításban.

Miskolc - Két férfi pénzhamisítást tervezett Miskolcon, elfogták őket, ellenük pénzhamisítás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat - közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap. A Napi Gazdaság című napilap internetes oldala szerint a Jobbik egyik helyi politikusa az a férfi, akit társával együtt őrizetbe vett a rendőrség.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!