Vádemelést javasol a rendőrség a miskolci dollárgyárosok ellen

Akt.:
Vádemelést javasol a rendőrség a miskolci dollárgyárosok ellen
Miskolc, Budapest – Nem csak amerikai, ukrán hamis bankjegyek is előkerültek a nyomozás során.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta le a nyomozást pénzhamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt M. István 54 éves edelényi, valamint Sz. István 59 éves nyékládházi lakosok ellen. A nyomozók 2015. július 31-én fogták el a két férfit.

Ukrajnában adták volna el

Az eljárás során beszerzett bizonyítékok szerint a két férfi tavaly év elején állapodtak meg abban, hogy hamis 20 dolláros címletű bankjegyeket készítenek, amelyeket közvetítőn keresztül – a zavaros politikai és gazdasági állapotban lévő – Ukrajnában hoztak volna forgalomba.

Sikeres házkutatás

A hamis bankjegyek legyártását M. István vállalta, aki Miskolcon működtetett egy nyomdaipari céget. A nyomdában tartott házkutatás során a nyomozók 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, amelyek 20-as címletű amerikai dollár lenyomatait tartalmazták.

A rendőrök megtalálták és lefoglalták továbbá azokat az eszközöket is (nyomólemezek, nyomdagépek), amelyekkel a hamisítványokat gyártották. Az 1826 darab, laponként 12 darab 20 dolláros bankjegy lenyomatát tartalmazó ív név­értéke forgalomba hozatala esetén több mint 123 millió forint. A nyomozás azt is megállapította, hogy a hamis bankjegyeket a gyanúsítottaknál tartott házkutatás során megtalált eszközökkel és alapanyagokkal állították elő.

Befejeződött a nyomozás

Az Sz. Istvántól pénzhamisítással összefüggésbe hozható tárgyak mellett lefoglalt több mint 1000 ív B/3 méretű lap hamis 200-as címletű ukrán hrivnya bankjegyek lenyomatát tartalmazta, amelyek forgalomba hozatalát a gyanúsítottak szintén tervbe vették.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást befejezte, és az ügyben keletkezett iratokat 2016. április 15-én vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségre.

– Szaniszló Bálint –


Előzetesbe tették a miskolci dollárgyárosokat

Miskolc – A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája 2015. augusztus 3-án előzetes letartóztatásba helyezte azt a két gyanúsítottat, akiket különösen nagy értékű pénzre elkövetett pénzhamisítás bűntettének kísérletével gyanúsítanak.

hirdetés


hirdet�s