BOON Sziréna

2008.11.12. 14:45

Ordas akta – állatkínzók a megyében

<p>Miskolc, Ózd - Duplájára nőtt az állatkínzás vétsége miatt indult eljárások száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt két évben.</p>

A statisztikai adatok szerint 2007-ben 21, míg 2008. október végéig 42 esetben indult állatkínzás miatt eljárás. Lakossági bejelentés alapján legutóbb az Ózdi Rendőrkapitányságon indult legutóbb ilyen jellegű eljárás egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Egy ózdi ingatlan előtti kerítés betonoszlopához vélhetően hosszabb ideje ki volt kötve egy keverék, világos ordas kutya. Az elsődleges orvosi megállapítás szerint az eb nyakán lévő körülbelül két centiméter mély sebet a rajta lévő lánc okozta, amely voltaképpen belenőtt az állat nyakába. A rendőrségi eljárás során felmerült gyanú szerint az ismeretlen elkövető az ebbel szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmazott, amely maradandó egészségkárosodást okozott.
Erről Dobi Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa számolt be portálunknak. Idézte a Büntetőtörvénykönyv idei illő részét is: „aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntethető”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!