BOON Sziréna

2008.07.02. 18:16

Életével fizetett az uborkáért

<p>Nyíregyháza, Kesznyéten - Életét vesztette egy férfi, amikor hétfőn az éjszakai órákban Kesznyétenben két társával bemászott egy kertbe, hogy uborkát lopjon, s eközben áramütés érte őket, egyik társa súlyos, életveszélyes, a másik könnyebb sérülést szenvedett.&#160;<A href="ttp://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/Megkerdeztuk%20-%20Ertekvedelem.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasóink mondták <IMG height="13" src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:04: A rendőrség tanácsai tolvajlások ellen

Mit tanácsol értékeink védelmében a Rendőrség? Kérdésünkre Fülöp Gergely r. főhadnagy, a megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője válaszolt: a leghatékonyabb megoldás a megelőzés, ha ismerjük a tolvajok módszereit, könnyű elkerülni a lopást!

1. A riasztóberendezéssel felszerelt házakba, lakásokba az elkövetők általában meg sem próbálnak behatolni, amennyiben a riasztó be van kapcsolva. A betörések nagy részét a nappali órákban követik el, ezért a hatóság kéri a lakosságot, hogy amennyiben környezetükben gyanúsan viselkedő, idegen személyeket, járműveket észlelnek, azonnal értesítsék a rendőrséget, a gyanús kocsi rendszámát, színét, típusát jegyezzék fel!

2. A lakásban lehetőleg ne tartsunk nagy mennyiségű készpénzt, értékeinket biztonságos helyen tároljuk, például rejtett, zárható és rögzített páncélkazettában! A bankkártya közelében soha ne legyen felírva a PIN kód! A lakás ajtaját abban az esetben is zárjuk kulcsra, ha otthon tartózkodunk! A gépjárművek ablakait parkolás után gondosan húzzuk fel, a gépkocsit zárjuk le! Az idősek ne engedjenek be lakásukba idegeneket, nagyobb összegű készpénzt ne tartsanak otthon!

3. Bár a szezonban a rendőrség fokozottan ellenőrzi a strandokat és környéküket, a megelőzés legbiztosabb módja az, ha értékeinket nem hagyjuk őrizetlenül.

4. A zsebesek elvegyülnek a tömegben, kedvelt „vadászterületük” a hátizsák, és a vállra akasztott női táska, de  ennél is könnyebben boldogulnak a kosár tetejére vagy külső kabátzsebbe tett értékekkel. Értékeinket testközelben, lehetőleg zárható belső zsebben tartsuk, pénzt ne vegyünk elő látványosan

17:24: Dolgozzon érte egész évben!

– Nem értek egyet azzal, hogy valaki áramot vezet a kerítésébe, s úgy védekezik a lopások ellen, de a tolvajokkal szemben is sokkal szigorúbban kellene fellépni! Én húsz éve foglalkozom uborkatermesztéssel, és nálunk az egész család keményen dolgozik benne, a gyerekek is már egészen kicsi koruktól kiveszik a részüket a munkából.

Itt nincs se szombat, se vasárnap, se szabadidő, ebben kora tavasztól késő őszig benne kell lenni. A munka mellett rengeteg pénzt kell befektetni: a talajelőkészítés, a vetőmag, a talajtakaró fólia, a növényvédelem, az öntözőrendszer hatalmas kiadás, miközben ki vagyunk téve az időjárásnak.

A termelő az egész életét felteszi a vállalkozásra, gyakran a családi béke is rámegy erre, senkinek sincs tehát joga a termést ellopni. Dolgozzon érte egész évben, szedje nap nap után a 30-35 fokos melegben, és csakis akkor élvezheti az eredményét, nem tolvajlással! – szögezi le Varga Károly panyolai uborkatermesztő.

10:45: Korábban főként irodák és telephelyek esetében volt népszerű a távfelügyelet, ám napjainkban egyre több magánlakást is védenek e módszerrel. Vasas Szilárd, a Pinkerton Security Biztonságvédelmi és Magánnyomozó Kft. vezetője lapunknak elmondta: nő az azt a megoldást választók száma, ám a távfelügyelettel óvott otthonok aránya még így is minimális.

– Ennek valószínűleg nem anyagi okai vannak, a háztulajdonosok inkább attól félnek, hogy a beszerelés nagy rombolással jár, holott kellő átgondolással ez kiküszöbölhető. Azért hatékonyabb ez a rendszer, mint a helyben szóló riasztók, mert sok esetben a szomszédok azt gondolják, hogy azért szól, mert elromlott, vagy amikor segítenének, nem tudnak, hiszen nincs kulcsuk, s még az udvarra sem jutnak be, nemhogy a lakásba!

A távfelügyeleti rendszer lényege, hogy az illetéktelen behatolást a központban jelzi, a kivonuló szolgálat pedig azonnal elindul, hogy ellenőrizze: minden rendben van-e. Értékeink, ingatlanunk védelmét megoldhatjuk infrasorompóval, mozgásérzékelőkkel, de a mechanikus védelem is jó szolgálatot tehet: nem is gondolnánk, hogy egy redőnyön túljutni például mekkora teher a betörők számára.

Vasas Szilárd a Borsod megyei esetre utalva azt mondta: a tragikus eset az állam védelmi funkcióiról mond lesújtó véleményt, hiszen az emberek nem érzik biztonságban sem magukat, sem értékeiket, ezért kényszerülnek ilyen barbár megoldásokhoz folyamodni. 

10:30: A Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának tájékoztatása szerint a kertet már több alkalommal megdézsmálták tolvajok, ezért a tulajdonos, egy idős férfi áramot vezetett ingatlana köré. A rendőrség a 68 éves kesznyéteni férfit őrizetbe vette, ellene több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indítottak eljárást.

Az eset előzménye: a férfi alumínium drótfonattal körbehúzta a kertjét, majd 220 voltot táplált a szerkezetbe. Úgy gondolta, ez törvényes, hiszen a magántulajdonát védi. Minden este 10 órakor bekapcsolta, reggel hat órakor pedig áramtalanította a rendszert. A három kesznyéteni – 28, 30, illetve 48 éves – férfi keddre virradóra egy közös mulatozás után azzal az ötlettel állt elő, hogy menjenek el uborkát lopni az idős férfi portájára. Előtte figyelmeztették egymást arra, hogy áram van a kertben, ennek ellenére mindhárman átugrottak a kerítésen.

Egyszerre ugrott a három ember, ketten azonnal áramütést szenvedtek, míg harmadik társuk ezt látva segítségért rohant. A legidősebb, 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette, az elsődleges adatok szerint áramütés okozta sokk miatt. A másik, aki szinte vele egy időben ugrott, súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba. A harmadik ember a sokkon kívül 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, megégette a lábát.

Időközben a tulajdonos áramtalanította a kertet, a helyszínen pedig megjelent a három kesznyéteni férfi felbőszült rokonsága (30-50 ember), hogy elégtételt vegyen a történtekért. A rendőrség jelenleg is biztosítja a helyszínt.

Az idős ember vallomást tett, elmondása szerint eszébe sem jutott, hogy tragédiát okozhat, pusztán a kiskertjét akarta megvédeni. A férfi őrizetben van, a rendőrség kezdeményezi előzetes letartóztatását.

A súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett férfi állapotát stabilizálták a miskolci kórházban, jelenleg is az intenzív osztályon fekszik. A könnyebb sérüléseket szenvedett férfit a kardiológiai osztályon ápolják.

Meddig mehet el az ember a saját vagyonának megvédésében? – tette fel a kérdést az eset kapcsán olvasónk.

Ma, Magyarországon nagyon elszaporodott a lopás, mások javainak eltulajdonítása. Vajon mit tegyen a jogos tulajdonos? Meddig mehet el, ha rajta kapja a betörőt, amint éppen a lakásból viszi el az értékeket? Leütheti, vagy lelőheti? Vagy mit tegyen az a meggy-, almaültetvény, netán uborkatulajdonos, hogyan védje meg kertje, földje terméseit? Mi van akkor, ha csőszt fogad? Annak milyen jogosítványai vannak? Mi történik, ha a tolvajt az idomított eb súlyosan megharapja? Ki felelős?
Kérdések, melyekre szeretne választ kapni olvasónk.

- Száraz Ancsa, Dankó Mihály, Nyéki Zsolt, Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!