BOON - Sport - Triatlon

2016.06.29. 13:08

Olimpikonokkal ünneplik a huszadik világkupát

Tiszaújváros - Szombaton kezdődik Tiszaújvárosban az idei Triatlon Nagyhét, amely július 10-ig tart.

Tiszaújváros - Szombaton kezdődik Tiszaújvárosban az idei Triatlon Nagyhét, amely július 10-ig tart.

„Az első versenyt 1997 augusztusában rendezték meg. Az úszás helyszíne a Tisza volt. A rajthoz szükséges pontonhíd a versenyzők súlya alatt kicsit megsüllyedt ugyan, de ez senkit sem zavart abban, hogy kihozza magából a maximumot. Rögtön az első erőpróbán magyar éremnek is örülhettünk, Molnár Erika másodikként zárt az erős mezőnyben. A tízezer néző között ott szurkolt az ITU kanadai elnöke, Les McDonald is” – ez áll az idei tiszaújvárosi 20. ITU Világkupa, illetve 18. Triatlon Nagyhét hivatalos műsorfüzetében. Azóta sok minden történt a városban, de egy állandó maradt: ez az esemény, az ehhez kapcsolódó programsorozat. Idén július 1. és 10. között tartják meg a megye legjelentősebb nemzetközi sport- és kulturális rendezvényét Tiszaúj­városban.

Egyértelműen profitált

Lehmann Tibor főrendező a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: „A tiszaújvárosi a legrégebb óta, folyamatosan lebonyolított világkupa a világban, ezért egyedülálló. Az alapító ötletgazda, dr. Márkus Gábor annak idején nem gondolta, hogy majd elérjük a huszadikat is, ünnepelni fogjuk, sajnos már nélküle.”

Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára, korábbi olimpikon így fogalmazott:

– Saját bőrömön tapasztaltam ennek a versenynek a fejlődését. Sokat változott, a nemzetközi téren lezajlott fejlődés érezhető itt, Magyarországon is. Tiszaújvárosban jók a körülmények, szakmailag egy különleges helyszín. Ennek a versenynek mindig óriási szerepe volt a szezonban, kiváló a hangulat, annak ellenére, hogy Tiszaújváros egy picike város. Amikor annak idején a szervezők Tiszaújvárosba hozták ezt az eseményt, a sportág fejlődését vetítették előre. Egyértelműen profitált, profitál belőle a sportág, a szövetség, amely minden segítséget igyekszik megadni. Remélem, a kapcsolat tovább fog mélyülni. Az MTSZ tanulhat és tanulni is fog a tiszaújvárosi versenyből, illetve lehet szó akár további versenyek Magyarországra hozataláról is.

Putnóczki és Lehmann

Márkus Gergely versenyigazgató szót ejtett az esemény versenyeiről, a világkupáról, az ifjúsági Európa-bajnokságról, illetve a junior Európa Kupáról is.

– A Termálfürdőt 2000-ben ezzel a rendezvénnyel adtuk át, itt debütált. A nemzetközi szövetség 16 év után változtatott a lebonyolítási formán, tehát ebből a szempontból nézve teszt lesz az Eb, de persze éles körülmények között versenyeznek majd a fiatalok egyéniben és csapatban. Közel 30 ország küldte el a nevezését, 90 fiú és 90 leány indul el, köztük 6-6 magyar triatlonos, újvárosiak is. A mi klubunkból, a lányoknál Putnóczki Dorka, a fiúknál Lehmann Csongor érhet oda előkelő helyre. A második hétvége a szokásos rendszerben zajlik majd: előbb junior EK és vk-selejtezők, szombaton és vasárnap ezeknek a versenyeknek a döntői, továbbá az utánpótlásgála kerül megrendezésre. Még nem számoltuk össze, hány riói olimpikon startol el tizedikén, de számos ilyen lesz jelen mind a fiúknál, mind lányoknál. A honi versenyzők közül, akik kijutottak a brazíliai ötkarikás játékokra, hárman itt lesznek: Tóth Tamás (Budaörsi TK), ifj. Faldum Gábor (Mogyi SE Baja) és Vanek Margit (Budaörsi TK), csak Kovács Zsófia nem indul, mert a közvetlen olimpiai felkészülési programjában Spanyolország szerepel ebben az időpontban. Rajtuk kívül természetesen még jó pár hazai versenyző lehetőséget kap a nemzetközi rutinszerzésre. Hosszú sérülése után ott lesz a startvonalnál Vanek Ákos, aki 2014-ben először nyert magyarként vk-t.

A budaörsi Tóth Tamás jelen volt a keddi tájékoztatón, és az alábbiakat nyilatkozta:

– Arra fogok törekedni, hogy a tavalyi negyedik helyemet éremre cseréljem. Az akkori kiváló pozícióm fontos volt a riói kvalifikáció szempontjából, ugyanis elhittem, hogy sikerülhet kivívni az indulást. Biztos, hogy mindez nem jött volna létre az újvárosi környezet, a hangulat nélkül, az a szurkolói támogatás, amit itt érzünk, az óriási pluszt jelent nekünk. Mit érhetek el Rióban? Úgy gondolom, ha számomra ideálisan alakul a verseny, sikerül az úszásban elszakadni egy bollyal, akkor akár a legjobb tizenötben is végezhetek.


A Triatlon Nagyhétről mondták

Bráz György, a szervezőbizottság elnöke, Tiszaúj­város polgármestere: – Húsz éve együtt éljük át a csodát, nem csak a triatlonosokkal. Már bebizonyosodott, hogy micsoda közösségteremtő ereje van a sportnak, ezt láttuk a még zajló futball-Európa-bajnokság esetében is, hogy a sikerek mennyire összehozták az országot. Ugyanezt jelenti számunkra a Nagyhét, mindenki várja, hogy jöjjön, mindenki szeretne a részese lenni. Örülök, hogy a kezdeti nehézségek ellenére sikerült mindent biztosítani, hogy az események megfelelőképpen legyenek megrendezve. Köszönöm a nemzetközi triatlon szövetségeknek, hogy méltónak találnak bennünket a rendezésre, a magyar szövetségnek a támogatást, mert jó lehetőség a triatlon szerelmeseinek, hogy eljöjjenek a városba.

Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere: – Méreteinél fogva pici ugyan a városunk, de sokan ismerik, annak köszönhetően, hogy itt van a világkupa és a Nagyhét. A mindenkori városvezetésnek dolga, hogy ezt a tradíciót ápolja. Az ifjúsági Európa-bajnokság pluszterhet tesz a rendezőkre, de bízunk benne, hogy megbirkóznak vele, hogy sikeres lesz. A város ötvenéves. Amikor valaki kerek évfordulót ünnepel, akkor végig kell gondolni a múlt jeles dolgait. Az, hogy mindez így működik, köszönhető a triatlonnak, a feltételeket dr. Márkus Gábor és családja teremtette meg, a jövő csütörtöki önkormányzati napon az ő szobránál fogunk tisztelegni.

Pálffy Gábor, a főtámogató Mol Petrolkémia kommunikációs vezetője: – A kezdetektől fogva ott állunk a világkupa-rendezvény mögött. Idén két fantasztikus világversenyen vagyunk már túl, amelyeket támogatja a Mol csoport: az egyik a jégkorong-világbajnokság, a másik a labdarúgó-Eb. Mindkét csapatot segíti a Mol, most jön a harmadik esemény, rendezvény, és csak annyit kérek, hogy mindenki engedje ki magából a szurkolót.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!