BOON-Sport-MKC

2016.06.04. 11:23

Mezőkövesdi KC: Molnár Ferenc veszi át a stafétát Mezőkövesden

Mezőkövesd - Szerdán elbúcsúzott az aktív játéktól a játékos, akire vár a kispad.

Mezőkövesd - Szerdán elbúcsúzott az aktív játéktól a játékos, akire vár a kispad.

A szerdai, Cegléd elleni hazai összecsapás volt a Mezőkövesdi KC NB I-es férfikézilabda-csapatának az utolsó meccse a 2015/2016-os bajnoki szezonban, amely elég simára sikerült (28-24)…

Úgy gondolom, hogy Molnár Ferenc jó pozícióból indul." Mata Tibor

– Valóban nem kellett túl sokat izgulni – jegyezte meg Mata Tibor, az MKC elnöke. – Az előző bajnokságban az utolsó mérkőzést ugyancsak itthon vívtuk, azt a Gyöngyös ellen nem sikerült behúzni, ezt igen. Örülök, örültem annak, hogy így, a végén sem eresztettek le a fiúk, hogy nem tette őket elégedetté a minimális cél, a bennmaradás elérése. Az egész csapat hajtott azért, hogy meglegyen a minél jobb pozíció, amely végül is a 8. lett. Ez dicséretes, hiszen másodszor zárt a klub ezen a helyen, ettől egyszer voltunk jobbak, amikor hetedikként végeztünk. Az ez évi vagy most már múlt évi gárda egy jó szellemű csapat volt, ennek is köszönhető ez a helyezés.

Jónak értékelték

A sportvezetővel folytatott beszélgetés során maradtunk továbbra is a hétközi mérkőzésnél, hiszen két ember búcsúzott: Skaliczki László vezetőedző az MKC-től, Molnár Ferenc pedig az aktív játéktól. Mata Tibor előbb a 2013 decemberében érkezett trénerrel kezdte:

– Lacival még 2013 karácsonya előtt ültünk le egy amolyan informális beszélgetés keretében, hogy mi lenne, ha átvenné a csapatot. Kieső helyen, igen rossz pozícióban voltunk, kevés ponttal zártuk az akkori bajnokság első szakaszát. Az első tárgyaláson Tállai Andrással és Holdoner Istvánnal együtt voltam jelen, aztán a két ünnep között már a konkrétumokról váltottunk több telefont is. Nagy kihívás volt nekünk és neki is az együtt dolgozás, hiszen ilyen kaliberű, elismert szakember előtte nem volt nálunk. Tudtuk, hogy amibe belefog, azt nagy szívvel, odaadással és maximális szakmai hozzáértéssel teszi. Mezőkövesd nem a válogatott, nem Szeged és nem a Bajnokok Ligája-szint, de a feladat nagy volt a mi szintünkön. Sikerült a bennmaradást elérni az első közös félévben, aztán a következő szezonban megcéloztuk a középmezőnyt. Akkor akár be is juthattunk volna a felsőházba, de így is jónak értékeltük a szereplést, főleg azt, hogy tavaly, a klub történetében először bekerültünk a Magyar Kupa négyes döntőjébe, ahol harmadikok lettünk. Erre az esztendőre hasonló terveket tűztünk ki, nem céloztuk meg a legjobbak közé kerülést, de egy stabil középcsapatot vártunk, szerettünk volna. A bajnokság eleje jól indult, majd volt egy hullámvölgy, egy ideig a kieső helyen tanyáztunk, a rájátszásban azonban extrát produkált a csapat, a 4 bónuszpont mellé hozzátettünk további 20-at. Ez, azt hiszem, kiváló eredmény, az alsó ház küzdelmeit gyakorlatilag megnyertük. Vagyis Lacival ott végeztünk, ahol terveztük, s ugye ismét ott voltunk a kupában a négyes döntőben. Az elmúlt két és fél évben kiemelkedően magas szintű volt a szakmai munka, ez bátran kijelenthető. Azért jött hozzánk Skaliczki László, hogy megmentsen bennünket, ám a munkának köszönhetően a mezőny közepére vitte az MKC-t. Ez azért is nagy dolog, mert itt nincs, nem volt olyan bő a keret, hogy egy meccsnyi pihenőt adhatott volna az úgynevezett húzóembereknek, akiken így nagy teher volt. Laci sokat sakkozott azért, hogy mindenkinek meglegyen a megfelelő játék- és pihenő­ideje úgy, hogy a csapat közben eredményeket is hozzon. Szeretném megjegyezni, hogy az ifjúsági korúak közül a sokat játszó Kiss Rolandot sikerült beépítenie a csapatba, illetve Kovács Bence is meg tudta mutatni az utolsó mérkőzéseken, hogy van benne ráció.

Már egy éve döntöttek

Molnár Ferenc emblematikus figurája a mezőkövesdi kézilabdának, a 23-as mezt hosszú ideig viselő beállósról az alábbiakat fogalmazta meg az MKC első embere.

– Feri egy csupa szív, a kézilabdát imádó és azért élő fiatalember. Évek óta komolyan tanult és dolgozott, dolgozik, előbb az NB I/B-s, jelenleg NB II-es U23-as csapatnál, volt edzője az ifjúsági és a junior korosztályú játékosoknak, valamint csapatkapitány a felnőtteknél. Az elmúlt két évben sérülésekkel is küzdött, de már nem is az NB I-es csapatnál való játék volt a fő feladata a klubnál, hanem az edzősködés. Valamint az, hogy készüljön arra, hogy egyszer az ő kezébe kerülhet az irányítás az NB I-es csapatnál. Ezzel el is érkeztünk oda, hogy bejelentsem: a következő szezonban ő lesz az MKC vezetőedzője. Skaliczki László után bárkit hoznánk, hoztunk volna, az egyértelműen más kategóriát jelent. Nem sok olyan edző van, aki az ő szintjét eléri. Már egy évvel ezelőtt eldöntöttük, hogy a következő edzőnk egy fiatal szakember lesz, megadjuk a lehetőséget egy olyan fiatalnak, akiben nagy bizonyítási vágy van, nem mellékesen helyi, és minden szükséges végzettsége megvan ehhez a munkakörhöz. Persze van benne kockázat, minden döntésben van, biztos, hogy óriási támogatásra lesz szüksége, mint mindenkinek, aki egy nagyobb terhet vesz a vállára. Viszont ismerve őt és a csapat kapcsolatát, illetve a közeget, ami majd őt körbeveszi, úgy gondolom, jó pozícióból indul. Én is nagy izgalommal várom az új szezont, de látom, láttam a napjait, a lelkiismeretes készülést. A türelem meglesz felé, bízunk abban, hogy a csapat ismét hozni fogja az elvárt eredményeket.


Maradókról, távozókról

Az MKC elnöke a játékosokról, a jövő évi keretről is szót ejtett.

– A játékosok hetven százaléka marad nálunk – árulta el Mata Tibor. – Élő szerződése van Hollónak, Szepesinek, Grünfeldernek, Radnicnak, de marad Trivkovic és Grigorjev is, akivel új kontraktust írunk alá. Nagyon szeretném, ha Hajdu is közöttünk maradna, de vele még nincs aláírt szerződés. Kiss R., Kovács B. és Nyitrai is a keret tagjai maradnak. Antal, Benis és Bozoljac távozik, Baloghot, aki kölcsönben volt, visszarendeli a Csurgó. Érte fáj a szívem, mert egy jó gondolkodású sportember, nagy hasznára volt a csapatnak. Ugyancsak visszamegy Csurgóra Füstös, és Mekaru sorsa pillanatnyilag kérdőjeles.

A kövesdiek július 20-án kezdik a felkészülést a következő idényre.

Köszönet

A sikeres szezon végén a klubvezetők megköszönik támogatóiknak, szponzoraiknak a segítséget, Mata Tibor is így tett: „A befejeződött szezon vonatkozásában az elnökség és a csapat nevében ezúton is szeretném megköszönni támogatóinknak a segítségét, valamint szurkolóinknak a szeretetét és a kiemelkedő buzdítást”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!