BOON - Sport - DVTK

2018.11.15. 09:06

DVTK: Ellentmondásos beszámolók

Miskolc - A DVTK-t működtető cég tulajdonosi körének egyet nem értése ismét felszínre került.

Miskolc - A DVTK-t működtető cég tulajdonosi körének egyet nem értése ismét felszínre került.

Taggyűlést tartott a szerdán délelőtt a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető Diósgyőr FC Kft., amely után mind a klub, mind a miskolci polgármester, dr. Kriza Ákos közleményt adott ki.

A klub szerint

A DVTK honlapján megjelent beszámoló szerint a nagygyűlésen a Diósgyőr FC Kft. többségi tulajdonosa, a Borsodsport Invest Kft. (51.63 %) több tőkerendezési javaslatot is előterjesztett a taggyűlés során – tekintettel az NB I-es licenc szigorodó követelményeire –, de ezeket a kisebbségi tulajdonos elutasította. A közlemény szerint a többségi tulajdonos képviselője napirendipont-módosításként javasolta felvenni az összességében 900 millió forintos tőkeemelés végrehajtását, és a tulajdonosok közötti megosztásra a következő javaslatot tette: a többségi tulajdonos 700 millió forint összegű tőkeemelése mellett a kisebbségi tulajdonos Miskolc Holding Zrt., a tulajdonrészénél szerényebb mértékben, 200 millió forint értékben járuljon hozzá a tőkeemeléshez a jelenlegi tulajdoni arányok fenntartása mellett. A beszámoló szerint ennek a javaslatnak napirendi pontként történő felvétele sem került elfogadásra, ahogy az sem, amit szintén a többségi tulajdonos javasolt, nevezetesen, hogy a jövőbeni taggyűlések jelentős közérdeklődésre számot tartó pontjai mindenki számára nyilvánosak lehessenek, azokat nyilvánosan lehessen tárgyalni, figyelembe véve az üzleti titkok védelmét, valamint a Diósgyőr FC Kft. gazdasági érdekeit.

A klub közleménye szerint a diósgyőri szurkolók által létrehozott egyesület 2 százalékos tulajdonrész szerzésével kapcsolatosan a Borsodsport Invest Kft. támogatja, hogy a szurkolók a jövőben nagyobb bepillantást nyerjenek a klub életébe, így a Miskolc Holding Zrt. indítványát, a szurkolói tulajdonrész szerzésével kapcsolatos felvetést, – amennyiben az előterjesztés a hatályos jogszabályoknak megfelel – szintén támogatni fogja.

A klub honlapján közöltek szerint a taggyűlésen a Diósgyőr FC Kft. sportigazgatójának szakmai beszámolója két igen szavazat és egy tartózkodás mellett elfogadásra került.

Dr. Kriza Ákos álláspontja

A DVTK honlapján megjelent beszámoló után pár órával a miskolci városháza is kiadott egy közleményt, amely dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének neve alatt jelent meg, és amelynek a címében azt közlik, hogy „eladták a DVTK címerét, nem akarják a szurkolói tulajdont – a DFC Kft. ma egy feneketlen kút”.

A városházáról érkezett beszámoló szerint a DFC Kft. taggyűlésén a többségi tulajdonos képviselője nem járult hozzá a diósgyőri szurkolók egyesületének tulajdonossá válásához.

Az önkormányzat közleménye szerint a Diósgyőr Szurkolók Közössége egyesület 2018. november 8-án megtartott nyílt ülésén ellenszavazat nélkül döntött arról, hogy elfogadja a miskolci önkormányzat kétszázalékos felajánlását a DFC Kft. kisebbségi tulajdonrészéből, de ezen alkalommal a szurkolói egyesület azt a szándékát is kinyilvánította, hogy a DFC Kft. többségi tulajdonosának ugyancsak kétszázalékos tulajdonrészének a felajánlásáról tárgyalásokat kíván kezdeményezni, és erre a „közös szándékra mondott ma nemet a Diósgyőri Futball Club Kft. 51,6 százalékos tulajdonosa, a Borsodsport Invest Kft.”.

A városháza közleménye szerint a taggyűlésen „a DFC Kft. vezetési válságát, sportszakmai kudarcait” a többségi tulajdonos képviselői tőkeemelési javaslattal próbálták elfedni, ugyanis a Borsodsport Invest Kft. jelenlevő képviselői azt kérték, hogy a közpénzekkel gazdálkodó kisebbségi tulajdonos segítse újabb anyagi erőforrásokkal „az alkalmatlan vezetők irányította, mára 900 millió forintos tőkehiányt produkáló szervezetet”.

A városházi közlemény szerint ebben a Miskolc Holding Zrt. nem partner, mert „feneketlen kútba nem lehet közpénzeket dobálni”, illetve azt is felvetették a városházán készült beszámolóban, hogy a DFC Kft. jelenlegi irányítói nem olyan régen, mindenki megkérdezése nélkül adták el egy külföldi cégnek a DVTK brandet, benne a majd 110 esztendős DVTK címerrel.

A polgármester álláspontja szerint a címer eladása és az összes szurkolót képviselő egyesület kérésének semmivel nem magyarázható elutasítása alátámasztja a szeptember végén a nyilvánosság elé tárt megállapításaikat: azt, hogy a klubot tulajdonló gazdasági társaság döntéshozatali rendszere a kizárólagosságon alapul; azt, hogy a gazdasági társaság döntéseit megalapozó információk fölött csak a többségi tulajdonos, vagy a többségi tulajdonos éppen aktuális megbízottja rendelkezik.

ÉM



[related-post post_id="4045703"]

[related-post post_id="4000426"]

[related-post post_id="4000980"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!