BOON - Sport - DVTK

2017.05.01. 19:43

DVTK vs. Vasas - Nyolc hét után újra a vonal felett

Miskolc, Mezőkövesd - Tíz emberrel harcolta ki a győzelmet a DVTK a Vasas ellen, és ezzel elkerült a kieső helyről.

Miskolc, Mezőkövesd - Tíz emberrel harcolta ki a győzelmet a DVTK a Vasas ellen, és ezzel elkerült a kieső helyről.

A labdarúgó NB I 29. fordulójában, szombaton kora este Diósgyőri VTK – Vasas FC mérkőzést rendeztek, Mezőkövesden. A diósgyőriek bár kieső helyen álltak a találkozó előtt, szemben a Vasassal, akik a dobogó harmadik fokán találhatók, mégis jelentős sikert értek el, már a meccs kezdése előtt (is). Ugyanis pár perccel a a labdát útjára indító sípszó előtt még hosszú sorok kanyarogtak a pénztárak előtt, és végül minden jegyet eladtak, így – leszámítva a biztonsági okokból üresen hagyott lelátórészeket, tulajdonképpen – telt házas mérkőzés kezdődhetett, amihez a kb. 3000 diósgyőri drukker mellett szükség volt a több száz fős angyalföldi táborra.

A győztes csapaton ne változtass elvet szem előtt tartva, ugyanazoknak szavazott bizalmat a DVTK szakvezetője, Bódog Tamás, akik egy héttel ezelőtt Pakson – az egygólos sikerrel – megszerezték a három pontot (azt meg csak így zárójeleben tesszük hozzá, hogy ha akarna sem nagyon tudna nagyokat változtatni a szakvezető, hiszen eltiltás, sérülések miatt a kispad vékony, a hét tartalék közé ezúttal négy fiatal is került). A Vasasnál viszont voltak változások az előző meccsükhöz képest, a szerdán a Mezőkövesd Zsóry FC ellen 2-0-ra megnyert Magyar Kupa elődöntő első mérkőzését tekintve. Ugyanis abból a csapatból Gaál csak a kispadra került, Korcsmár pedig még oda sem, viszont helyettük Murka és James készülődhetett a DVTK elleni bajnokira. A harmadik változtatást a kapusposzton hajtotta végre Michael Oenning vezetőedző, hiszen Póser helyett Nagy G. jutott szóhoz, de lehet, hogy a Vasas szakvezetője már a meccs elején megbánta ezt a döntését.

Az első játékrészben

Ugyanis a DVTK az első lehetőségét gólra váltotta, a 6. percben egy veszélyesnek nem tűnő beadásánál Nagy G.-t megelőzte Szarka, aki ezzel megszerezte első NB I-s találatát. Ez jó ómennek számított a DVTK részéről, mert amióta Bódog Tamás a vezetőedző, amikor a piros-fehérek előnybe kerültek, még soha nem kaptak ki, és döntetlenre is csak egyszer végeztek, a Ferencváros vendégeként, viszont a pályaválasztóként lejátszott meccseiken mindig behúzták a győzelmet. Az előnyhöz jutott piros-fehérek a folytatásban is játszották a szokásos stabil játékukat. Ahogy azt az elmúlt hetekben már megszokhattuk, nagy akarással küzdöttek azért, hogy megnyerjék az egy egy elleni párharcokat, és emellett igyekeztek a védővonalukat magasan tartani. A Vasas nem is nagyon tudott mit kezdeni a DVTK-val, 20 percre volt szükségük ahhoz, hogy a hátrányuk után az első helyzetüket összehozzák. De előtte a Diósgyőrnek volt egy órási ziccere, amikor Novothny elfutása után Ugrai lapos lövését Nagy G. szögletre tenyerelte. Ha ez bement volna, minden sokkal könnyebb, jobb, szebb lett volna a stadionban jelen lévő 3000 fő szemszögéből, de akkor is, ha Karan fejésénél nem véd nagyot Nagy, vagy ha Ugrai jobb felső sarkot célzó lövése picivel pontosabb. A változatos mérkőzésen, a nagy küzdelemben a Vasasnak is volt még egy lehetősége az első játékrészben, de Remili ígéretes lövésénél Antal jól nyújtózkodott.

Fordulás után

A térfélcsere után nem sokkal szintén Remilinek és Antalnak volt egy komoly párharca, ezt utóbbi játékos nyerte, hiszen a Vasas támadójának bombájába remek mozdulattal kapott bele a hálóőr. A 46. minuta ezen eseménye jelezte, hogy a fővárosiak nagyon komolyan gondolják, hogy ponttal, pontokkal távozzanak Mezőkövesdről, és a folytatásban ennek úgy adtak további nyomatékot, hogy a pályaválasztó együttest saját térfelére szögezték. Labdabirtoklásban óriási különbség volt ekkor a két együttes között, a piros-kékek javára, de lehetőségei csak ritkán adódtak a vendég csapatnak a jól védekező DVTK-val szemben (Murka lövése és Saglik fejese, és Kulcsár közeli kísérlete célt tévesztett). A nagy présből a DVTK nem tudott kiszabadulni, akciókat vezetni, és ami a levegőben lógott, az végül be is esett onnan: egy ,,,halott” labdát Vaskó megmentett fejjel a Diósgyőr 16-osán belül, és ebből stukkolt a kapuba Burmeister.

Innentől a DVTK-n lett volna a sor, de nem derült ki, hogy mire lennének képesek az alapfelállásban, ugyanis a három perccel az egyenlítés után 10 főre fogyatkoztak. Csapatkapitányát, Liptákot veszítette el a kiesés elkerülésért küzdő csapat, akit akkor állítottak ki, amikor a labda játékban sem volt, azért, mert az egyenlítő találat szerzőjével csetepatézott. Hogy pontosan miért került a földre a Vasas játékos kettejük összezörrenése után, az a televíziós visszajátszásokból sem derült ki (ha volt kontakt egyáltalán, akkor annak lehetséges verziója az, hogy Lipták keze találkozott Burmeister hasi, vagy alhasi részével).

A létszámelőnnyel nagy lehetőséghez jutott a fölényben játszó Vasas, de ahelyett, hogy élni tudtak volna ezzel, valami más történt. A drámatagozatos diósgyőri társulatból a beugró szerepet kapott Makrai lépett a rivaldafénybe, aki olyan pompás, művészi mozdulatsort adott elő, amivel ,,felrobbantotta” a stadion, már ami a hanghatást illeti. A remek egyéni megmozdulás, mint utóbb kiderült győzelmet és nagyon fontos három pontot ért.

Amivel a DVTK nyolc hét után, szűk két hónap kemény munkáját követően elkerült az utolsóelőtti helyről, és a kiesést jelző vonal fölé lépett. Üröm az örömben, hogy még négy forduló hátra van a bajnokságból, és a 10. helyet megőrizni, vagy még ennél is előrébb araszolni nem lesz könnyű, hiszen Lipták várható eltiltásával a tengelyből már két játékos hiányzik a jövő Gyirmót elleni, idegenbeli mérkőzésen (a Haladás ellen kiállított irányító középpályás, Nono Villar jelen állás szerint csak az utolsó két fordulóra térhet vissza).


Jegyzőkönyv

Diósgyőri VTK – Vasas FC

2-1 (1-0)

Mezőkövesd, 3656 néző. V.: Kassai (Albert I., Búzás).

Diósgyőri VTK: Antal (7) – Eperjesi (6), Lipták (7-2=5), Karan (6), Tamás M. (6) – Vela (6), Mevoungou (6), Busai (6), Ugrai (6) – Novothny (6), Szarka (6). Vezetőedző: Bódog Tamás.

Vasas FC: Nagy G. (5) – Burmeister (6), Vaskó (6), Ristevski (6) – Kleisz (5), James (6), Berecz (5), Hangya (6) – Murka (6), Saglik (6), Remili (7). Vezetőedző: Michael Oenning.

Csere: Szarka helyett Makrai (7) a 64., Kleisz helyett Kulcsár (6) a 66., Ugrai helyett Fülöp (-) a 74., Hangya helyett Gaál (-) a 80., Saglik helyett Ferenczi (-) a 86., Vela helyett Tucsa (-) a 87. percben.

Sárga lap: Karan a 25., James a 32., Szarka a 34., Vaskó a 41., Ristevski az 57., Burmeister a 77., Makrai a 93. percben.

Kiállítva: Lipták a 74. percben.

Gólszerző: Szarka (1-0) a 6., Burmeister (1-1) a 71., Makrai (2-1) a 85. percben.

Bódog Tamás: – Nehéz mérkőzés volt – ez sablon, de most tényleg nehéz volt. Le a kalappal a csapat előtt, tíz emberrel is szenzációsan küzdöttek. Olyan mérkőzést tudtunk megnyerni, ami a végén már nem teljesen nekünk állt, amikor a Vasas már igencsak ránk tudta erőltetni az akaratát. Rezgett a léc, de a csapatnak van egy erős karaktere. A végén sem adtuk fel a támadási lehetőségeket, emberhátrányban voltunk, de így is az ellenfél kapuja elé érkeztünk, és hála Istennek, egy gyönyörű egyéni akcióból, Makrai Gábor szenzációs gólt rúgott. Úgy gondolom, hogy emberhátrányban ez parádés teljesítmény. Ez meccs a szurkolókról is szólt, ha nincsenek, lehet, hogy kikapunk 2-1-re. Ezért fontos, hogy jöjjenek, mert pluszt tudnak adni a kritikus pillanatokban, például amikor 1-1 volt, jött a kiállítás, és a Vasas. Szükségünk volt rájuk, fontos volt, hogy itt voltak, és bízom benne, hogy a következő mérkőzéseken is ott lesznek, és nem csak ezt a stadiont töltjük meg, hanem a debrecenit is. Bár az egy kicsit keményebb, persze megértem, hazai meccset idegenben játszani nem egyszerű. De le a kalappal a drukkerek előtt, ez az ő diadaluk is volt, ők segítettek hozzá minket a győzelemhez.

Michael Oenning: – Nagyjából az történt ezen a mérkőzésen, mint amire számítottam, rendkívül intenzív találkozó volt, mindkét csapat minden méterért fogcsikorgatva harcolt, és sok érdekes eseményt láthattuk a pályán. Az első félidőben nagyon hamar egy elkerülhető gólt kaptunk, ami után nagy erőfeszítéseket kellett tennünk annak érdekében, hogy visszatérjünk a meccsbe, ez a második játékrészben, az egyenlítő góllal sikerült. A kiállítás után minden lehetőségünk megvolt arra, hogy a második találatot is megszerezzük, de e helyett egy újabb szükségtelen gólt kaptunk. Ezzel a Diósgyőr megérdemelten nyert, gratulálok nekik. Átérzem a helyzetüket, nagyjából hasonló helyzetben vannak, mint mi voltunk az előző évadban, és látni lehetett most is, hogy mindent megtesznek azért, hogy a meccseiket megnyerjék. Fájó a vereség, de megrázzuk magunkat, és folytatjuk a munkát.


Percek, események

6. perc: Eperjesi tette ki a labdát jobbra, Vela néhány lépés után belőtte a játékszert az 5-ösön belülre. Úgy tűnt, hogy a beadás Nagy G. kapusé lesz, de Szarka odament zavarni a hálóőrt, ami olyan jól sikerült neki, hogy a kaputól 3 méterre elfejelte a labdát ellenfele kezei elől, a jobb felső sarokba, 1-0.

71. perc: Remili a bal oldalról végzett el szabadrúgást, a kapu előtt keresztebe ívelt labdája kifelé tartott a pályáról, de Vaskó hitt benne, hogy elérheti, sikerült is visszafejelnie a lasztit középre, ahol az érkező két fővárosi játékos közül, Jamest megelőzve Burmeister bólintott 4 méterről a kapu bal oldalába, 1-1.

74. perc: Szabadrúgáshoz készülődött a Vasas a DVTK térfelének bal oldalán, és a kaputól 25 méterre állók vonalában Lipták és Burmeister kezdett el kakaskodni, aminek az lett a vége, hogy a játékvezetőnek háttal álló fővárosi játékos a földre huppant, Kassai bíró pedig egyből a piros lapot mutatta fel a diósgyőri védőnek, aki nagyon paprikás lett az ítélet miatt, több csapattársának kellett lefognia, de még így is hátrálnia kellett a sípos embernek.

85. perc: Karan a DVTK térfeléről hosszan előre vágta a labdát a bal oldalra, ahol Makrai kezdett el a 16-os felé menni. Előbb elhúzott Burmeister mellett, majd Vaskót is kikerülte, majd a lövése előtt rá kilépő két vendég játékos között, 15 méterről a bal alsó sarokba helyezett, 2-1.



OTP Bank Liga, 29. forduló:

A tabella:

1. Budapest Honvéd         29 16   5   8    42-26  53 pont

2. Videoton FC             29 15   8   6    56-26  53

3. Vasas                   29 14   5  10    45-33  47

4. Ferencváros             29 12   9   8    48-39  45

5. Swietelsky Haladás      29 12   6  11    38-38  42

6. Újpest FC               29  9  12   8    45-44  39

7. Paksi FC                29  9  11   9    32-33  38

8. Mezőkövesd Zsóry FC     29  9   8  12    32-44  35

9. MTK Budapest            29  8  11  10    23-30  35

10. Diósgyőri VTK           29 10   4  15    35-52  34

11. Debreceni VSC           29  9   7  13    36-40  34

12. Gyirmót FC              29  4   8  17    17-44  20 - kiesett

A 30. forduló programja:

május 6., szombat:

  • Videoton FC-Swietelsky Haladás, Felcsút 18.00
  • Debreceni VSC-Újpest FC 18.00
  • Mezőkövesd Zsóry FC-Budapest Honvéd 18.00
  • Gyirmót FC-Diósgyőri VTK 18.00
  • Vasas-Paksi FC, Szusza Ferenc Stadion 18.00
  • MTK Budapest-Ferencváros 20.30

  • DVTK vs. Vasas fotókon és videókon

    Miskolc - Valódi hazai pályává varázsolta a több ezernyi diósgyőri szurkoló a mezőkövesdi stadiont a Vasas ellen. A lelátó nép űzte-hajtotta a piros-fehéreket, a pályán hatalmas küzdelem folyt és Kassai Viktor játékvezető is főszerepbe került, ám végül újra begyűjtötte a három pontot a Bódog-legénység és hosszú idő után elkerült a kiesőhelyről a Diósgyőr. Nézze meg Ön is a DVTK vs. Vasas mérkőzés felvételeit!

    „Le a kalappal a szurkolók előtt, ők segítettek hozzá a győzelemhez”

    Mezőkövesd, Miskolc - „Nehéz mérkőzés volt - ez sablon, de most tényleg nehéz volt. Amelyik csapat emberhátrányban tud győzni, annál a hozzáállást biztosan nem érheti kritika” - kezdte a nyilatkozatát Bódog Tamás, a Diósgyőri VTK vezetőedzője a Vasas elleni 2-1-es hazai győzelemmel zárult mezőkövesdi találkozó után.

    BOON-ÉLŐ - DVTK vs. Vasas 2-1 (1-0)

    Mezőkövesd, Miskolc - A labdarúgó OTP Bank Liga NB I 29. fordulójában a Diósgyőri VTK gárdája a Vasas FC együttesét fogadta „hazai pályán” szombaton 18 órától Mezőkövesden. Az összecsapásról élőben tudósítottunk a Borsod Online-on!


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!