BOON - Sport - DVTK

2017.05.25. 10:32

DVTK vs. DVSC - Kellenek a pozitív forgatókönyvek

Miskolc - A szombat esti Diósgyőr – Debrecen téthelyzet a sportpszichológus szemével. Interjú dr. Lubinszki Máriával, a Miskolci Egyetem docensével.

Miskolc - A szombat esti Diósgyőr – Debrecen téthelyzet a sportpszichológus szemével. Interjú dr. Lubinszki Máriával, a Miskolci Egyetem docensével.

A hétvégén kiemelt téttel bíró mérkőzést rendeznek a labdarúgó NB I-ben. A zárófordulóban szombaton 19.00-tól Mezőkövesden a Diósgyőri VTK – Debreceni VSC meccs arról dönthet, hogy melyik csapat búcsúzik az élvonaltól. Az ehhez kapcsolódó mentális hatásokról dr. Lubinszki Máriával, a Miskolci Egyetem docensével, sportpszichológussal, a pszichológia tudományok doktorával beszélgettünk, aki néhány évvel ezelőtt tájfutóként írta be magát a Diósgyőr (DTC) és sportága történelemkönyvébe.


[poll id="1418"]


- A diósgyőri labdarúgócsapat legutóbb 36 éve volt ilyen helyzetben, hogy az utolsó fordulóban dől el, bennmarad-e az első osztályban. Mit hozhat ki egy ilyen éles szituáció a játékosokból?

Dr. Lubinszki Mária: A téthelyzet megnöveli a szorongás­jegyeket, a negatív gondolatok jobban a felszínre hozhatják a félelmet, azt, hogy mi lesz, ha nem sikerül. Ebben a speciális a téthelyzetben, és ennek kivédésére különböző szorongásoldó technikákat alkalmazunk. A szorongás az önbizalommal van szoros kapcsolatban, és amikor ilyen kiélezett helyzetek vannak, be kell lőni az optimális funkcionálás zónáját, azt a pszichés állapotot, ami minden játékosnál más. A jó edzők zsenialitása ebben van, csapatszinten nagyon erősen kell felépíteni az önbizalmat, a csoportkohéziót, és személyre szabottan is megfelelő figyelmet kell fordítani a játékosokra. Ez lehet egy-egy félmondat is, úgynevezett célformula, például hogy figyelj a labdára, vagy nyugalom, mindenkinél más, személyre szabott és motiváló. Ehhez persze ismerni kell a játékosokat, szükséges a folyamatosság, ami a DVTK-nál megvan, hiszen Bódog Tamás tisztában van a játékosainak mentális képességeivel, az elmúlt hetek történései azt mutatják, hogy ismeri a különböző reakciókat, és szaktudásból, ösztönből edzőként kiválóan tud téthelyzetben jó motivációs elemeket elővenni.

- Mennyiben más egy ilyen mérkőzés, mint mondjuk volt a múlt heti a DVTK-nál, amikor még mindig volt egy másik esély a javításra?

Dr. Lubinszki Mária: Az ilyen téthelyzet nagyon különleges szituáció, ez olyat is kihozhat a játékosokból, hogy túlszárnyalják saját korlátaikat. Szerintem, aki azt mondja, hogy oda lehet állni egy ilyen helyzetbe szorongás nélkül, az nem mond igazat. A kérdés csak az, hogy van-e olyan mestermunka, amivel sikerül belőni a szorongásnak az optimális szintjét. De ez sem mindig elég, hiszen egy ilyen felkészítés során arra is kell figyelni, hogy a kívülről jövő energiákat, a szurkolóktól, a lelátóról érkező erőt hogyan használják fel. Diósgyőrben ezek túlnyomórészt pozitívak és felhasználhatók, a kérdés csak az, hogy a befogadásuk szintje mekkora. Mert ha túl sokat engednek be ebből, akkor széteshet a játékos figyelme attól, amit az izgalom indukált. Ha ebben nincs egyensúly, akkor a pályán is segíthetnek a társaiknak az erős játékosok.

- Mitől lesz, lehet egyik vagy másik csapatnak nagyobb az önbizalma?

Dr. Lubinszki Mária: Az önbizalom-építésre azt szoktuk mondani a sportpszichológiában, hogy kellenek a pozitív forgatókönyvek, a hit, hogy győzhetünk, mert ennek hiányában az esélyes csapatok is leblokkolhatnak. Forgatókönyv alatt azt kell érteni, hogy amikor az edző összerakja csapatszinten a pozitív gondolatokat és érzéseket az adott meccsel kapcsolatban, ebben benne kell lennie, hogy nyomás alatt miként tudják hozni a legjobbjukat a játékosok, mert az edzéseken begyakorolt technikák, taktikák csapatszinten kell hogy működjenek. A meglévő játéktudás általában elég ahhoz, hogy meccseket lehessen nyerni, de nem szabad olyannak a felszínre jönnie, hogy nem vagyunk jók. Nem a világot kell megmenteni, nem a maximumnál is többet kell nyújtani, ahogy azt nemrégiben éppen az egyik debreceni játékos nyilatkozta, hanem abból kell a legtöbbet adni, amit a sportoló tud. Mert ha azt hozom, amit tudok, és összhang van a csapatban, a meglévő erőforrásból dolgozok, a siker­forgatókönyvet használva jelentőset tudok hozzátenni a csapat teljesítményéhez. De a pozitív élményeket fel kell eleveníteni, a korábban sikeresen megvívott helyzeteket kell kivinni a pályára.

- A koncentráció fenntartása is fontos egy ilyen meccsen…

Dr. Lubinszki Mária: A mérkőzésre készülődés másik aspektusa a mentális felkészítés az ilyen extrém helyzetre. Nagyon sokan nem tudnak mit kezdeni a kudarcokkal. A DVTK-nak is volt gondja ezzel ebben az évadban. Ugyanis a negatív sémáktól, amelyek rögzülnek gondolati szinten, meg kell szabadítani a sportolókat, ehhez kell szakember, aki segít. Vesztes meccsből kijönni sosem könnyű, a mentális hibajavítás időigényes feladat. A Diósgyőrnél ezen a téren kevesebb a tennivaló, mint a Debrecennél, akik egy kudarcélmény után vannak, és ebből kellene felállniuk. Ez a libikókázásra hasonlító helyzet, mert kellő technikával át lehet billenni, és lehet gyorsan és lassan is felszálló ágra kerülni, és persze a negatív zónában is maradni. A mérkőzéseken vannak hibák, de sportpszichológiai szempontból ezeket nem hibaként értelmezzük, hanem egy tanulási és fejlődési folyamat részeként. Ilyen megközelítésből a DVTK szezonja jó volt, mert sok tapasztalattal gazdagodtak a játékosok.

- Az edző mekkora hatással lehet a játékosaira egy ilyen helyzetben?

Dr. Lubinszki Mária: A karizmatikus profi szakemberek, mint amilyennek – így ismeretlenül – Bódog Tamást is látom, tudják, hogy nem lehet végig tökéletesen teljesíteni, és hogy lesznek majd hibák. Szombaton este hét órától mindkét csapat fog hibázni, a kérdés az, hogy az aktuális téthelyzetben a hibákra milyen reakció érkezik a túloldalról. Ez lehet pozitív, amikor a válasz gyors és határozott, amikor a korábbi pozitív sémákat használja valaki, és lehet más irányú is, amikor valakit ez blokkol. A játékban az „itt és most” gondolatokat kell felszínre hozni, és mozgósítani a konstruktív megküzdési stratégiákat.


[poll id="1419"]


- Nem csak a játékosoknak, a szurkolóknak is meg kell ezt élniük, vannak olyan, rendszeres meccsre járók, akik inkább kihagyják ezt az összecsapást, mert nem szeretnék, ha az izgalmak az egészségükre lennének káros hatással…

Dr. Lubinszki Mária: A labdarúgás a legerősebb érzelmi reakciókat váltja ki az emberekből. A Diósgyőrről elmondható, hogy Magyarországon az egyik legerősebb közösségteremtő erővel rendelkező sportszervezet, ahol a sors közös, sok szurkoló van együtt, és elképesztő eufóriára képes együtt a csapat és a drukkerei. Minden szurkoló ki van éhezve a sikerre, az vonzza be a közösségbe, hogy pozitív élményekkel töltődhet, amit adott esetben arra használhat, hogy kevésbé sikeresnek tartott életéhez új erőt, energiát adjon. Persze egy mérkőzés alakulhat sokféleképpen, de ha a drukkerek profi hozzá­állást tapasztalnak, hogy van küzdelem a pályán, hogy mindent elkövetnek a játékosok a sikerért, akkor azt is könnyebb feldolgozniuk, ha esetleg nem úgy sikerül az adott mérkőzés, ahogy azt eredményszinten szerették volna. Vagyis a játékon nagyon sok múlik, ez nagy erőt tud adni. Megértem azokat is, akik esetleg az izgalmak elkerülése miatt nem mennek el egy ilyen meccsre, de az a megközelítés sokkal jobb, ha valaki úgy gondolkodik egy ilyen eseményről, hogy ez az, ami kiveszi az embert a komfortzónájából, a hétköznapok monotonitásából, és ezáltal olyan élményeket kaphat, ami elképesztő mélységeket, magasságokat hozhat, és aminek a feldolgozása nem egyéni szinten történik, hanem 3000 ember kohéziójában. A labdarúgó-szurkolók közösségének egyik különlegessége, hogy mindenféle korosztály jelen van, mindkét nem részéről, és egy sokszínű társas esemény, olyan, mint egy többgenerációs nagycsalád, amely szó szerint nem vérségi alapú, de átvitt értelemben igen, mert mindenkiben a diósgyőriség csörgedez.

- Egy, a Debrecen csapatánál hétfőn történt váratlan eseményről, az edzőváltásról is érdemes szót ejteni…

Dr. Lubinszki Mária: Ez magas kockázatú döntés, de jól is elsülhet, 50-50 százalék erre és arra az esély, nem tudjuk, mi lesz a kimenetele, ez csak szombaton este dől el. Vannak mellette szóló érvek, de itt ugye a teljes stáb lecserélődött. Amikor téthelyzet van, nagyon fogékonyak vagyunk, ez mindkét csapatról elmondható. A DVSC-nél ez új, és a sikerre való vágyat erősítheti, ahogy azt tette a DVTK-nál Bódog Tamás érkezése. Az új szakvezető a Debrecennél belülről jött, és valószínűleg jól ismeri a játékosok rezdüléseit, és ezáltal rendkívüli energiákat tudnak felszabadítani. A hátránya az lehet, hogy a mentális építkezés egy folyamat, egy csapatot összerakni időigényes, az emberi léleknek idő kell megszokni valamit újat, akár kommunikációs szinten, akár motivációban, illetve annak a feldolgozása sem megy egyik pillanatról a másikra, hogy esetleg változik a közösségen belüli szerep egy esetleges újraosztással, gondolok itt arra, hogy átalakulhat az eddigi alapcsapat. És nem mellékesen, egy ilyen változáson keresztülmenő csapat számára kiemelten fontos, hogy a következő meccsen ő lesz-e, amelyik az első gólt rúgja vagy kapja. Kíváncsian várom, hogy miként alakul.

- Ezek szerint nézni fogja az összecsapást.

Dr. Lubinszki Mária: Őszintén szólva még nem tartok a szombati nap tervezésénél. Napi szinten követem a sport­eseményeket, részletekbe menően ugyan nem ismerem a DVTK-t, de miskolci lakos, lokálpatrióta vagyok, és szenvedélyesen szeretem a sportban a téthelyzeteket. Én is élsportoló voltam, sokszor versenyeztem kiélezett helyzetben, ezért tudom, hogy mentálisan nagyon jól fel lehet erre a hétvégére készülni. Nehézség, kihívás és lehetőség együtt, és aki ezekben kiegyensúlyozottabb lesz, az fog nyerni. Sportpszichológiai szempontból is nagyon izgalmas lesz ez a mérkőzés.


Névjegy

Név: dr. Lubinszki Mária

Tanulmányok, minősítések: 2009–2011 Sportpszichológus szakképzés SOTE, 2007–2009 Tanácsadás szakpszichológus képzés krízis szakpszichológus ELTE PPK, 2007 PhD fokozat pszichológia tudományok, 2001–2004 Pszichológia Doktori Iskola PTE BTK, 1996–2001 Okleveles pszichológus, Pszichológia szakos tanár, ELTE (szakirány: személyiségpszichológia és a tanácsadás pszichológiája), 1995–2000 Filozófia szakos bölcsész, ME, 1991–1995 Kilián György Gimnázium, Miskolc

Munkahelyek: 2006. 10. 01.– Miskolci Egyetem Tanárképző Intézet, 2004. 02. 01. – 2006. 10. 0 1. Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar Neveléstudományi és Társadalom­ismereti Tanszék

Kutatási, fejlesztési területek: a Dasein­analitikai pszichoterápia elméleti háttere, gyakorlata és szorongásfelfogása, sportpszichológia



DVTK vs. DVSC - Oláh Ferenc bízik a háromezer „őrült” szurkolóban

A Diósgyőri VTK ellen új szakvezetővel érkezik a Debreceni VSC szombaton Mezőkövesdre.

 

DVSC: Herczeg András váltja a kispadon Leonel Pontest

A Diósgyőri VTK ellen már a korábbi klubmenedzser irányítja a Lokit.

 

MTK, DVTK, DVSC: Ki fog itt kiesni?

Három szereplősre szűkült a kiesés elleni harc az NB I-ben. A korábban kiesett Gyirmót FC Győr mellett az MTK Budapest, a Diósgyőri VTK és a Debreceni VSC csapatai közül kerül ki a második búcsúzó.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!