Friss hírek

2009.07.23. 11:05

INFLUENZA - Forródróton lehet Tamiflureceptet kapni Nagy-Britanniában

<p>Nagy-Britaniában csütörtökön újinfluenzás forródrótot indítanak be, amelyen a betegek antivirális gyógyszerreceptet igényelhetnek.</p>

A forródrótot telefonon vagy interneten lehet igénybe venni. Az egészségügyi hatóságok a forródróttal akarják tehermentesíteni az orvosokat. Európában Nagy-Britanniát sújtja legjobban az úinfluenza. A bizonyított fertőzések száma 55 ezer, és 31 haláleset áll összefüggésben a világjárványt okozó új influnzával.

A forródót az utolsó ellenőrzés után csütörtökön indul be.

A jelentkezőkkel 1.500 nem orvosi végzettségű személy fog foglalkozni, akik kérdéseket tesznek fel, és a válaszok alapján állapítják meg a diagnózist. Joguk lesz Tamiflu vírusellenes gyógyszert is felírni. A legsúlyosabb eseteket - köztük a terhes nőket, a krónikus betegeket és a kisgyerekeket - viszont orvoshoz irányítják.

Anglia tisztifőorvosa, Liam Donaldson a múlt héten elismerte, hogy a forródróttal vissza lehet majd élni, vagyis olyanok is hozzájuthatnak a Tamifluhoz, akik nem betegek, csak a biztonság kedvéért szeretnék tartalékolni a gyógyszert.

"Kénytelenek vagyunk megbízni az emberekben, és feltételezni, hogy nem fognak visszaélni a lehetőséggel" - jelentette ki Donaldson.

A forródrót használóinak meg kell majd adniuk személyes adataikat, és kapnak egy azonosító számot, így csak egyszer juthatnak recepthez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!