BOON - Jegyzet

2017.04.28. 14:33

Ingyen?

<em>A fiatalok számára van egy jó meg egy rossz hírem. Most nem kérdezhetem meg, melyikkel kezdjem, ezért kezdem a jóval: a kormány jövő évtől ingyenessé teszi az első nyelvvizsga megszerzését 35 éves korig</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>.

A fiatalok számára van egy jó meg egy rossz hírem. Most nem kérdezhetem meg, melyikkel kezdjem, ezért kezdem a jóval: a kormány jövő évtől ingyenessé teszi az első nyelvvizsga megszerzését 35 éves korig. Hegyi Erika jegyzete.

A rossz hír, hogy az ingyenesség csak a vizsgadíjra vonatkozik, nem pedig a nyelvtanfolyam díjára vagy a magántanár tarifájára. Erre bizonyára az lenne a válasz, hogy az iskolákban elég óraszámban tanulják a diákok az idegen nyelveket, csak egy kis szorgalom kell a sikeres nyelvvizsgához.

Viszont tudjuk, azért ez nem egészen igaz. Mert ha igaz lenne, akkor a szülők nem szánnának (már akik tehetik) több tízezer forintot gyermekeik különtanárára vagy nyelvtanfolyamára. És még így sincs meg mindig elsőre.

Lehetséges: az ingyenes nyelvvizsga ajándék akar lenni egy korábbi kormánydöntés miatt, ami arról szól, hogy 2020-tól csak a nyelvvizsgával rendelkező diákok nyerhetnek felvételt a felsőoktatásba. Amikor ez a döntés megszületett, az ombudsman azt javasolta, előbb a sikeres nyelvvizsga feltételeit kell megteremteni a közoktatásban. Nem gondolom, hogy a sok ezer hallgató, akik még az egyetemi évek végéig sem tudtak sikeres nyelvvizsgát tenni, a 25-30 ezer forintos vizsgadíj miatt maradtak nyelvtudás és így diploma nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!