BOON - Jegyzet

2016.07.01. 15:47

Emberhang

<em>Jobbá vagy rosszabbá teszik az életét az eztán következő gazdasági, politikai változások?</em> <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Jobbá vagy rosszabbá teszik az életét az eztán következő gazdasági, politikai változások? Bujdos Attila írása.

Mindenki vár valamire, és nem tudni, hogy éppen ezt akarták-e üzenni az Európai Unió vezető politikusai, de ennél sokkal többre most nem igazán futotta.

Az európai közönség is vár persze, a mindenkibe ez is beleérthető: milyen életkilátásai bontakoznak számára a britek tagsága nélküli unióban? Jobbá vagy rosszabbá teszik az életét az eztán következő gazdasági, politikai változások?

Vagy nem lesz itt semmi, amúgy is, mi köze hozzá a közönségnek, amíg a saját hazájában nem éppen őt szólítják egy népszavazáson, hogy döntsön az ott és akkor történelmet író, na miről is.

Várakozás és várakozás között is van mondjuk érezhető különbség. Megesik, hogy könnyű belátni az értelmét – így kell lennie, kellenek még részletek, több tudás, nagyobb bölcsesség. Meg van, hogy a tehetetlenség feszít – nem csak az, hogy lényegében mindenkor van helye és ideje mondani valamit. És nemcsak a nagyság, de az alkalmasság jele is, ha valaki csak hallgat, hümmög vagy mond valamit.

Európa, úgy is mint közös Európánk, büszkeségünk tárgya most körülbelül annyit érdemel a brit istenhozzád utáni első ijedelmet követően, hogy akkor várjunk.

Nem könnyen megy az ilyen válás, ha lesz, nem volt rá példa, voltaképp nem is kell kapkodni – értsük meg. Nyár van, nagy döntéseket akkor sem visz végig szívesen az ember, ha muszáj pedig, mert benne van egészen. Meglehet azért, mert nem tudja.

Ha keresnénk megfelelő szavakat tempóra, helyzetre, figyeljünk Ferenc pápa szavára: „lomha unió”. Valami nem működik benne, mondja, és: ami kulcsfontosságú, kreativitással felszítani az akaratot az együtt maradásra, mondja még ezt is.

És akkor lehet gondolkodni, hogyan mutatja meg magát a kreativitás a felelősséggel elvben és gyakorlatban is felruházott személyek nyilatkozataiban, a sok klisében, a bárhonnan egyetlen lépésben a migránskérdésig jutó fordulatokban, az ideje lenne meghallani az emberek hangját hol nyersen, hol mélabúsan hangzó figyelmeztetésében. Itt és szerte Európában – hol hogyan mondják.

Lehet tűnődni, talán kellene is: mi tette naggyá Európát, és mi érdemesíti a történelmi hagyományokon túl, hogy nagy is maradjon?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!