BOON - Jegyzet

2016.05.29. 13:47

Ezer lámpás éjszakája

<em>Milyen csodálatos látvány, amikor az éjszakában, a Népkert felett 600 világító lufi száll az ég felé! Csillogó gyermekszemek követik az egyre feljebb szálló fényeket, s közben szorítják anya, apa kezét, nézik az eget és mosolyognak!</em> Tánczos Tamás írása.

Milyen csodálatos látvány, amikor az éjszakában, a Népkert felett 600 világító lufi száll az ég felé! Csillogó gyermekszemek követik az egyre feljebb szálló fényeket, s közben szorítják anya, apa kezét, nézik az eget és mosolyognak! Tánczos Tamás írása.

Ha nem tudod megmenteni az emberiséget, ments meg egy gyermeket!” Kárász Róbert, a program ötletgazdája

Ám vannak nyitott, üres szülői tenyerek és könnyek a szemekben, mert nem mindenhol van együtt a család! Mert valahol messze, talán földre szegezett szemmel, talán megbánva tettét, talán nem merve felvállalni azt, hogy nekiindult a nagyvilágnak, talán félve, hogy mit szólnak otthon – tanácstalanul áll a gyermek. A késő gyermekkor, a tinédzser kor az érzékenység, a lázadás, a kalandkeresés ideje. Könnyű a vélt vagy valódi sérelem miatt, a társak hívó szavára útnak indulni, és nehéz a tett következményét felvállalni.

Másrészt sokszor könnyebb szülőként fáradtságra, elfoglaltságra hivatkozva olcsó (vagy drága) ajándékokkal megvásárolni az odafigyelést, a felelősséget. Pedig sokkal fontosabb egy időben feltett kérdés, egy kis idő a beszélgetésre, egy simogatás, egy jó szó és megfogni a gyermek kezét.

Magyarországon az Ezer lámpás éjszakája 2011. május 25-én Budapesten debütált, amit idén hatodik alkalommal rendezünk meg, 2016. május 29-én Miskolcon és még 11 városban. Ennek a civil kezdeményezésnek a célja az, hogy felhívják a társadalom figyelmét a gyermek­eltűnések aggasztó jelenségére, segítséget nyújtsanak az eltűnt gyermekek minél hatékonyabb felkutatásában, jelentős hangsúlyt fektetve a preventív intézkedések fontosságára, és elősegítse a családon belüli erőszak elleni küzdelem hatékonyságának növelését.

Miskolcon, a Népkertben, egész napos rendezvényt szervez a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft., amely a gyerekekről és a családokról szól. Szórakoztató gyerekprogramok sokasága várja majd a piciket és nagyokat egyaránt. A hazai könnyűzenei élet meghatározó szereplői az elmúlt öt évben összesen több mint 100 koncertet adtak országszerte, ezzel is segítve a gyermek­eltűnések problémájára való figyelemfelhívást. Idén 12 városban több mint 50 előadó lép színpadra és zenél az eltűnt gyermekekért. A sátrakban felvilágosító programokkal és tanácsadással nyújtanak segítséget. A helyszínen az ORFK munkatársai adnak felvilágosítást, emellett látványos rendőrségi bemutatók is részét képezik a programnak. Zárásként este fél 10-kor Miskolcon 600, az országban több ezer, fénnyel világító léggömb emelkedik a magasba, ezzel mutatva hazafelé az utat minden eltűnt gyermeknek.

Azoknál a családoknál pedig, ahol megállt az idő, ahol nem múlnak a percek, mert minden egyes másodperc, amit gyermekeik nélkül töltenek el, éveknek tűnnek, elgondolkodnak saját felelősségükről, tetteikről.

És remélünk! Mert a remény örök! Közben világít a fény, ami hazavezet!

- Szerzőnk a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. intézményigazgatója. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!