Trizs

2019.07.18. 16:00

Strázsanapra készül Trizs

Terepjárós túra, tájházlátogatás és ren­geteg finomság vár a hétvégén a kilátogató vendégekre.

Marosréti Ervin

A trizsi ízek ezúttal helyben kerülnek az asztalra

Fotó: Marosréti Ervin

A falu ünnepére, kiemelt éves eseményére készülnek Trizsben. A hétvégi Strázsanap jó lehetőséget kínál arra, hogy a helyiek bemutatkozzanak a közelről-távolabbról érkező vendégeknek, valamint a szociális szövetkezetben készült finomságok is az asztalra kerülnek.

„A tradicionális gyümölcsök mellett az ínyenc­ségekre fókuszálunk.” Mácsi Istvánné

Hagyományok, gasztronómia

– Szeretnénk méltóképpen megtartani ezt a rendezvényt – fogalmazott a Strázsanappal kapcsolatban Mácsi Istvánné, a falu polgármestere. – Éppen ezért a pénteki nap elsősorban a trizsiekről fog szólni, szombaton viszont a hagyományőrzéssel és több kulturális programmal betekintést engedünk a falu életébe a hozzánk látogató vendégek számára. Egyelőre még csak sejtéseink vannak, hogy hányan érkeznek majd hozzánk. A miénk egy kétszáz lélekszámú település, ezért ha ugyanennyi látogatóval számolunk, máris soknak tűnik. A visszajelzések alapján azonban ennek a duplája, két és félszerese is megfordulhat majd Trizsben ezen a hétvégén.

Mácsi Istvánné | Fotó: Bujdos Tibor

A rendezvény fontos láncszeme lesz a gasztronómia, de Trizs meg akarja mutatni a tágabb környezetét is. Éppen ezért szerveznek terepjáró túrát a környező erdőkben, valamint a készhez közeli állapotban lévő tájházat is megnézhetik az érdeklődők. Itt egyébként a kivitelezés már az utolsó fázisban tart. Emellett gömöri ételekből tartanak gasztronómiai bemutatót, a térségből érkező kézművesek pedig számos érdekességgel várják a Strázsanap vendégeit.

Kiemelten fontos

– Ilyenkor, amikor a faluból elszármazottak hazalátogatnak, egy kis baráti beszélgetésre is lehetőségünk nyílik – folytatta Mácsi Istvánné. – Ezért is kiemelten fontos számunkra ez a két nap. Bemutatkozhatnak a kulturális csoportjaink, az esti utcabál pedig a felhőtlen mulatságról szól. A trizsiek és a faluból elszármazottak mellett várunk vendégeket Kazincbarcikáról, Putnokról, de még a felvidéki Rozsnyóról is. Évről évre visszajár hozzánk egy miskolci család, akik azért jönnek hozzánk, mert Trizsben a felgyorsult világhoz képest lassabb tempóban lehet az időt eltölteni, szórakozni, pihenni.

Lekvárok, szörpök

A néhány évvel ezelőtt létrehozott szociális szövetkezet is a kiállítók között szerepel a Strázsanapon. A hazai pálya nyújtotta előnyöket igyekeznek maximálisan kihasználni, hiszen ez a legjobb alkalom arra, hogy mindenkivel megismertessék a helyben készült szörpöket és lekvárokat.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a saját termékeink népszerűsítésére – tette hozzá Mácsi Istvánné. – A vacsora mellé házi szörpöt kínálunk, a süteményben pedig ugyancsak a Trizsi Ízek lekvárjait ízlelhetik a vendégek. Még van készleten az elmúlt évek finomságaiból, idén pedig a sárgabarack és a málna feldolgozásánál tartunk. A jövőben egyébként a rendkívül széles ízvilágunkat kissé szűkíteni fogjuk. A tradicionális gyümölcsök mellett az ínyencségekre fókuszálunk. A visszajelzések ugyanis azt mutatják, hogy például a levendulás sárgabarackot vagy a fehér csokis körtelekvárt nagyon kedvelik az emberek. Ezt majd megfigyeljük a hétvégi Strázsanapon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában