Az egészségügy ünnepén Miskolcon

Koszorúzással is emlékeztek
Koszorúzással is emlékeztek - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Koszorúzás és elismerések a városi Semmelweis napon.

Pénteken tartották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe alkalmából szervezett Semmelweis Ünnepséget. 1992 óta minden év július elseje a magyar egészségügy, illetve az egészségügyben dolgozók ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője.

Élő mentalitás

A megemlékezés idén is a Semmelweis Tagkórház főépülete közelében álló Semmelweis Ignác-szobor koszorúzásával vette kezdetét. Majd a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház kultúrtermében gyűltek össze a dolgozók, ahol a beszédeket követően főigazgatói dicséretet, elismeréseket és előléptetéseket vehettek át.

Az ünnepséget számtalan szervezet vezetője megtisztelte, így például Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, Demeter Ervin megyei kormánymegbízott, dr. Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos, Bihall Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. Dr. Tiba Sándor főigazgató hangsúlyozta, a vendégek illusztris névsora is bizonyítja, mennyire megbecsültek az egészségügyben dolgozók. Hozzátette: amikor az egyesített intézmény főigazgatója lett, azt tapasztalta, hogy egyik dolgozó számára sem a fizetése volt a legfontosabb kérdés az egyeztetéseken, hanem az, hogy olyan javaslatokat, észrevételeket tegyen, amelyek a hatékonyabb gyógyítás felé mutatnak. Ez jelzi, hogy él még a Semmelweis Ignác-féle mentalitás, szemlélet.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

A mindenki számára legfontosabb dolog, az élet megőrzéséért dolgoznak az egészségügy szereplői. Ezt a munkát a kormány is elismerte és igyekszik minden évben nagyobb forrást biztosítani az ágazatnak, jelentette ki köszöntőjében Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.

Annak ellenére, hogy hatalmas forrás érkezett az egészségügybe, mégis sokan szidják. Tény, hogy nehéz gyorsan átütő sikert elérni, hangsúlyozta Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Egyenes beszéd

Hozzátette: egymás szemébe kell nézni és egyenes beszédre van szükség, hogy megoldásokat találjanak a problémákra, majd elindulhassanak a megoldás rögös útján. Véleménye szerint a megye vezető kórháza már elindult ezen az úton.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Az idei Semmelweis-díjat dr. Csánky Eszter, a tüdőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa kapta meg, aki elmondta: sikerült az álmait és a vágyait szinte teljes egészében megvalósítania Miskolcon, majd előadást tartott Semmelweis Ignác mai aktualitásáról.

– ÉM-HI –